Ez a fogyás egyetlen apró trükkje – A tudomány bebizonyította!

Ez a fogyás egyetlen apró trükkje – A tudomány bebizonyította!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez a fogyás egyetlen apró trükkje – A tudomány bebizonyította!

Ami egészséges, még lehet finom

Minden diétázó szembesül azzal, hogy a cukros, zsíros ételekhez szokott ízlelőbimbóink cseppet sem kívánják a párolt zöldséget vagy más zsírszegény ételt.

Ez aztán kicsapongásokhoz, vagy a diéta feladásához vezet, de még ha el is érjük a vágyott testsúlyt, akkor is könnyen visszahízhatunk, amikor ismét kedvenc, hizlaló falatjainkat kezdjük a tányérunkra pakolni.

A Coloradoi Egyetem kutatása azonban kimutatta, hogy ha megfelelő fűszereket használunk, akkor nagyobb eséllyel választjuk az egészségesebb ételeket, amelyeknek alacsonyabb a kalóriatartalma, így hosszú távon a fűszerezéssel az egészséges táplálkozás és az ezzel járó fogyás is elősegíthető.

A kísérlet

A kísérlet eredményeiről dr. John Peters egyetemi tanár számolt be.

A tesztek során három féle ételt, fasírtot, zöldségeket és tejszínes tésztát etettek a résztvevőkkel.

Volt, aki hagyományosan készített ételeket kapott (ezek összesen 610 kalóriát tesznek ki), és volt, aki ugyanezeknek az ételeknek a kalóriacsökkentett változatát (összesen 395 kalória), illetve a kalóriacsökkentett, de mindennapokban használt fűszerekkel, például hagymával, oregánóval, paprikával, fokhagymával ízesített változatát (szintén 395 kalória) kapta.

A résztvevőket, akik nem tudták, hogy hagyományos vagy diétás ételt kaptak-e, megkérték, hogy értékeljék az élelmiszereket egy kilencfokozatú skálán.

Grillezett zöldségek
Grillezett zöldségek – istockphoto

A fűszer elég vonzerő

A hagyományos és a csökkentett zsírtartalmú, de fűszerekkel ízesített ételek azonos pontszámot értek el, átlagban 7-es kaptak, míg az alacsony zsírtartalmú, de nem különösebben fűszerezett ételek csak 6,25-öt.

Doktor Peters szerint ez azt bizonyítja, hogy az ételek fűszerezésével már önmagában is elérhető, hogy a diétás élelmiszer ugyanolyan vonzó legyen, mint a zsírban gazdag változat, ez pedig segíthet, hogy betartsd a diétádat.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást