Biztosan te is találkoztál már a jelenséggel: kibontod az édességet, és a fényes-barna csokoládé helyet valami foltos-poros felszín fogad. De mitől van ez, és ki kell-e dobnod miatta a csokidat?
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Mi az a fehér por a csokoládén?
A csokoládén megjelenő furcsa, cseppszerű elszíneződéseket vagy porszerű lerakódást csokoládévirágzásnak is nevezik. A magyarázata egyszerű élelmiszertudomány: a jelenség akkor figyelhető meg, amikor a csokoládéban lévő zsír elválik az édesség többi részétől.
Amikor a csokoládét meleg helyen hagyják és megolvad, a csokoládéban lévő zsír (más néven kakaóvaj) elválik a többi összetevőtől, és ahogy lehűl, átalakul. Aztán, ahogy a zsír a felszínre emelkedik, fehér, poros filmréteget hoz létre. Nem véletlen, hogy a jelenség sokszor éppen azon a csokoládén figyelhető meg, amit olvadás után a hűtőbe teszünk, hogy visszanyerje állagát.
Ehhez hasonló folyamat az is, amikor a csokiban lévő cukor a felesleges nedvesség miatt kikristályosodik. Amikor ez megtörténik, általában pettyes megjelenést látsz a csoki tetején.
A cikk folytatódik, lapozz!