Igen, jól olvasod, valóban két kiló hagyma kell hozzá – ettől lesz ez a leves ennyire gazdag, sűrű és lélekmelengető. Meglátod, meg fogja érni a hámozással járó vesződést!
Hozzávalók:
100 g vaj, felkockázva
2 kg vöröshagyma, vékonyan felszeletelve
1 liter marhahúsleves (4 csésze) (vegetáriánusoknak zöldségleves)
4 szál kakukkfű
3 szál petrezselyemzöld
1 friss babérlevél
8 db 1 cm vastag, átlósan vágott, enyhén pirított bagett szelet
250 g durvára reszelt Gruyère
Elkészítés:
A vajat olvaszd fel egy nagy, széles, nehéz lábasban közepes lángon, add hozzá a hagymát, fedd le, és főzd időnként megkeverve 20 percig, vagy amíg a hagyma megpuhul. Ekkor vedd le a fedőt, és főzd 1 órán át, vagy amíg a hagyma karamellizálódni kezd. Ekkor add hozzá a húslevest, egyszerre ½ csészével, és párold 5 percig, vagy amíg a húsleves majdnem elpárolog. Ismételd meg ezt még háromszor, hogy összesen 2 csésze húslevest adj a hagymához. Konyhai zsineggel kösd össze a fűszernövényeket, add őket a hagymához a maradék alaplével együtt, és ízesítsd tengeri sóval és frissen őrölt fekete borssal. Forrald fel, majd csökkentsd a hőfokot, és főzd a levest 40 percig, vagy amíg sűrű nem lesz. Közben kapargasd a fazék alját, hogy felszedd a karamellizált hagymadarabokat. Készíts elő 6 csészét.
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Kanalazd a levest sütőálló tálkákba, és tedd őket át egy sütőtálcára. Szórd meg a sajt felével, majd mindegyik tetejére tegyél két pirított bagett szeletet, és szórd meg azokat is a maradék sajttal. Tedd a sütőbe, és süsd 5 percig, vagy amíg a sajt megolvad. Azonnal tálald.