Egészség / Életmód / Hírek

2050-re Japán teljesen szénsemleges akar lenni

2050-re Japán teljesen szénsemleges akar lenni

Yoshihide Suga, Japán miniszterelnöke bejelentette, hogy az ország 2030-ra teljesen szénsemlegessé akar válni. Ezzel egy kicsit előrébb mutatott, mint a korábbi tervei, eddig ugyanis a 80 százalékos szénsemlegesség elérése volt a cél ugyanerre a határidőre.

De mit jelent egészen pontosan a szénsemlegesség?

A kifejezés a nulla széndioxid-kibocsátás elérését jelöli, amit többféleképpen lehet elérni. Egyrészt nyilván megújuló energiák használatával, azaz olyanokéval, amelyek nem engednek szén-dioxidot a levegőbe, másrészt a kiengedett szén-dioxid „kivásárlásával”. Ez utóbbi annyit takar, hogy olyan zöld szervezeteket is lehet támogatni utólag, úgynevezett karbonkreditek megvásárlásával. Ezek azzal foglalkoznak, hogy megkötik a levegőben lévő szén-dioxid mennyiségét, ezzel gyakorlatilag semmissé teszik azt, amit az adott ország, vállalat, rendezvény kibocsátott.

Japán jelenleg az ötödik helyen áll, ha a károsanyag-kibocsátásokat nézzük, és nagyrészt fosszilis energiahordozókra épül az energiatermelése. A környezetvédő szervezetek, köztük a Greenpeace is kritizálta már korábban az országot azért, mert nagyon lassan kezdte el a fosszilis energiahordozóktól való függetlenedést. A probléma a jelenlegi bejelentéssel is az, hogy nem tudni, pontosan hogyan akarja Japán elérni a céljait. Lehet, hogy jól hangzik a terv, de konkrét lépésekről még egyáltalán nincs szó. Ezt a Greenpeace japán vezetője, Sam Annesley is megjegyezte, szavait a miniszterelnöknek címezve.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást