Ez a fogyás egyetlen apró trükkje – A tudomány bebizonyította!

Ez a fogyás egyetlen apró trükkje – A tudomány bebizonyította!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez a fogyás egyetlen apró trükkje – A tudomány bebizonyította!

Ami egészséges, még lehet finom

Minden diétázó szembesül azzal, hogy a cukros, zsíros ételekhez szokott ízlelőbimbóink cseppet sem kívánják a párolt zöldséget vagy más zsírszegény ételt.

Ez aztán kicsapongásokhoz, vagy a diéta feladásához vezet, de még ha el is érjük a vágyott testsúlyt, akkor is könnyen visszahízhatunk, amikor ismét kedvenc, hizlaló falatjainkat kezdjük a tányérunkra pakolni.

A Coloradoi Egyetem kutatása azonban kimutatta, hogy ha megfelelő fűszereket használunk, akkor nagyobb eséllyel választjuk az egészségesebb ételeket, amelyeknek alacsonyabb a kalóriatartalma, így hosszú távon a fűszerezéssel az egészséges táplálkozás és az ezzel járó fogyás is elősegíthető.

A kísérlet

A kísérlet eredményeiről dr. John Peters egyetemi tanár számolt be. A tesztek során három féle ételt, fasírtot, zöldségeket és tejszínes tésztát etettek a résztvevőkkel.

Volt, aki hagyományosan készített ételeket kapott (ezek összesen 610 kalóriát tesznek ki), és volt, aki ugyanezeknek az ételeknek a kalóriacsökkentett változatát (összesen 395 kalória), illetve a kalóriacsökkentett, de mindennapokban használt fűszerekkel, például hagymával, oregánóval, paprikával, fokhagymával ízesített változatát (szintén 395 kalória) kapta.

A résztvevőket, akik nem tudták, hogy hagyományos vagy diétás ételt kaptak-e, megkérték, hogy értékeljék az élelmiszereket egy kilencfokozatú skálán.

Grillezett zöldségek
Grillezett zöldségek – istockphoto

A fűszer elég vonzerő

A hagyományos és a csökkentett zsírtartalmú, de fűszerekkel ízesített ételek azonos pontszámot értek el, átlagban 7-es kaptak, míg az alacsony zsírtartalmú, de nem különösebben fűszerezett ételek csak 6, 25-öt. Doktor Peters szerint ez azt bizonyítja, hogy az ételek fűszerezésével már önmagában is elérhető, hogy a diétás élelmiszer ugyanolyan vonzó legyen, mint a zsírban gazdag változat, ez pedig segíthet, hogy betartsd a diétádat.

Áttörés az élelmiszeriparban?

Doktor Peters nagyon reméli, hogy a kísérletre felfigyel az élelmiszeripar, és további kutatások kezdődnek arra vonatkozóan, hogyan lehetne a népszerű ételeket egészségesebbé tenni úgy, hogy a zsírt és mesterséges ízfokozókat gyógynövényekre és fűszerekre cserélik.

Egy ilyen változás komoly segítséget jelenthetne az általános egészségügyi helyzet javításában is, hiszen a fejlett országokban az egyre nagyobb mértéket és egyre többeket érintő elhízás, illetve az abból származó betegségek komoly problémát jelentenek.

Fűszerek
istockphoto

Ilyen fűszereket használj!

Amíg megérkezik az egészséges hamburger vagy a karcsúsító chips, te is tehetsz azért, hogy könnyebb legyen követned a diétádat, és az egészséges ételeket is vonzóbbá tedd.

A sót felejts el, mert az csak megköti a vizet, érdemes viszont olyan gyógynövényeket és fűszereket használnod, amelyek egyébként is javítják a méregtelenítést és az anyagcserét.

Ilyen például a fahéj, a fokhagyma, az oregánó, a chili, a kakukkfű is, de kísérletezz bátran, hiszen a gyógynövények nem veszélyeztetik a diétádat, és gyakorlatilag kalóriatartalmuk sincs, ezért bármi, ami vonzóbbá teheti a salátádat egy szelet rántott húsnál, elősegítheti a fogyást.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!