Otthon / Dekor

Feliratok az otthonodban – dobd be a hangulatos trendet a lakás minden helyiségében

Néhány éve még alig-alig láthattunk feliratokat az otthonokban, legfeljebb a ház falán díszelgett az utcanév, és a postaládán a tulajdonos. Ez azonban rég a múlté, a lakás sőt, a kert és a terasz minden szegletébe beköltöztek a különféle feliratok, amiket igazán nem nehéz stílusosan bevetni a lakberendezés során.

A kedvenc idézeteid

Biztos neked is van olyan mottód, vagy idézeted, amit szívesen ismételgetsz magadnak – nos, ezek a hosszabb szövegek szerencsére a lakberendezés során is helyet kaphatnak az otthonodban.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A legkézenfekvőbb megoldás, ha egy szép keretbe teszed az akár általad szerkesztett, formázott szöveget, de krétafalon, vagy akár fali matrica formájában is csodásat mutatnak ezek a dekorációk. Az idézet tartalmától függően érdemes helyet keresned a legújabb kiegészítődnek, hiszen van, amivel jó a lakásba belépve szembesülni, de akad olyan is, amin inkább a fürdőkádban pihenve szerencsésebb elmerengeni.

Üdvözlő szövegek

A legnépszerűbb feliratos dekorációk közé alighanem a különféle üdvözlőszövegek tartoznak, amik értelemszerűen a bejárat környékén állják meg igazán a helyüket.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Egyfajta kedves vendégfogadtatás a célja ezeknek a feliratoknak, lényegük az, hogy már a köszönés előtt is úgy érezzék a hozzánk érkezők, hogy szeretettel várjuk, örömmel fogadjuk őket. Ezeket a feliratokat érdemes kb. szemmagasságba helyezned, pl. a kulcstartó környékére, vagy éppen a bejárati ajtóra, de a lábtörlőn virító üdvözlés is aligha kerüli el a szeretteid figyelmét.

Legyen haszna is

A feliratok magukban ugyancsak díszítő értékekkel bírnak, de egyúttal nagyon hasznosak is lehetnek. Ha nálatok szintén állandóan nagy a sürgésforgás, rendszeresen határidőnaplókkal a kezetekben rohangáltok, akkor bizony jól jönnek a közös, családi összegzések.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Erre a célra tökéletesek a korábban is említett krétafalak, krétatáblák, esetleg a mágnesezhető, írható változatok, amiken természetesen a dekorációs feliratok is helyet kaphatnak. A rendszerezésre jó ötlet különféle dobozokat, kosarakat bevetni, amiket ugyncsak díszíthettek feliratokkal. Ha pedig inkább csak dizájnolnátok, kerülhetnek névtáblák az ajtókra, vagy a gyerekek ágyai fölé.

Egymásba kapcsolódva

A feliratokat illetően egy kicsit új irányvonalakat képviselnek a kompozíciók, legalábbis ezeket mostanában előszeretettel használják a lakberendezők. Ezeknek a díszeknek az a lényege, hogy több, kisebb-nagyobb részletben kerülnek a helyükre a teljes kompozíciót alkotó elemek.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 

Jellemző módon több képből áll össze egy nagyobb, vagy azok valamilyen módon kapcsolódnak egymáshoz – akár színben, akár konkrét folytatásban, akár csak témában. Hasonlóan népszerű megoldás, amikor a fotókat különálló, kész feliratokkal, esetleg csak egy-egy betűvel ötvözik. Mindegyik látványos és izgalmas lehetőségeket rejteget magában!

Inkább ne ess túlzásokba sehol

Érdemes arra ügyelned, hogy ne vessz el a részletekben és ne próbálj túl sok mindent túl kis helyre bezsúfolni. Egy-egy szó, vagy idézet tudat alatt is dolgozik bennünk, hiszen automatikusan megállásra késztet az olvasás által. A túl sok szlogen, felirat sajnos éppen az ellenkező hatást éri el, és zavart kelt az összhangban.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Célszerű húznod egy határt, és jobban jársz, ha egy, legfeljebb két feliratos kiegészítőt teszel egymáshoz közel – és ezek esetében is érdemes eltérő betűtípust, színt, illetve alapot választanod (kivéve persze, ha a díszek együtt tesznek ki egy kompozíciót, ez több lehetőséget kínál). Pl. az ágy fölé tett tábla még jól is mutathat a feliratos párnákkal, de ha az összes párnára más-más szlogent választasz, az már minden bizonnyal a túlzsúfoltság érzetét kelti.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást