Mi az a fehér „por” a csokoládén? És meg lehet még enni a csokit, ha megjelenik?

Mi az a fehér „por” a csokoládén? És meg lehet még enni a csokit, ha megjelenik?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mi az a fehér „por” a csokoládén? És meg lehet még enni a csokit, ha megjelenik?

Mi az a fehér por a csokoládén?

A csokoládén megjelenő furcsa, cseppszerű elszíneződéseket vagy porszerű lerakódást csokoládévirágzásnak is nevezik. A magyarázata egyszerű élelmiszertudomány: a jelenség akkor figyelhető meg, amikor a csokoládéban lévő zsír elválik az édesség többi részétől.

Amikor a csokoládét meleg helyen hagyják és megolvad, a csokoládéban lévő zsír (más néven kakaóvaj) elválik a többi összetevőtől, és ahogy lehűl, átalakul. Aztán, ahogy a zsír a felszínre emelkedik, fehér, poros filmréteget hoz létre.

Nem véletlen, hogy a jelenség sokszor éppen azon a csokoládén figyelhető meg, amit olvadás után a hűtőbe teszünk, hogy visszanyerje állagát.

Ehhez hasonló folyamat az is, amikor a csokiban lévő cukor a felesleges nedvesség miatt kikristályosodik. Amikor ez megtörténik, általában pettyes megjelenést látsz a csoki tetején.

Mi az a fehér por a csokoládén?
FotoDuets/istockphoto.com

Meg lehet még enni így is a csokit?

A rövid válasz: igen, meg lehet. A biztonságosságát nem befolyásolja, bár az íze kicsit elmaradhat a megszokott csokiíz mellett. Ha nem szívesen eszed már nem ilyenkor a csokit, vagy nem annyira ízlik így az édesség, akkor sem érdemes kidobni, sütéshez, süteményekhez vagy dekoráláshoz még éppen olyan jó lehet.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást