Fájdalmas és gyakori vizeletürítés – Mit tegyek?

Fájdalmas és gyakori vizeletürítés – Mit tegyek?

Címlap / Életmód / Egészség / Fájdalmas és gyakori vizeletürítés – Mit tegyek?

Gyakori vizelési inger, égő, csípő fájdalom. Mi, nők, sajnos gyakran találkozunk a húgyúti fertőzés kellemetlen tüneteivel. Eláruljuk, hogyan ismerheted fel időben a figyelmeztető jeleket, és mit tehetsz, ha már megtörtént a baj!

A felfázás, a különböző húgyúti fertőzések sokunk életét megkeserítik. A felnőtt nők 40-50%-a élete során legalább egyszer átesett már hólyaghuruton, és a statisztikák szerint minden ötödik nőnél évente egyszer előfordul ilyen betegség. A férfiakéhoz képest rövidebb húgycső, valamint a végbélnyílás és a hüvelybemenet közvetlen közelsége miatt a nőknél sokkal könnyebben alakulnak ki az alsó húgyutak, valamint a hólyag fertőzéses megbetegedései. A férfiak körében inkább az idősebb korban jelentkező prosztatanagyobbodás, illetve ennek következtében a vizeletürítés nehezítettsége miatt jelentkezik gyakrabban a probléma.

A gondot csak fokozza a tény, hogy gyakran, még ha ki is lábalunk a betegségből, az rövidebb-hosszabb időn belül ismét visszatérhet. Egyes hajlamosító tényezők pedig fokozhatják a fertőzések kockázatát. Ilyen lehet többek között a gyakori vagy intenzív szexuális élet, illetve partnerváltás, a változókor, a természetes baktériumflóra egyensúlyának zavarát előidéző készítmények (pesszárium, kúpok stb.), illetve bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség).

Melyek a leggyakoribb tünetek?

Általában a panaszok hirtelen kezdődnek. Jellemző a gyakori vizelési inger, amely akár közvetlenül pisilés után is ránk törhet. Vizeletürítés közben tapasztalhatunk égő, csípő érzést is, melyet fájdalmas hólyag-összehúzódások követnek. Mindez alhasi fájdalommal, illetve általános gyengeséggel, közérzetromlással egészülhet ki.

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

Enyhébb esetekben, vagyis az akut komplikációmentes hólyaghurut kezelésére a természet erejét is segítségül hívhatod. A medveszőlőlevél kivonatában található anyagok ugyanis megakadályozzák a hólyagba jutott kórokozók szaporodását. Az ilyen növényi hatóanyagot tartalmazó készítmények néhány napos használatával tehát, valamint megfelelő életmódbeli kiigazításokkal megszabadulhatsz a kínzó panaszoktól. Ha ez nem vezet eredményre, vagy a panaszaid súlyosbodnak, esetleg láz, hidegrázás jelentkezik, akkor feltétlenül fordulj orvoshoz, aki felírja neked a megfelelő antibiotikumot!

Fogyassz minél több folyadékot! A bőséges folyadékfogyasztás  elengedhetetlen, víz, gyógy- vagy gyümölcstea formájában. A kívülről a húgycsőbe jutott kórokozókat a kielégítő mennyiségű folyadék kimossa a szervezetünkből, vagy a saját védelmi rendszerünk ártalmatlanná teszi azokat. Az immunrendszer gyengesége, vagy elégtelen folyadékfogyasztás esetén a kórokozók képesek a hólyagba is feljutni és ott elszaporodva gyulladást, azaz hólyaghurutot (cisztitiszt) előidézni. A betegség ideje alatt mellőzd a koffeines, szénsavas italokat, illetve az alkoholt!

Ha azt érzed, hogy pisilned kell, azonnal menj vécére! A pangó vizelet kedvező környezetet teremt a hólyagba valamilyen okból feljutott baktériumok szaporodásának. Ezért ne tartogasd a vizeletet, hanem minél gyakrabban ürítsd ki a hólyagodat, még ha kissé fájdalmas is!

Éjszakára jót tesz a meleg vizes palack!  A meleg vizes palack az alhason, vagy a lábak közé helyezve, enyhítheti a fájdalmat, amíg a kínzó tünetek fennállnak. Kerüld a csípős, fűszeres ételeket is, hiszen ezek a vizeletben kiválasztódva fokozhatják a gyulladást.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!