Ez a 6 élelmiszertípus felelős azért, ha problémás a bőröd

Ez a 6 élelmiszertípus felelős azért, ha problémás a bőröd

Címlap / Stílus / Arc / Ez a 6 élelmiszertípus felelős azért, ha problémás a bőröd

A felnőttkori pattanásoknak nagyon sok okuk lehet, ezért a tudomány már régóta foglalkozik azzal, hogy kiderítse: mik azok a rizikófaktorok, amelyek miatt nem szabadulsz meg tinikorodban az idegesítő pukliktól. Az alábbi ételtípusok például okozhatnak aknés bőrt azoknál, akik hajlamosak az ilyesmire.

Bár a legtöbb (értelmesebb) életmód cikk arról szól, hogy a pattanások megelőzésére vagy kezelésére elég a rengeteg vízivás, a megfelelő mennyiségű alvás, na meg a jó kencék, azért ennyire nem egyszerű a dolog. Mint minden más orvosi témában, itt is érdemes inkább a tudományt segítségül hívni. Szerencsére akad is bőven kutatás, ami a témával foglalkozik.

Az International Journal of Dermatology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány például tíz évnyi olyan kutatási eredményt nézett át, amely az étrend és a pattanásos, aknés bőr összefüggéseit vizsgálja. Ebből készített egy metaanalízist, amely megmutatta, mely az a hat étrendi faktor, ami a legnagyobb szerepet játszik a pattanások kialakulásában.

Összesen ötvenhárom kutatást sikerült elemezniük a szakértőknek. Talán nem meglepő, hogy a nyertesek nem a zöldségek és a gyümölcsök, hanem jellemzően a legegészségtelenebb ételek lettek.

A legrosszabb ételek

Az ételcsoportok közül a legrosszabb eredményt az olyanok érték el, amelyeknek magas a glikémiás indexük. A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján.

Hamburger
istockphoto

Az ételek magas GI-értéke gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelez, melyek a vércukorszintet és az inzulinszintet egyaránt gyorsan megemelik. Jellemzően magas a glikémiás indexe a cukornak, a fehér lisztnek. Ebből következik, hogy a fehér kenyérnek, a fehér rizsnek, a magas cukortartalmú gyümölcsöknek, a sült krumplinak és a krumplipürének is.

Nem tesz jót a bőrnek az sem, ha magas glikémiás terhelésű ételeket választunk, ez a glikémiás index egy továbbgondolt formája. Míg a glikémiás index (GI) az adott élelmiszer szénhidráttartalmára adott vércukorválasz alapján rangsorolja az élelmiszereket, addig a GL koncepciója – a GI mellett, valamint a GI régebbi kutatási eredményeire alapozva – az elfogyasztott szénhidrátmennyiségét is figyelembe veszi. 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»