Mi az a fehér „por” a csokoládén? És meg lehet még enni a csokit, ha megjelenik?

Mi az a fehér „por” a csokoládén? És meg lehet még enni a csokit, ha megjelenik?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mi az a fehér „por” a csokoládén? És meg lehet még enni a csokit, ha megjelenik?

Biztosan te is találkoztál már a jelenséggel: kibontod az édességet, és a fényes-barna csokoládé helyet valami foltos-poros felszín fogad. De mitől van ez, és ki kell-e dobnod miatta a csokidat?

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Meg lehet még enni így is a csokit?

A rövid válasz: igen, meg lehet. A biztonságosságát nem befolyásolja, bár az íze kicsit elmaradhat a megszokott csokiíz mellett. Ha nem szívesen eszed már nem ilyenkor a csokit, vagy nem annyira ízlik így az édesség, akkor sem érdemes kidobni, sütéshez, süteményekhez vagy dekoráláshoz még éppen olyan jó lehet.

Hogyan előzheted meg, hogy kicsapódjon a por?

A kulcs egyfelől az állandó, nagyjából 20 fok körüli hőmérséklet. Ehhez a csokit fogyasztásig érdemes egy hűvös helyen, például a kamrában tartani. Hűtőbe viszont nem érdemes tenni, mert itt túl magas a páratartalom, és ez pedig a cukor kicsapódását idézheti elő.

Ha a csokit már kibontottad, de nem etted meg az egészet, és nem visszazárható a csomagolása, tedd egy légmentesen záródó dobozba, hogy megelőzd a levegő páratartalma miatt jelentkező kicsapódást.

A csokoládé szavatosságát a csomagoláson jelzett dátum jelzi, de itt sem mindegy, mi áll. A jellemzően könnyen romló ételeken a „fogyasztható” felirat után szerepel a dátum, a csokoládén viszont általában azt tüntetik fel, hogy „minőségét megőrzi”. Utóbbi azt jelenti, hogy a megfelelő tárolási körülmények mellett eddig az időpontig várható el, hogy az adott élelmiszer – jelen esetben a csokoládé – élvezeti értékét megőrizze.

Ezt követően veszíthet a minőségéből, ez azonban nem jelenti azt, hogy egészségre ártalmassá vagy fogyaszthatatlanná válik. Vagyis, ha a csokoládé szavatossága néhány napja járt le, és megfelelő körülmények között volt tárolva, szinte bizonyosan megeheted anélkül, hogy gondot okozna. Érdemes azonban körültekintőnek lenni a különféle kézműves vagy töltött csokoládékkal. Ezek esetleg olyan anyagokat is tartalmazhatnak, például krémeket, tejszínt vagy gyümölcsöket, amelyek a feltüntetett dátum után valóban megromolhatnak.

Oldalak: 1 2

Kapcsolódó cikk a következő oldalon:

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!