Finomságok házi tejből

Finomságok házi tejből

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Finomságok házi tejből

Szereted a friss tejtermékeket, de nem örülsz neki, hogy nem tudod, pontosan mik is vannak benne? Semmi gond, hiszen ezeket magad is el tudod készíteni, nem is kell hozzá sok minden. Lássunk most néhány könnyen előállítható finomságot.

Joghurt

Te is szereted a finom gyümölcsjoghurtokat, amikben igazi darabkák vannak? Csak az a gond, hogy sok bennük a kemikália, és hát a gyümölcsdarabok sem mindig felismerhetőek… De semmi baj, hiszen a joghurt otthon is elkészíthető. Ehhez igazi tehéntejre lesz szükségünk, amit nagy valószínűséggel a piacon tudunk beszerezni, valamint egy bolti joghurtra. Ahhoz, hogy a tej ilyen krémes és finom legyen baktériumok kellenek, amit otthon nem tudunk előállítani. Ezért kell a bolti finomság, mert abból viszont tökéletesen átvihetőek.

Egy tálba tegyünk annyi tejet, amennyi joghurtot szeretnénk, és tegyünk hozzá egy keveset a bolti finomságból. Valóban nem kell sok, mivel a baktériumok gyorsan elszaporodnak, és hozzájutunk az igazi, ínycsiklandó házi joghurthoz. Ha szeretnénk többször is csinálni, akkor az elkészített adagból tegyünk félre egy keveset, és ismételjük meg a folyamatot. Gyakorlatilag akármilyen gyümölccsel lehet ízesíteni.
 

Aludttej

Az aludttejhez is kelleni fog az igazi tej. Itt is nagyon fontos, hogy valóban termelői, ténylegesen tehénből származó alapanyaggal dolgozzunk. Aki próbált már bolti, dobozos vagy zacskós tejet felhasználni aludttej készítéséhez az tudja, hogy sajnos csak a legritkább esetekben sikerül a művelet, a legtöbbször csak megsavanyodik a folyadék. Az aludttej abban különbözik a joghurttól, hogy a létrejöttéhez a levegőben lévő baktériumok egyes csoportjai kellenek, nem kell külön „beoltani” a tejet.

Az elkészítése nagyon egyszerű, tulajdonképpen csak ki kell önteni egy pohárba a fehér finomságot, és állni hagyni a konyhában. Egy nap alatt joghurt állagúvá válik, és már ehető is. Az aludttej előnye a többi, hasonló készítménnyel szemben, hogy teljesen természetes a folyamat, nem igényel külön emberi beavatkozást.
 

Kefir

Akik szeretik ezt a fanyar tejterméket, azoknak nem kell magasztalni, akik azonban nem, azoknak is érdemes egyszer – egyszer belekóstolni. A kefir ugyanis nagyon jó hatással van az emésztésre, és más élettani folyamatokra is. Ráadásul egész egyszerűen elkészíthető otthon is. Mint az előző két esetben, itt is friss tehéntejre lesz szükségünk, valamint egy kefirre.

Ennek a finomságnak az elkészítése nagyban hasonlít a joghurtéhoz, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben nem baktériumok végzik a tej átalakítását. A kefir esetében gombák teszik a dolgukat, amiket, akárcsak az előzőnél, egy már elkészített termékből tudunk beszerezni. Ahhoz, hogy később is gyárthassunk kefirt, szintén el kell tennünk egy keveset.
 

Túró

A túró készítése egy kicsit bonyolultabb, mint az előzőeké, de ez sem ördöngösség. Nagyobb mennyiségű tejet (kb. 3 litert) megaltatunk. Ez beletelik 2-3 napba is, nem szabad türelmetlennek lenni. Ha szétváltak a komponensek, akkor a tetejéről lekanalazzuk a tejfölt (!), a többit pedig egy kevés vízzel melegíteni kezdjük. Ezt is csak lassan, nem kell 40-50°C fölé hevíteni, hiszen a folyamat már itt is elindul.

Ha az egész aludttej átmelegedett, akkor lassan megkeverjük, és levesszük a tűzről. Egy szűrőbe ritka szövésű szövetet (pl. gézt) teszünk, és beleöntjük az edény tartalmát. Az alatta összegyűlő savót nyugodtan megihatjuk, nagyon egészséges, a szűrőben pedig a teljes lecsepegés után már látszik is a friss, házi túró.

A tej nagyon fontos táplálékunk. Ráadásul nagyon sok mindent lehet belőle készíteni, csak az a fontos, hogy valódi tejet használjunk.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!