Otthon / Szórakozás

A gyermekkor okozta sebek – 4 könyv, ami segít feldolgozni ezeket

A gyermekkor okozta sebek – 4 könyv, ami segít feldolgozni ezeket

Sokunknak fogalmunk sincs róla, hogy miért is hordozunk magunkban bizonyos személyiségjegyeket, azt pedig végképp nem tudjuk, miért ragaszkodunk ezekhez a tulajdonságainkhoz, attitűdjeinkhez annyira… Nos, az önismeret folyamatos fejlesztése már félsiker, mégis előfordulhat, hogy a legnyugodtabb állapotunkban is kihoz a sodrunkból egy érintés, egy ismerős mondat, néhány rossz szó vagy egy, a szüleinkre és az ő hibás nevelésükre emlékeztető élethelyzet.

Félreértés ne essék, nem kell ilyenkor rögtön elkezdeni szidni anyát és apát, de egy dolgot nyugodtan elfogadhatsz tényként: mivel senki sem tökéletes, így ők sem valószínű, hogy az egész felcseperedésed minden percében kifogástalan munkát végeztek – nekik is voltak nehéz időszakaik, és igen, ők tényleg csak jót akartak akkor is, mikor szó szerint átgázoltak rajtad egy-egy mondatukkal, szidásukkal vagy cselekvésükkel.

Abban, hogy ezeket a sebeket biztonságban tudd feltépni és újra, most már véglegesen be tudd őket gyógyítani, nemcsak a terápia segíthet (persze ha szükségét érzed, soha ne legyen rosszabb dolgod, mint önismeretet gyakorolni egy segítő szakember keze alatt). Létezik jó pár olyan könyv, ami könnyen szembesíthet a szüleid hibáival, mégsem szít benned haragot, inkább csak segít okosan feldolgozni ezeket az eseményeket – ha készen állsz a még mélyebb önismereti utazásra, vágj bele valamelyikbe azonnal!

L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve

Ez a könyv pontról pontra segít végigmenni szüleink viselkedésén, azokon a mintázatokon, amit jelentős hatással voltak arra, hogy mi magunk milyen társak, szülők, szeretők, barátok lettünk. Segítségével képes leszel megváltoztatni a tudattalanul beépült, akár generációkon keresztül örökített szülői mintákat.

A szerző izgalmas példák bemutatásával ismerteti az egyes szülőtípusokat: a borostyán, a szülősítő, az idomár, a jó fej, a mártír, az üveghegy, a szuperszülő, az agresszor, a bátorító szülői viselkedést. Segít abban, hogy felismerjük szüleink nevelési stílusát és szülőként, a jobbítás szándékával, sajátunkat is.

Tesztjei és gyakorlatai – amiket akár a szüleinkkel, testvéreinkkel, párunkkal is megcsinálhatunk – fejlesztik az önismeretet, így minden kapcsolatod harmonikusabbá válhat körülötted.

Susan Forward: Mérgező szülők

Hiába a kevésbé szimpatikus cím, egy igazi pszichológiai remekműről van szó: ez a könyv nemcsak rengeteg felnőttben megfogalmazódó gyermeki kérdésre ad választ (Én is elkövetem ugyanazokat a hibákat, amiket a szüleim? Mérgezőek voltak az életemre nézve?), de megdöbbentő példákkal azt is illusztrálja, milyen sérüléseket okoz a gyerek lelkében a destruktív szülői magatartás, és teszi a felnőtt embert – nemritkán egy életre – a szülők rabjává.

Eve Ainsworth: Sebek

A könyv mottója: hogyan is lehetnénk képesek megbirkózni a jelennel, ha nem tudunk igazán szembenézni a múlttal? A magabiztosnak tűnő és népszerű Gabinak van egy titka – olyan borzasztó titka, amit nem mondhat el sem a családjának, sem a legjobb barátnőjének… Vajon el tudja rejteni azt, ami látszik?

Az önbántalmazás mára a kamaszkor velejárója, a fiatalok egyre gyakrabban maradnak magukra a kétségeik között, és mikor nem tudnak megbirkózni a problémáikkal, a fizikai fájdalomban keresnek megkönnyebbülést. Ezek a gyerekek és a környezetük óriási bajban van, amin csak az érzelmi okok felgörgetése és kibeszélése segíthet.

Magyarországon a legtöbb gimnáziumi osztály érintett – még ha nem is mindig látszanak a sebek.

Érdekes történet, ami ajánlott minden tabukat döntögető, szülői magatartás iránt érdeklődő olvasó számára.

Lindsay C. Gibson: Érzelmileg éretlen szülők felnőtt gyerekei

Ebből a könyvből megtudhatod, felnőttként hogyan teheted kielégítőbbé, meghittebbé kapcsolataidat, és miként szabhatsz határokat az érzelmileg éretlen szüleiddel való viszonyodnak – már ha kiderül, hogy a tieid is érintettek a témában.

Fontos leszögezni: ennek a kötetnek nem az a célja, hogy objektíven lásd a szüleid! Az érzelmi éretlenség legtöbb jegye az adott személy tudatos irányításán kívül esik, és az ilyen szülők zömének fogalma nincs róla, hogyan befolyásolja ezzel gyerekei életét. Nem hibáztatni kell őket, csupán megérteni, miért olyanok, amilyenek, mert ezek a felismerések növelik tudatosságunkat és érzelmi szabadságunkat. Ha sikerül megértenünk a szüleink viselkedése mögött meghúzódó érzelmi motívumokat, könnyebb lesz elfogadni korlátaikat is. A cél az, hogy több önbizalomra tegyünk szert, és szerencsésebben alakítsuk kapcsolatainkat azáltal, hogy jobban megértjük saját élettörténetünket. Nem követünk el árulást azzal, ha valósághű képet alkotunk a szüleinkről. Nekik ez nem fog fájni, nekünk azonban alighanem sokat segít.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást