Én lehetek az élő példa arra, hogy a burgonya valójában csak akkor hizlal, ha folyton bő zsírban sütjük – nincs olyan hét, hogy ne kerülne többször is a tányérra ez a mennyei zöldségféle. A hideg hónapokban jó pár zsákot szoktunk vásárolni, hogy bármikor elkészülhessenek itthon a hagyományos, és kevésbé hagyományos, burgonyás fogások. Habár megvan a varázsa a téli hidegben sütött, illatozó és fűszeres burgonyának, azért mégiscsak az újkrumpli az, ami igazán megdobogtatja az emberek szívét. De milyen finomságokat érdemes elkészítened ebben a szezonban?
1/3 Spárgával rakott újburgonya
Végre kapható a boltokban és a zöldségeseknél két nagy kedvencem is: a spárga és az újburgonya. Ezek külön-külön is mennyeiek, de összesütve csodálatos egytálétel is készülhet belőlük. Ha nem bonyolítanád túl, akkor nincs más dolgod, mint készíteni egy sós, reszelt fokhagymás, olajos alapot, amiben megforgatod a zöldségeket: már csak ki kell sütnöd magas hőfokon, zsírpapíron. Érdemes azonban kipróbálnod a spárgával rakott újburgonyát is, ami köretként éppúgy tökéletes, mint magában, egytálételként.
Ehhez a fogáshoz törd le a spárgák fás részét, majd sós, lobogó vízben enyhén párold meg őket. Az újburgonyát héjastól főzd puhára és karikázd fel. Rétegezd egy tepsiben a burgonyát, rá a spárgát és az öntetet – utóbbi lehet egyszerű tejföl (akár növényi), amit enyhén sózol. Én még egy kis sörélesztőpehellyel és pár csepp citromlével is megbolondítottam. Végül, akár csak a hagyományos rakott krumplit, ezt a rétegezett fogást is sütőben kell ropogósra pirítanod.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!