Döbbenetes hírek a vörös húsokról – Ezt okozhatják

Döbbenetes hírek a vörös húsokról – Ezt okozhatják

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Döbbenetes hírek a vörös húsokról – Ezt okozhatják

A vörös hús negatív hatása ma már senki előtt nem titok, ezért egészségtudatos emberekként általában igyekszünk mérsékelni a vörös húsfajták fogyasztását. Kiiktatni természetesen nem kell az étrendünkből őket, hiszen hasznos tápanyagokkal rendelkeznek, de az elfogyasztott mennyiségre és annak rendszerességére mindenképpen hangsúlyt kell fektetni. Egy nemrégi kutatás döbbenetes következményre hívta fel a társadalom figyelmét.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Az Amerikai Neurológiai Akadémia folyóiratában, a Neurology-ban nemrég közzétettek egy tanulmányt, mely szerint azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak vörös húst, nagyobb eséllyel alakul ki a későbbiek során valamilyen mentális probléma. A kutatók megfigyelték, hogy különösen az olyan feldolgozott ételek fogyasztása esetén, mint a szalonna, a kolbász vagy éppen a virsli, a szellemi hanyatlás esélye lényegesen nagyobb volt, mint azoknál, akik kisebb mennyiségű vörös húst fogyasztottak.

Döbbenetes eredmények a vörös hús fogyasztással kapcsolatban

A kutatás során Dr. Li és csapata közel 130 000 felnőttet követett figyelemmel több tíz évig. A résztvevők átlagéletkora 49 év volt. A kutatás megkezdésekor a résztvevők egyértelműen nem szenvedtek a kognitív hanyatlás egyik tünetétől sem. A kutatók az emberektől azt kérték, hogy 2-4 évente készítsenek egy étkezési naplót, melyben felsorolják, milyen ételeket fogyasztanak és milyen gyakran eszik azokat.

A vizsgálat végére 11.173 felnőttnél, azaz a résztvevők 8,3%-nál alakult ki demencia – vélhetően a magas vörös hús fogyasztásnak köszönhetően.

A válaszadók arra a kérdésre is felelniük kellett, hogy milyen típusú vörös húsokat ettek az évek folyamán. Sokan tetemes mennyiségű feldolgozott húst fogyasztottak, a kedvencek között a szalonna, szalámi, virsli és kolbász is ott volt. A feldolgozatlan ételek csoportját a marha-, a sertés- és a bárányhús egyéb formái alkották. Azt is megállapították, hogy azoknál, akik több feldolgozott vörös húst ettek, 13%-kal nagyobb eséllyel alakult ki a demencia, mint azoknál, akik a vörös húsok egyszerű, természetesebb formáit választották.

Feldolgozott vörös húsok
unsplash.com

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/4
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!