Egészség / Életmód

6 gyógyszermentes kezelési mód a leggyakoribb bajokra

6 gyógyszermentes kezelési mód a leggyakoribb bajokra

Ha fáj a fejed, csúnyán megfáztál, esetleg szeretnéd csökkenteni a koleszterinszinted, a tablettaszedés a legegyszerűbb gyógyír. Vagy mégsem? A következő házi praktikák akár a feltétlenül klasszikus terápiát igénylő bajok orvoslásában is segíthetnek, tehát akkor is érdemes észben tartanod őket, amennyiben nem vagy az alternatív módszerek híve.

Szex fejfájás ellen

A „ne most drágám, fáj a fejem!” szófordulat végképp elveszítette a létjogosultságát, miután egy 2013-as német tanulmány szerint a migrénesek 60%-ánál jelentősen csillapodtak a tünetek egy kiadós lepedőgyűrés hatására.
Figyelem: nem „egyszerű” fejfájásról volt szó, hanem migrénes rohamról! Sőt, a megkérdezettek egy része a panaszok teljes megszűnéséről számolt be. Elég jól hangzik, ugye?

Séta hátfájás ellen

Ahelyett, hogy a kanapén fekve sajnálnád magad, amikor fáj a hátad vagy a derekad, sétálj 20-40 percet hetente három nap! Ezzel erősíted a gerinc melletti izmokat, amelyek gyengesége a gondjaidat okozza.
A Clinical Rehabilitation című szakfolyóiratban jelent meg a bizonyítékul szolgáló tanulmány, s kiemelten aktuálisnak számít napjainkban, amikor a számítógép előtt való ücsörgés miatt gyakorlatilag az összes korosztály veszélyeztetett.

Fokhagyma megfázás ellen

Napi két szem 600 mg fokhagymakivonatot tartalmazó kapszula jelentősen enyhíti a megfázás tüneteit a Clinical Nutrition hasábjain közzétett vizsgálat szerint.
Azok a kísérleti alanyok ugyanis, akik ilyen készítményt kaptak, sokkal kevésbé súlyos panaszoktól szenvedtek, illetve rövidebb betegszabadságot igényeltek, mint placebót szedő társaik.
Persze, maga a friss fokhagyma is alkalmas arra, hogy gerezdekre vágva mézzel elfogyaszd. Titka, hogy természetes fertőtlenítő anyagot tartalmaz.

Borsmenta IBS ellen

Bár irritációs emésztőrendszeri zavarok esetén általában nem javasolják a mentolos ételek és italok fogyasztását, olasz kutatók rávilágítottak még 2007-ben, hogy a napi kétszeri borsmentaolaj-kapszula bevétele elképesztő mértékben – akár 50%-kal – csillapítja a kellemetlen tüneteket – úgymint a hasfájást, a puffadást, a hasmenést és a fokozott gázképződést. Tea formában is ihatod, ha szereted.

Rágógumi gyomorégés ellen

Szóval valami nagyon fűszereset kívántál meg ebédszünetben, és most visszaáramló gyomorsavval lakolsz érte… Ilyenkor egy cukormentes rágógumi nyújthatja a várva várt segítséget.
A Journal of Dental Research című szakfolyóiratban publikált tanulmány alapján félórányi rágózás semlegesíti a nyelőcsőbe került gyomorsavat, így elbúcsúzhatsz a kínzó nyavalyától. Persze, krónikus reflux esetén már más a szitu – akkor irány az orvos!

Fahéj a vércukorszint csökkentésére

Tíz korábbi tanulmány eredményeinek felülvizsgálatával kimutatták 2013-ban, hogy naponta körülbelül másfél teáskanálnyi fahéj elfogyasztása csökkenti az éhgyomri vércukor-, koleszterin-, és triglicerid-szintet, aminek segítségével könnyebbé válik a diabétesz kezelése, valamint a szív- és érrendszeri nyavalyák megelőzése.
Ráadásul még finom is! Almára szórva, desszertekhez vagy húsokhoz is eheted.

Ne akard megúszni a dokit!

Fontos, hogy amennyiben visszatérő vagy sokáig fennálló panaszaid vannak, mindenképpen konzultálj egy orvossal. A problémád kezelésének módja nem meggyőződés kérdése kell, hogy legyen, hanem elsősorban észérveké.
Ha aggályaid merülnek fel valamilyen készítménnyel szemben, bátran oszd meg a dokival a kételyeket! A gyógyuláshoz elengedhetetlen, hogy együttműködjetek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást