Ezért vérzik az ínyed! – A fogínyvérzés gyógyítása

Ezért vérzik az ínyed! – A fogínyvérzés gyógyítása

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért vérzik az ínyed! – A fogínyvérzés gyógyítása

A fogínyvérzés több mint egy kellemetlen tünet, számos komolyabb betegség jele lehet, ha pedig nem vigyázol, akár a fogaidat is elveszítheted! Lássuk, mi okozhatja a bajt, mivel kezelheted, és mikor érdemes orvoshoz fordulni!

Apró sérüléstől a gyulladásig

Egy apró sérülés, karcolás is okozhatja a fogmosás közbeni ínyvérzést, ám a kellemetlen tünetek ilyenkor egy két napon belül megszűnnek. Ha a panaszok továbbra is fennállnak, akkor már valószínűbb, hogy valamilyen gyulladással van dolgod, aminek az oka a fognyaknál lerakódott lepedék is lehet.

Ritkább ugyan, de az is előfordulhat, hogy a fogínyvérzést C-vitamin hiány okozza, ettől ugyanis legyengül az immunrendszer, csökken a nyálkahártyák védekezőképessége, ez pedig fogínyvérzéshez vezethet.

Súrolj bátran!

Sokan esnek abba a hiába, hogy a fogínyvérzés miatt még óvatosabban súrolják a fogukat, ettől pedig még több lepedék rakódik le, és a gyulladás még súlyosabb lesz.

Valójában a helyes fogmosás segít megszüntetni a fogínyvérzést, úgyhogy ha lehet, moss többször és még alaposabban fogat.

A fogkefét kicsit megdöntve az íny felé, félig az ínyre és félig a fogra kell helyezni, majd enyhe nyomást alkalmazva, körkörös mozdulatokkal tisztítsd a fogadat. Ha szükséges, használj fogköztisztítót vagy fogselymet.

Természetes gyulladáscsökkentők

A gyulladás megszűnését elősegítheted néhány otthoni praktikával. Ilyen lehet például a kamillateás öblögetés, vagy ha az ujjaid között szétmorzsolt borsmentával dörzsölöd át az ínyedet.

Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, mert ezek C-vitamintartalma erősíti az ínyedet is.

A nyers rebarbara még fertőtlenítő hatással is bír, ráadásul oxálsavtartalma összehúzza az ínyt, így tökéletes választás, ha csökkenteni szeretnéd a vérzést.

Speciális készítmények

A szájvizek szintén segítik az ínyvérzés gyógyulását, főleg a speciálisan erre a célra kifejlesztett készítmények.

A gyulladáscsökkentő fogkrémek is olyan speciális hatóanyagokat tartalmaznak, amik segítenek helyreállítani a száj higiéniáját.

Bár az íze fura lehet, érdemes olyat választani, amiben a gyógynövények mellett ásványi sók is vannak.

Mit tehet a fogorvos?

Ha a vérzés és a gyulladás az otthoni kezelés ellenére sem javul, keresd fel a fogorvost, aki segít a pontos diagnózis felállításában. Valószínű, hogy a lepedék eltávolítása segít megoldani a problémát, ez egy néhány perces, fájdalommentes kezeléssel megoldható.

Ha valamilyen komolyabb gond, például ínysorvadás vagy szuvasodás áll a háttérben, az orvos akkor is megfelelő kezelést javasol majd, és abban is segít, hogy megtaláld azokat a speciális fogápolási készítményeket, amelyek segíthetnek a szájhigiénia fenntartásában.

Mi történik, ha nem kezeled a fogínyvérzést?

A kezeletlen fogínyvérzés – pontosabban a gyulladás, ami okozza – hosszú távon komoly szájhigiéniai problémákat okozhat. A folyamatos gyulladásban lévő így sorvadni kezd, ami sajnos nem visszafordítható folyamat és állandó fogérzékenységet okozhat.

Az ínygyulladás többnyire könnyen kezelhető, ha a megfelelő készítményeket és technikát használod. Bár a fogorvos felkeresésének gondolatától sokakat kiver a víz, egy apró gyulladás gyógyítása sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, mint valamilyen komolyabb fogbetegségé.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást