A lélek nem tart lépést a test fogyásával. A fogyás és hízás lelki háttere

A lélek nem tart lépést a test fogyásával. A fogyás és hízás lelki háttere

Címlap / Életmód / Egészség / A lélek nem tart lépést a test fogyásával. A fogyás és hízás lelki háttere / 2. oldal

A hízás és, ami mögötte van

Két esetet különböztetnénk meg. Beszéljünk arról, mikor valaki gyerekkorától kezdve túlsúllyal küzd és arról, amikor valakinek hirtelen változik meg külseje, néhány hét-hónap leforgása alatt. Előbbinek sokkal mélyebbek a gyökerei és ott egészen gyerekkorig érdemes visszamenni egy esetleges terápiában. Elég sokatmondó, ha egy gyerek az étellel próbál valamit ennyire erőteljesen pótolni.

Mindenképpen foglalkozni kell a szülő-gyermek kapcsolattal és azzal, hogy mi nem működik rendben a kicsi életében. Minél előbb meg kell állítani ezt a folyamatot, hiszen az évek alatt magára szedett védőpajzs csak növekedni fog az idő előrehaladtával, amivel párhuzamosan növekedni fog a zárkózottság is.

Ez megfosztja az illetőt egy sor értékes emberi kapcsolattól és könnyen, elég fiatalon már magányosnak érezheti magát.

Ilyenkor jön jól egy jó barát segítsége, aki kimozdít ebből az állapotból és sok olyan példa létezik, amikor valaki lelkileg helyre került és mindenféle kínkeserves diéta nélkül elkezdett fogyni.

Ez azért van, mert már nem az étellel akart valamit helyettesíteni, vagy pótolni. A másik esetben, mikor valaki élete egy pontján hirtelen hízásnak indul, eleinte nem is nagyon érzékeli a változást, vagyis ők belül még mindig vékony testben látják magukat. Sok esetben a környezetük hívja fel figyelmüket a változásra.

Ez az eset is diszharmóniát okoz az illetőben és elsődleges cél a hízás origójának megtalálása. Talán ez a könnyebb eset, hiszen itt az étel nem gyerekkortól jelent egyfajta menekülést, megoldást, így talán a feldolgozása is könnyebb a külső változásának. Mindenképpen szükségszerű foglalkozni vele a külső-belső egészség érdekében.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást