6+1 háztartási termék, amit nem szabad kidobni

6+1 háztartási termék, amit nem szabad kidobni

Címlap / Otthon / 6+1 háztartási termék, amit nem szabad kidobni

Ha egy-egy tárgyra már nincs szükségünk, általában mindig a kukában landolnak. Azonban több oka is van annak, egyes háztartási termékeket miért nem szabad a kommunális szemetesbe dobni!

Szépségápolási termékek

Noha a legtöbb kozmetikai termék csomagolása műanyagból vagy üvegből készült, ezeket nem szabad csak úgy a (szelektív) kukába dobni! Nagyon sok olyan krém létezik, aminek hatóanyagai az emberi szervezetre ártalmatlanok, míg a környezetre kifejezetten káros hatással bírnak.

Ez az oka annak, hogy egyes országokban már szigorú szabályozások születtek bizonyos összetevők felhasználása kapcsán (pl.: BHA, BHT, oxibenzon, parabénok), mert ha nagy mértékben belekerülnek a talajba és a vízbe, komoly problémákat okozhatnak. Emiatt javasolják, hogy érdemes olyan krémeket vásárolnod, ami csak természetes alapanyagokból készült, ezáltal pedig kidobás után a környezetet sem károsítod vele. 

Szépségápolási termékek kidobása
Alina Buzunova/istockphoto.com

Festék, hígító

A boltokban kapható festékek jelentős része ólmot tartalmaz, ami a természetes körforgásba bekerülve nagyon káros az élővilágra, sőt, az emberi szervezetre is. Magyarországon veszélyes hulladéknak minősülnek azok a tárgyak, amelyek többek között tűzveszélyesek, maró, károsító, toxikus hatásúak, és robbanásveszélyesek lehetnek.

Emiatt a festék is ebbe a kategóriába tartozik, többek között a hígítóval együtt. Nem javasolják, hogy szimplán a kommunális kukába dobjuk őket; helyette inkább veszélyes hulladékátvevő telephelyen érdemes leadni őket. Így tehetsz a környezeted, és a saját egészséged védelméért!

Festék, higító kidobása
ozgurdonmaz/istockphoto.com

Régi öngyújtók

Az öngyújtók olyan gázt tartalmaznak, amelyek rövid súrlódás hatására szikrát gyújtanak. A használata egyszerű, ám maga a tárgy annál veszélyesebb, hiszen amikor véletlenül olyan helyen tárolod, ahol nagyon meleg van, könnyedén lángra kaphat. Épp ezért nem lehet elég óvatosnak lenni vele, amikor ki akarod dobni.

Valójában a fent említett listát olvasva ez is veszélyes hulladéknak számít, csakhogy apró mérete miatt ritka, hogy valaki telephelyen adja le. A legjobb, ha biztonságos, száraz, hűvös helyen tárolod, és amikor több hasonló kategóriájú hulladék összegyűlt (festék, higító, fékfolyadék, fagyálló, fáradt olaj, stb), együtt adod le őket. 

Régi öngyújtó kidobása
CiydemImages/istockphoto.com

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»