A felnőttkori pattanásoknak nagyon sok okuk lehet, ezért a tudomány már régóta foglalkozik azzal, hogy kiderítse: mik azok a rizikófaktorok, amelyek miatt nem szabadulsz meg tinikorodban az idegesítő pukliktól. Az alábbi ételtípusok például okozhatnak aknés bőrt azoknál, akik hajlamosak az ilyesmire.
A rosszabbik végére került a skálának a tejtermék is, ami annyira nem meglepő, tekintve, hogy az elmúlt években ezek a termékek a szép bőr egyik főellenségévé lettek kikiáltva. Bár nem igaz mindenkire, de sokaknál jellemző lehet, hogy ha túl sok tejterméket fogyasztanak, pattanások alakulnak ki a bőrükön.
Nem kapott túl jó értékelést – nem meglepő módon – a gyorskaja sem, így aki szeretné, hogy tiszta maradjon az arcbőre, az ne egyen minden nap hamburgert és csípős csirkeszárnyat. A zöldségszegény táplálkozás is problémát okozhat, valamint mindannyiunk legnagyobb bánatára a sok csokoládé fogyasztása sem tesz jót az arcbőrnek.
De akkor mi az, ami mégis pozitív változásokat hoz?
A megfelelő, egészséges zsírsavak fogyasztása, és a gyümölcs-, valamint zöldségfogyasztás segíthet a helyzeten. Szerencsére a kutatók azt is megjegyezték a tanulmányukban, hogy a tejtermékek és a csokoládé kapcsolata a pattanásos bőrrel további kutatásokat igényel, így ezeket nem kell teljesen temetni – de azért érdemes odafigyelni a fogyasztásukra.