Friss, ropogós: 3 mennyei fogás újkrumpliból

Friss, ropogós: 3 mennyei fogás újkrumpliból

Címlap / Életmód / Receptek / Friss, ropogós: 3 mennyei fogás újkrumpliból

Én lehetek az élő példa arra, hogy a burgonya valójában csak akkor hizlal, ha folyton bő zsírban sütjük – nincs olyan hét, hogy ne kerülne többször is a tányérra ez a mennyei zöldségféle. A hideg hónapokban jó pár zsákot szoktunk vásárolni, hogy bármikor elkészülhessenek itthon a hagyományos, és kevésbé hagyományos, burgonyás fogások. Habár megvan a varázsa a téli hidegben sütött, illatozó és fűszeres burgonyának, azért mégiscsak az újkrumpli az, ami igazán megdobogtatja az emberek szívét. De milyen finomságokat érdemes elkészítened ebben a szezonban?

Spárgával rakott újburgonya

Végre kapható a boltokban és a zöldségeseknél két nagy kedvencem is: a spárga és az újburgonya. Ezek külön-külön is mennyeiek, de összesütve csodálatos egytálétel is készülhet belőlük. Ha nem bonyolítanád túl, akkor nincs más dolgod, mint készíteni egy sós, reszelt fokhagymás, olajos alapot, amiben megforgatod a zöldségeket: már csak ki kell sütnöd magas hőfokon, zsírpapíron. 

Érdemes azonban kipróbálnod a spárgával rakott újburgonyát is, ami köretként éppúgy tökéletes, mint magában, egytálételként. 

Ehhez a fogáshoz törd le a spárgák fás részét, majd sós, lobogó vízben enyhén párold meg őket. Az újburgonyát héjastól főzd puhára és karikázd fel. Rétegezd egy tepsiben a burgonyát, rá a spárgát és az öntetet – utóbbi lehet egyszerű tejföl (akár növényi), amit enyhén sózol. Én még egy kis sörélesztőpehellyel és pár csepp citromlével is megbolondítottam. Végül, akár csak a hagyományos rakott krumplit, ezt a rétegezett fogást is sütőben kell ropogósra pirítanod.

 

Ropogós héjú újburgonya mártogatóssal

Az újburgonya tipikusan egy olyan alapanyag, ami egyszerűen eladja magát: csak hagyni kell, hogy érvényesüljenek az ízei. Ehhez a recepthez először főzd meg sós vízben az újburgonyákat, természetesen a vékony héjukat nyugodtan hagyd rajtuk. Amikor puhára főttek, szűrd le őket.

Egy öblösebb edényt (olyat, amit be tudsz majd tenni a sütőbe), vagy egy tepsit alaposan olajozz ki, majd tedd rájuk a burgonyákat. Óvatosan, de erőteljesen lapítsd ki őket egy kanál, vagy akár krumplinyomó segítségével. Kend meg a tetejüket is olajjal, hogy felül is jó ropogósak legyenek. 

A burgonyákat ízlésednek megfelelően ételízesítővel, kurkumával, vagy akár chilivel, rozmaringgal is fűszerezheted, de akkor is tökéletes lesz a végeredmény, ha csak sót használsz.

Előmelegített sütőben, magas hőfokon és grill funkción süsd ropósra a burgonyákat, majd frissítő, hagymás-petrezselymes mártogatóssal tálald.

 

Borsós újburgonya paprikás

Ez a fogás a szokásos módon készül, azonban mégis egészen más lesz, mint a télies változat – ízre és látványra egyaránt.

A hagymát pirítsd üvegesre, majd ízlés szerint adj hozzá virslit, vagy kolbászt (én csípős gabonakolbászt használok és azzal is mennyei). Reszelj hozzá egy-két meghámozott paradicsomot. Sózd, borsozd és füstölt magyar fűszerpaprikával ízesítsd az alapot. Ezt követően öntsd fel kevés vízzel, vagy zöldségalaplével, majd a megpucolt, de egészben hagyott, esetleg félbevágott újkrumplit is add hozzá. Amikor már csak 5-7 perc van hátra a főzésből, két nagy marék, zsenge zöldborsót és/vagy (főtt) csicserit tegyél az alaphoz. Forrald össze az egészet, majd ha megpuhult a burgonya, vedd le a tűzről.

Szükség esetén a főzés során pótold az elforrt levet, illetve, ha nagyon híg lenne a paprikás, akkor egy kevés keményítővel (pl. tápióka, vagy kukorica) még besűrítheted.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást