4 fűszer, ami segít a fogyásban

4 fűszer, ami segít a fogyásban

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 4 fűszer, ami segít a fogyásban

A fűszerekre sokan még mindig csak egyszerű ízesítőként tekintenek, nem tulajdonítanak nekik jótékony, gyógyító hatásokat. Ennek ellenére a legtöbb fűszer célzottan is alkalmazható, például az anyagcsere felpörgetésére.

Hogyan segítheted a fogyást?

Akadnak olyan fűszerek, amik a gyomorban vérbőséget okoznak, ezáltal felpörgetik az emésztést.

Ebből kifolyólag egyértelműen segítik, hogy a bevitt táplálék minél előbb áthaladjon a tápcsatornán, tehát a szervet gyorsan hasznosíthassa, illetve kiüríthesse a felesleget.

A kutatások szerint bizonyos fűszerek a salakanyagok kiürülését is támogatják, sőt, akadnak olyanok is, amik a zsírbontásért felelősek.

A fűszeres ételek előbb elérik, hogy a jóllakottság érzése kialakuljon, tehát nem csak a szervezetben hasznosulva segítenek, hanem ahhoz is hozzájárulnak, hogy kevesebbet együnk.

Persze, nem várhatsz csodát csak ettől a praktikától, de kétségtelen, hogy a fűszerezés hasznossága mellett segíti a változatos és élvezetes étkezést.

Chili

Az egyik legismertebb fűszer, amelyik köztudottan serkenti az anyagcserét a chili, illetve a számtalan paprikafaj összes csípős változata.

A csípősség érzéséért a kapszaicin tartalom felelős, ami ingerli a szervezetben levő fájdalom és hő érzékelésért felelős idegvégződéseket.

Az őrölt fűszerpaprika a magyar konyhában sem éppen ismeretlen fűszer, de a friss chili, vagy a chiliszósz hatékonyabban tud hozzájárulni a fogyáshoz, amennyiben az anyagcsere gyorsítása a cél.

Ez főleg a magasabb kapszaicin tartalomnak köszönhető, de ha nem bírod a nagyon csípős ételeket, akkor maradhatsz a hagyományosabb és visszafogottabb fűszerezésnél, a mértéktartó paprikázás is több a semminél.

A chili fogyasztása során a szervezet energiát használ fel, olvasztja a zsírsejteket, ráadásul át is melegít, úgyhogy télen tökéletes választás.

Gyömbér

Az elmúlt időszakban lett hazánkban is különösen népszerű ez a különleges formájú és ízű fűszer.

A keleti országokban valóságosan csodaszerként tartják számon, amin nincs is mit csodálkozni, hiszen számtalan módon hozzájárul az egészség megőrzéséhez, a betegségek gyógyításához. 

A fogyást illetően a gyömbér gyorsítja az emésztést azáltal, hogy felpörgeti a bélmozgást és az emésztőnedvek termelésében is közreműködik.

Méregtelenítő hatása sem elhanyagolható, serkenti a salakanyagok kiürülését, miközben a puffadást száműzi.

A gyömbér nagy előnye, hogy nem csupán az egzotikus ételek elkészítése során hasznosítható, hanem a diétás édességekhez is kiválóan passzol.

Emellett segítségével ízesíthetőek a különböző gyógyhatású italok, teák.

Fahéj

A gyömbérhez hasonló módon sokoldalúan bevethető ízesítő a fahéj, ami a számunkra távoli kultúrák közkedvelt és hétköznapi fűszernövénye.

Bár sokaknak létidegen lehet a fahéj főételekben történő alkalmazása, megéri kísérletezgetni, hiszen ez az ízesítő köztudottan kiváló anyagcsere-gyorsító.

Persze, a nálunk hagyományosan édes ételek mellé felkínált fahéjat a megszokott módon is fel lehet használni, almához, kompóthoz, vagy akár forró italok ízesítéséhez is alkalmas fűszernövényről beszélünk.

A fahéj emésztésserkentő hatása mellett baktériumölő, fertőtlenítő, de a vércukorszint beállításában is nagy szerepe van, így segítségével kivédhető a hirtelen fellépő farkaséhség, ami a hűtő kifosztásához vezethet.

Kapor

Nem csak a csípős és a már-már fájdalmas fogyasztással járó fűszerek azok, amik segíthetik a fogyást, hiszen a kapor ugyanezt a célt szolgálja.

Bár nem hat olyan átütően és annyira érezhetően, mint a chili, vagy akár gyömbér, jótékony hatásait más területen fejti ki.

A kapor serkenti az emésztést, csökkenti a puffadás mértékét, tehát már ebből kifolyólag is vékonyabbnak mutathat.

Mindezek mellett enyhe vízhajtó hatással is rendelkezik, továbbá jelentős mértékben nyugtatja a gyomrot, így azok számára is ideális, akik a csípős ízeket egyáltalán nem tudják elviselni.

Bár sokan csak a tökfőzelékhez tudják elképzelni ezt a fűszert (ami egyébként remek választás mind egészségügyi, mind a diéta szempontjából), a kapor sokszor felülmúlhatatlan a különféle salátaöntetekhez, frissen sütött halakhoz.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!