A fűszerekre sokan még mindig csak egyszerű ízesítőként tekintenek, nem tulajdonítanak nekik jótékony, gyógyító hatásokat. Ennek ellenére a legtöbb fűszer célzottan is alkalmazható, például az anyagcsere felpörgetésére.
Hogyan segítheted a fogyást?
Akadnak olyan fűszerek, amik a gyomorban vérbőséget okoznak, ezáltal felpörgetik az emésztést.
Ebből kifolyólag egyértelműen segítik, hogy a bevitt táplálék minél előbb áthaladjon a tápcsatornán, tehát a szervet gyorsan hasznosíthassa, illetve kiüríthesse a felesleget.
A kutatások szerint bizonyos fűszerek a salakanyagok kiürülését is támogatják, sőt, akadnak olyanok is, amik a zsírbontásért felelősek.
A fűszeres ételek előbb elérik, hogy a jóllakottság érzése kialakuljon, tehát nem csak a szervezetben hasznosulva segítenek, hanem ahhoz is hozzájárulnak, hogy kevesebbet együnk.
Persze, nem várhatsz csodát csak ettől a praktikától, de kétségtelen, hogy a fűszerezés hasznossága mellett segíti a változatos és élvezetes étkezést.
Chili
Az egyik legismertebb fűszer, amelyik köztudottan serkenti az anyagcserét a chili, illetve a számtalan paprikafaj összes csípős változata.
A csípősség érzéséért a kapszaicin tartalom felelős, ami ingerli a szervezetben levő fájdalom és hő érzékelésért felelős idegvégződéseket.
Az őrölt fűszerpaprika a magyar konyhában sem éppen ismeretlen fűszer, de a friss chili, vagy a chiliszósz hatékonyabban tud hozzájárulni a fogyáshoz, amennyiben az anyagcsere gyorsítása a cél.
Ez főleg a magasabb kapszaicin tartalomnak köszönhető, de ha nem bírod a nagyon csípős ételeket, akkor maradhatsz a hagyományosabb és visszafogottabb fűszerezésnél, a mértéktartó paprikázás is több a semminél.
A chili fogyasztása során a szervezet energiát használ fel, olvasztja a zsírsejteket, ráadásul át is melegít, úgyhogy télen tökéletes választás.
Gyömbér
Az elmúlt időszakban lett hazánkban is különösen népszerű ez a különleges formájú és ízű fűszer.
A keleti országokban valóságosan csodaszerként tartják számon, amin nincs is mit csodálkozni, hiszen számtalan módon hozzájárul az egészség megőrzéséhez, a betegségek gyógyításához.
A fogyást illetően a gyömbér gyorsítja az emésztést azáltal, hogy felpörgeti a bélmozgást és az emésztőnedvek termelésében is közreműködik.
Méregtelenítő hatása sem elhanyagolható, serkenti a salakanyagok kiürülését, miközben a puffadást száműzi.
A gyömbér nagy előnye, hogy nem csupán az egzotikus ételek elkészítése során hasznosítható, hanem a diétás édességekhez is kiválóan passzol.
Emellett segítségével ízesíthetőek a különböző gyógyhatású italok, teák.
Fahéj
A gyömbérhez hasonló módon sokoldalúan bevethető ízesítő a fahéj, ami a számunkra távoli kultúrák közkedvelt és hétköznapi fűszernövénye.
Bár sokaknak létidegen lehet a fahéj főételekben történő alkalmazása, megéri kísérletezgetni, hiszen ez az ízesítő köztudottan kiváló anyagcsere-gyorsító.
Persze, a nálunk hagyományosan édes ételek mellé felkínált fahéjat a megszokott módon is fel lehet használni, almához, kompóthoz, vagy akár forró italok ízesítéséhez is alkalmas fűszernövényről beszélünk.
A fahéj emésztésserkentő hatása mellett baktériumölő, fertőtlenítő, de a vércukorszint beállításában is nagy szerepe van, így segítségével kivédhető a hirtelen fellépő farkaséhség, ami a hűtő kifosztásához vezethet.
Kapor
Nem csak a csípős és a már-már fájdalmas fogyasztással járó fűszerek azok, amik segíthetik a fogyást, hiszen a kapor ugyanezt a célt szolgálja.
Bár nem hat olyan átütően és annyira érezhetően, mint a chili, vagy akár gyömbér, jótékony hatásait más területen fejti ki.
A kapor serkenti az emésztést, csökkenti a puffadás mértékét, tehát már ebből kifolyólag is vékonyabbnak mutathat.
Mindezek mellett enyhe vízhajtó hatással is rendelkezik, továbbá jelentős mértékben nyugtatja a gyomrot, így azok számára is ideális, akik a csípős ízeket egyáltalán nem tudják elviselni.
Bár sokan csak a tökfőzelékhez tudják elképzelni ezt a fűszert (ami egyébként remek választás mind egészségügyi, mind a diéta szempontjából), a kapor sokszor felülmúlhatatlan a különféle salátaöntetekhez, frissen sütött halakhoz.