Mi az a fehér „por” a csokoládén? És meg lehet még enni a csokit, ha megjelenik?

Mi az a fehér „por” a csokoládén? És meg lehet még enni a csokit, ha megjelenik?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mi az a fehér „por” a csokoládén? És meg lehet még enni a csokit, ha megjelenik?

Mi az a fehér por a csokoládén?

A csokoládén megjelenő furcsa, cseppszerű elszíneződéseket vagy porszerű lerakódást csokoládévirágzásnak is nevezik. A magyarázata egyszerű élelmiszertudomány: a jelenség akkor figyelhető meg, amikor a csokoládéban lévő zsír elválik az édesség többi részétől.

Amikor a csokoládét meleg helyen hagyják és megolvad, a csokoládéban lévő zsír (más néven kakaóvaj) elválik a többi összetevőtől, és ahogy lehűl, átalakul. Aztán, ahogy a zsír a felszínre emelkedik, fehér, poros filmréteget hoz létre. Nem véletlen, hogy a jelenség sokszor éppen azon a csokoládén figyelhető meg, amit olvadás után a hűtőbe teszünk, hogy visszanyerje állagát.

Ehhez hasonló folyamat az is, amikor a csokiban lévő cukor a felesleges nedvesség miatt kikristályosodik. Amikor ez megtörténik, általában pettyes megjelenést látsz a csoki tetején.

Mi az a fehér por a csokoládén?
FotoDuets/istockphoto.com

Meg lehet még enni így is a csokit?

A rövid válasz: igen, meg lehet. A biztonságosságát nem befolyásolja, bár az íze kicsit elmaradhat a megszokott csokiíz mellett. Ha nem szívesen eszed már nem ilyenkor a csokit, vagy nem annyira ízlik így az édesség, akkor sem érdemes kidobni, sütéshez, süteményekhez vagy dekoráláshoz még éppen olyan jó lehet.

Hogyan előzheted meg, hogy kicsapódjon a por?

A kulcs egyfelől az állandó, nagyjából 20 fok körüli hőmérséklet. Ehhez a csokit fogyasztásig érdemes egy hűvös helyen, például a kamrában tartani. Hűtőbe viszont nem érdemes tenni, mert itt túl magas a páratartalom, és ez pedig a cukor kicsapódását idézheti elő.

Ha a csokit már kibontottad, de nem etted meg az egészet, és nem visszazárható a csomagolása, tedd egy légmentesen záródó dobozba, hogy megelőzd a levegő páratartalma miatt jelentkező kicsapódást.

A csokoládé szavatosságát a csomagoláson jelzett dátum jelzi, de itt sem mindegy, mi áll. A jellemzően könnyen romló ételeken a „fogyasztható” felirat után szerepel a dátum, a csokoládén viszont általában azt tüntetik fel, hogy „minőségét megőrzi”. Utóbbi azt jelenti, hogy a megfelelő tárolási körülmények mellett eddig az időpontig várható el, hogy az adott élelmiszer – jelen esetben a csokoládé – élvezeti értékét megőrizze.

Ezt követően veszíthet a minőségéből, ez azonban nem jelenti azt, hogy egészségre ártalmassá vagy fogyaszthatatlanná válik. Vagyis, ha a csokoládé szavatossága néhány napja járt le, és megfelelő körülmények között volt tárolva, szinte bizonyosan megeheted anélkül, hogy gondot okozna. Érdemes azonban körültekintőnek lenni a különféle kézműves vagy töltött csokoládékkal. Ezek esetleg olyan anyagokat is tartalmazhatnak, például krémeket, tejszínt vagy gyümölcsöket, amelyek a feltüntetett dátum után valóban megromolhatnak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást