6+1 háztartási termék, amit nem szabad kidobni

6+1 háztartási termék, amit nem szabad kidobni

Címlap / Otthon / 6+1 háztartási termék, amit nem szabad kidobni / 2. oldal

Ha egy-egy tárgyra már nincs szükségünk, általában mindig a kukában landolnak. Azonban több oka is van annak, egyes háztartási termékeket miért nem szabad a kommunális szemetesbe dobni!

Kávékapszulák

A legtöbb, ma nagyon népszerű kávékapszulával az a baj, hogy nem újrahasznosítható anyagokból készülnek. Szerencsére vannak kivételek, hiszen például a Nespresso visszaveszi ingyen a kapszuláit újrahasznosítás céljából, de a márkán kívül még bőven akadnak olyan kapszulák, amelyek újrahasznosítása nem lehetséges.

Ha szeretnél tenni a környezeted védelméért, érdemes odafigyelned arra, hogy komposztálható, vagy visszaváltható kapszulás kávét vegyél – ha pedig mégsem, akkor te magad találj az elhasznált kávé kapszulának új felhasználási módot. A neten böngészve rengeteg rengeteg kreatív, DIY ötletet találhatsz!

Használt kávékapszulák újrahasznosítása
KarpenkovDenis/istockphoto.com

Elemek

Biztosan te is láttál már bizonyos üzletekben elemgyűjtő kukákat. Nem véletlen, hogy ezeket sok helyen beveszik, hiszen rendkívül károsak nem csak a környezetedre, de akár a te egészségedre is! Nagyon sok elem lítiumot, ólmot és mangánt tartalmaz, amelyen robbanásveszélyesek lehetnek, ha pedig sérül maga az elem, kifolyhat belőle a maró hatású oldat.

Ez egy kommunális kukába kidobva később beleszivároghat a talajba, ivóvízbe is! Mindig a gyűjtőhelyeken dobd ki őket, és ha lehet, válts újratölthető elemekre. Így kevesebb hulladékot termelsz, ráadásul jóval biztonságosabb megoldás.

Használt elemek kidobása
naumoid/istockphoto.com

Fáradt olaj

Még ha nem is sütsz gyakran rántott ételeket, a fáradt olaj akkor is összegyűlik a konyhádban. Az egyik legfontosabb szabály, hogy ezt sosem szabad a lefolyóba, wc-be, vagy az udvarra kiönteni. Előbbi esetében ugyanis könnyedén eldugítja a lefolyót, ami komoly javítást igényelhet, míg az udvarra kiöntve a talaj élővilágát teljesen kiírtja, ráadásul hatalmas körben!

Arról nem is beszélve, ha ha belekerül a természetes vizekbe (például mert lehúztad a wc-n vagy kiöntötted a lefolyóba), úgy komoly környezeti kárt okozhatsz. A legjobb, ha összegyűjtöd egy zárható üvegbe a fáradt olajat, majd leadod egy benzinkúton.

Fáradt olaj kidobása
starush/istockphoto.com

+1: Személyes levelek

Mindig ellenőrizd alaposan, hogy milyen levelet, iratot dobsz ki, mert ezek könnyedén rossz kezekbe kerülhetnek! Gondolj csak bele: tegyük fel, hogy vásároltál egy új tévét, aminek a számlája a te nevedre és lakcímedre szól. Néhány év után ezt kidobod a kukába, mert úgyis lejárt a garancia, és felesleges tartogatni a fiókban.

Ha nem téped szét, bárki rátalálhat a kukában, és rögtön tudni fogja, merre lakik az a bizonyos személy, aki ilyen drága tévét vásárolt magának. Noha ez egy elég szélsőséges példa, sajnos bárkivel megtörténhet, épp ezért mindig, minden papírodat alaposan tépd szét, mielőtt a kukába dobnád!

Személyes levelek kidobása
Zynkevich/istockphoto.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»