A gyerekek lefekvés előtti szokásai

A gyerekek lefekvés előtti szokásai

Címlap / Életmód / Család / A gyerekek lefekvés előtti szokásai

Szakértők szerint érdemes már babakoruktól a kicsiket bizonyos lefekvési rituálékra szoktatni, hogy tiszta lélekkel tudják nyugalomra hajtani fejüket.

Lefekvés előtt nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is harmóniára és nyugalomra vágynak. Bizonyos rituálékat nagyon kedvelnek a gyerkőcök, amelyekre nem nehéz őket rászoktatni. Nagyon fontos, hogy jól kipihenjék magukat a kicsit, hisz nekik még több alvásra van szükségük, mint nekünk, igaz több energiát is használnak el.

Ha az esti szertartásokból több is van, és időt igényelnek, érdemes időben elkezdeni, hogy ne a pici alvási idejéből vonódjon le. Felmérések szerint azok a gyerekek akik könnyen elalszanak, könnyen ébrednek reggel, így könnyebben kelnek az óvodához, iskolához.

Íme 10 kíváló ötlet a lefekvés előtti rituálékhoz, amelyeket a gyerekek is élvezni fognak.

1. Játékok rendbetevése
A rendrakás, mint feladat riasztja a gyerekeket. De nincs ez így, ha játéknak van beállítva és szokássá válik. Legyenek hangulatos tárolódobozok, vagy tágas polcok, amelyekbe beledobálhatják a kicsik a játékokat. Ha testvérek vannak, legyen ez verseny köztük: aki hamarabb elpakol, az aludhat a kedvenc babával. Ennek a szokásnak számos előnye van a szülőre nézve: segítenek a takarításban, rendszeretetre nevelődnek a kicsik, és jelzi a játékidő végét.

2. Fürdés
A fürdőzés nagyon népszerű a lefekvési rituálék közt, mert a meleg víz elálmosít, ugyanakkor nyugtató hatású. Ne feledd szigorúan felügyelni a piciket és csecsemőket, mert könnyen történhetnek fürdőszobai balesetek. Az idősebb gyerekek szeretnek játszani is a kádban. Hasznos szokás, mert tisztálkodásra tanítja a gyerekeket.

3. Fogmosás
Azok a gyerekek, akik az első 7 évben elsajátítják a helyes és rutinszerű fogmosást, azok felnőttkorban is követik ezt a jó szokást. Ezen túlmenően fogmosással megelőzhető a fogszuvasodás, aminek a későbbiekben nagy előnyét fogjátok élvezni. Hogy érdekesebb legyen a fogmosás, szerezz be izgalmas állatfigurás fogkefét.

4. Esti meseolvasás
A felolvasás kiváló módja az együtt eltöltött idő minőségi élvezésének. Segít a gyerekek intellektuális fejlődésében, ráadásul így a szülő irányíthatja a kicsi érdeklődési körét, jobban megismerheti a mesékkel kapcsolatos gondolatait, és megmentheti a tévénézés elszabadult negatív hatásaitól.

5.

Beszélgetés aznapról
Az aznap történt dolgokat szívesen hallgatják vissza a gyerekek. Sokszor olyan problémákat tárnak fel, amelyekkel kapcsolatban aggályokat éreznek. Ilyenkor a szülő meg tudja magyarázni miért is van ez így, és együtt tudnak örülni az aznapi boldog pillanatoknak. Mindig találjon valami olyat a szülő, amit megdícsérhet a gyereknél: köszönje meg a házimunkát, emlékeztesse a jól elvégzett feladatairól.

6. Imátkozás
Számos család dönt úgy, hogy a kicsi tanuljon meg pici kortól köszönetet mondani az Úrnak. Ez alkalom a gyerekek számára, hogy kimondják aggodalmaikat, és elmondják szükségleteiket. Az ima segít megnyugtatni félelmeiket és békésen álomba szenderülni.

7. Ölelés és puszi
A szeretet fizikai kimutatása nagyszerű módja annak, hogy a gyerek biztonságban és szeretve érezze magát. Ezt fontos lefekvés előtt érezniük.

8. Beszélgetés
Sok szülő csak akkor látja gyermekét, amikor az már készül lefeküdni. Ez a szokás különösen fontos része a gyermek lefekvés előtti rituáléjának, végre megkapja a kívánt figyelmet és érzi, hogy törődnek vele.

9. Zene vagy ének
A nyugtató zene segít elaltatni a gyerekeket. Ez különösen hasznos akkor, amikor alvási nehézségekkel küzdenek a gyerekek és a szülő már tanácstalan. Ilyenkor a szülő maga énekelhet vagy betehet egy kellemes CD-t. Az állandó kellemes zajtól a legtöbb gyerek elalszik.

10. Mondj “jó éjszakát”
Ez a szó véglegesen lezárja a napot, mint egy megnyugtató varázsszó alvásba ringat. Fontos hallaniuk a gyerekeknek szüleiktől a “jó éjszakát”, így érzik csak igazán biztonságban magukat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást