5 ok, ami a gyakori hasmenés hátterében állhat

5 ok, ami a gyakori hasmenés hátterében állhat

Címlap / Életmód / Egészség / 5 ok, ami a gyakori hasmenés hátterében állhat

A hasmenés egy igazán kellemetlen tünet, amit a legtöbb esetben egy „egyszerű” vírusos vagy bakteriális fertőzés, gyógyszeres kezelés, netán ételmérgezés okoz. A panaszok általában néhány napon belül elmúlnak, előfordulhat azonban, hogy a tünetek hosszabb időn keresztül is fennállnak, és a hasmenés krónikussá válik, megkeserítve ezzel a mindennapi életünket. Íme néhány lehetséges ok, amely ennek hátterében állhat!

Ételintolerancia

A krónikus hasmenés gyakran valamilyen ételintolerancia következtében lép fel. Ilyenkor a szervezet számára problémát jelent bizonyos élelmiszerek megemésztése. Mindez a hasmenésen kívül görcsöket és szeleket eredményezhet nagyjából az étkezés után két órán belül.

A tüneteket általában laktózintolerancia okozza, melynek lényege, hogy a szervezet nem képes lebontani a tejcukrot. Világszerte a felnőtt népesség kb. 75%-a szenved a laktózérzékenység tüneteitől. Az intolerancia intenzitása egyénenként eltérő – míg egyesek gond nélkül el tudnak fogyasztani egy kis mennyiségű tejet a kávéjukhoz, addig másoknál már egy kiskanál joghurt vagy egy szelet sajt is panaszokhoz vezethet. Ha gyakorta szenvedsz ilyen tünetektől, mindenképp keresd fel az orvost, aki ajánlhat neked olyan étrend-kiegészítőket, melyek segítenek megemészteni a tejtermékeket!

Állandó stressz

A szorongás és a stressz rendkívül erőteljes hatással lehet a szervezet normál fizikai működésére. Így például befolyásolhatja a vérnyomást, a táplálkozási szokásokat, és előidézheti a gyomorfekély kialakulását is. Természetesen ez alól a bélrendszer sem kivétel, így az állandó szorongás hasmenéssel is társulhat.

A fokozott stressz különböző folyamatokat indít el a szervezetben. A szívverés felgyorsul, a vérnyomás megemelkedik, beindul a „küzdj vagy menekülj” válaszreakció. Ilyenkor a vérellátás megnövekszik a bélrendszer környékén, melynek köszönhetően fokozott tápanyag-felszívódás következik be. A probléma megoldásához elengedhetetlen, hogy megkeresd a szorongás forrását, majd megtaláld a megfelelő megoldási stratégiát rá!

Premenstruációs szindróma

A premenstruációs szindróma egy olyan állapot, mely a nők érzelmeire, fizikai egészségére és viselkedésére egyaránt hatással van a menstruációt megelőzően. A PMS tünetek általában öt-tizenegy nappal a menstruációt megelőzően jelentkeznek, és általában elmúlnak, mire a vérzés megindul.

A PMS okai ismeretlenek, habár a kutatók többsége úgy véli, hogy a ciklus elején fellépő hormonváltozás lehet a felelős érte. Ez hangulati ingadozásokat, szorongást, ingerlékenységet, bizonyos esetekben pedig akár hasmenést is okozhat. Ez utóbbi akár a menstruáció alatt is jelentkezhet a magas prosztaglandin szint következtében. A tünetek megszüntetéséhez fontos a kellő mennyiségű vízfogyasztás, a kiegyensúlyozott étrend, a testmozgás, valamint legalább 8 órányi alvás.

Irritábilis bél szindróma

Ha a hasmenéses tünetek hosszú időn keresztül fennállnak, elképzelhető, hogy valamilyen krónikus betegség áll a háttérben. Időről-időre mindenki tapasztal emésztési problémákat élete során, az irritábilis bél szindróma során azonban a hasmenés mellett hasi fájdalmak, görcsök, illetve puffadás is előfordulhat, emellett a tünetek újra és újra visszatérnek.

Míg egyeseknél csupán kisebb problémát okoz a betegség, addig másoknál jelentős hatással van a mindennapi életre. A pontos kiváltó okok ismeretlenek. A lehetséges előzmények közé tartozhat a túlzottan érzékeny vastagbél, a gyenge immunrendszer, vagy egy korábbi bakteriális fertőzés a gyomor-bél traktusban. Végleges gyógymód nem létezik az IBS-re, a tünetek azonban enyhíthetőek gyógyszeres kezeléssel, illetve  életmódváltással.

Crohn-betegség

A Crohn-betegség tulajdonképpen egy gyulladásos bélbetegség, melynek következtében csökken a bélrendszer tápanyag felszívási, illetve szállítási képessége. A gyulladás és az irritáció bárhol felléphet a gasztrointesztinális traktusban, de leggyakrabban az alsó részében, a vékonybélben fordul elő.

A tünetek intenzitása egyénenként eltérhet, a betegség hirtelen vagy fokozatosan is kialakulhat. A problémát leginkább a gyakori hasmenés jelezheti, mely súlyosabb esetekben komoly befolyással lehet az életminőségre is.

A Crohn-betegség következtében fekélyek és tályogok alakulhatnak ki, emellett a betegek gyakran tapasztalnak fogyást és étvágytalanságot. Tünetei étrendi, életmódbeli változtatásokkal, valamint gyógyszeres kezeléssel enyhíthetőek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást