Ezekkel a rendkívüli gyógynövényekkel jobban bírjuk a stresszt

Ezekkel a rendkívüli gyógynövényekkel jobban bírjuk a stresszt

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezekkel a rendkívüli gyógynövényekkel jobban bírjuk a stresszt

Az eddig elismert adaptogének többnyire régóta használt gyógynövények, amelyek értelemszerűen már bizonyítottak és azóta a tudományos vizsgálatokon is átesve megerősítést nyert, hogy valóban nagyszerű hatásúak. 

A győzelem mindennél fontosabb

A Szovjetunió az 1940-es évek végén utasította a Szovjet Tudományos Akadémiát egy teljesítménynövelő termék kifejlesztésére, ami garantálja a politikai elit, a katonai személyzet, a sportolók és a táncosok kiváló eredményeit és legyőzhetetlenségét. Ennek érdekében először a szintetikus anyagokat kutatták Dr. Nikolai Vasilyevich Lazarev vezetésével, majd egy idő után kollégája Izrael Itskovich Brekhman inkább a természetes anyagok felé irányított a vizsgálat irányát. 

Egy évtizedes kutatás után Lazarev 1957-ben bevezette az adaptogén anyag fogalmát. A kifejezés a latin eredetű adaptare szóból ered, aminek jelentése illeszkedni, alkalmazkodni. A hivatalos definíció megalkotására azonban még közel tíz évet kellett várni. Ez három fő követelményt emelt ki, mégpedig, hogy terápiás adagban legyen biztonságos, mutasson normalizáló hatást a szervezet működésére nézve és adjon nem specifikus védelmi reakciót a stressz hatására. Azóta a meghatározás kissé kibővült, tehát jelenleg akkor nevezhető adaptogénnek egy növény, ha minden előírt kritériumnak megfelel. 

Még lehet csatlakozni

Jelenleg a teljes mértékben elfogadott adaptogének a következők: ázsiai és amerikai ginzeng, tajgagyökér, ashwagandha, kínai hernyógomba, rózsás varjúháj (rózsagyökér, Rhodiola), maraligyökér, a kúszómagnólia (schisandra) és a növényi szurok. Amennyiben a közel jövőben jól haladnak a kutatások, bizonyára jó eséllyel csatlakozhat hozzájuk még néhány gyógynövény és gyógygomba, mint pl.: a noni, a shatavari, a reishi, a maca, vagy akár az édesgyökér is. 

Az adaptogének egyedülálló hatásai

  • Szabályozzák a test két fő irányítórendszerét: a hipotalamusz- hipofízis- mellékvese tengelyt (HPA) és a szimpatoadrenális rendszert (SAS). A HPA tengely befolyásolja a legtöbb idegrendszeri, immunrendszeri és hormonális funkciókat, valamint a kardiovaszkuláris rendszer és az emésztőrendszer lényeges aspektusait. A SAS felelős a stressz elleni küzdelemért. 
  • Az adaptogének segítik a szervezetet a fizikai, kémiai, lelki stresszhez való alkalmazkodásban. 
  • Rendkívül fontos sajátosságuk, hogy újra tudják szervezni a különféle szervrendszerek működését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy stimulálják az alulműködő részeket és csökkentik a túlhevüléseket. Ezért alkalmasak a legkülönfélébb immunrendszeri problémák orvoslására, az allergiáktól, az autoimmun folyamatokon át, a gyenge ellenállóképességig. 
  • Képesek helyreállítani a hormonok egyensúlyát és segítik a test számára optimális homeosztázis fenntartását. 
  • A stimulánsokkal ellentétben, amik csak rövid időre energetizálnak és hosszú távon alkalmazva kimerítik a szervezet életerejét, ezek a gyógynövények arra törekednek, hogy egy adaptogén energiatartalékot hozzanak létre. Ehhez a rejtett tartalékhoz tud fordulni a szervezet, amikor szükségessé válik a stresszorral való szembeszállás, ahelyett, hogy a test saját életenergiáját kellene „pazarolni”. 
  • Stimulálják a test természetes védelmi rendszereit, fokozzák az általános ellenállóképességet, ezáltal segítenek a kedvezőtlen környezeti feltételek elviselésében. 
  • Az adaptogének nem csak a szervrendszereken keresztül, hanem sejtszinten is hatnak. Javítják a sejtek működését, növelik az élettartamukat, és megvédik a stressz által kiváltott károsdásoktól. 

Serkentik a mitokodriumok tevékenykedéseit, amik a sejt energiatermelő és -raktározó egységei. 

Növelik az neuropeptid Y termelését, ami a szorongás, a vérnyomás és a fájdalom észlelésének csökkentéséért felelősek.

Fantasztikus növények valóban lenyűgöző hatásokkal, de csodát tenni még ők sem képesek. Elmondható, hogy az adaptogének a szervrendszerek újrakódolásával képesek mindent jobbá tenni. Azonban nem mentesítenek minket az egészséges életvitel elemeinek betartásától. Hanem csak támogatják a törekvéseinket ezen az úton, és abban segítenek, hogy bizonyos élethelyzetekben jobban helyt tudjunk állni a megnövekedett stressz ellenére. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást