Gyümölcscukor kontra fehér cukor – mi a különbség?

Gyümölcscukor kontra fehér cukor – mi a különbség?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Gyümölcscukor kontra fehér cukor – mi a különbség?

Miért tesz jót nekünk, ha gyümölcsöt eszünk, és miért óvnak a dietetikusok a fehér cukros italoktól? Mi az oka annak, hogy este már nem ajánlják a gyümölcsök fogyasztását, de a nap többi részében a csípőbőségünk megtartása mellett is ehetjük őket nyugodtan? Cukor-kisokos az egészségpártiaknak. 

A gyümölcsben is cukor van

Biztosan sokszor hallottad már, hogy este hat után nem szabad enni, ha fogyni szeretnél – ez egy olyan diétamítosz, amit a szakemberek évek óta próbálnak megdönteni.

Annyi viszont igaz az egészből, hogy estefelé gyümölcsöt nem érdemes már enni. Főleg a magas cukortartalmúakat kell kerülnöd, ha fogyni szeretnél: a banán vagy a szőlő abszolút tiltólistás az esti órákban. 

Hogy miért? A gyümölcsben található cukor és a mumusként került fehér cukor között gyakorlatilag semmi különbség nincsen, összetevőik minimális arányban különböznek csak egymástól.

Miért tesz jobbat az, ha epret eszel, mintha lehúznál egy nagy pohár kólát? A titkot a gyümölcsök többi összetevőjében kell keresnünk.

A fruktóz és a glükóz aránya

Alapvetően minden cukor két összetevőből áll össze: fruktózból és glükózból. Ez igaz a gyümölcscukorra és a fehér cukorra is.

A különbség az arányokból adódik, és abból, hogy a szervezeted hogyan dolgozza fel a különböző összetevőket.

A gyümölcsök nagy része 40-55% fruktózból áll, ez persze fajtánként változhat: az almában az arány 65%, az áfonyában 20%.

A fehér cukor fele fruktóz és fele glükóz. Egyik összetevő sem jobb vagy rosszabb a szervezeted számára, de nem mindegy, hogyan dolgozza fel őket.

A rost az igazi aranybánya

A fruktóz a májban bomlik le, ezért nem emeli meg túlságosan a tested vércukorszintjét.

A glükóz a gyomrodban kezd megemésztődni, az inzulintermelés pedig ennek hatására megindul, hogy segítse a szervezetedet a munkában.

A hirtelen inzulinlöket után a vércukorszinted leesik, és nagyobb eséllyel érzel farkaséhséget – és eszel többet, mintha a szervezeted nem kapott volna ekkora sokkot.

A gyümölcsök azonban rengeteg rostot tartalmaznak, ami lelassítja a glükóz lebomlását, így a vércukorszintedet sem emeli meg olyan gyorsan és hirtelen, mintha megennél egy szelet tortát. 

A rostok miatt kevesebb zsírt tárolsz

A rost jótékony hatásai azt is jelentik, hogy a szervezetednek több ideje van megemészteni a glükózt, így kevesebbet tárol belőle zsírként.

Ezért jobb még a szárított gyümölcs is, mint a fehér cukor: ugyanannyi, ha nem több fruktózt és glükózt tartalmaz, de mellette elegendő rostot ahhoz, hogy a szervezeted fokozatosan ossza be magának.

Arra azért figyelj, hogy ne egyél belőlük túl sokat – két marék mazsola nem tűnik soknak, két kiló szőlőt mégsem ennél meg egy ültő helyedben, igaz?

Gyümölcsöt enni még mindig jó dolog

Annak ellenére, hogy a hasizmaid és a kerek feneked érdekében a gyümölcsöket hanyagolnod kell az esti órákban, szükséged van rájuk ahhoz, hogy kiegyensúlyozott étrendet követhess.

Mint mindenhol, itt is az arany középút a kifizetődő: minden nap fogyassz gyümölcsöt, de a mennyiséget soha ne kilókban mérd.

Egy banán és egy alma, néhány cukrozatlan eper egy kis áfonyával vagy két-három marék málna rost- és vitamintartalma miatt tökéletesen kiegészíti az egészséges étrendedet.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!