VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A valódi gasztronómiai élmény az alapanyagok ismeretével indul. Később arra is rájövünk, hogy egy-egy fogás hozzávalóinak pusztán a kiváló minősége legalább annyira megbolondítja ízlelőbimbóinkat, mint a különlegesnek tartott bonyolult ételek ízorgiája. A minőségben és az egyszerűségben soha nem csalódhatunk. Őseink tudták ezt, nem is bonyolították túl a recepteket – háztáji friss hozzávalókból, kevés alapanyagból főztek, nem akármilyen fogásokat.
Van néhány nyomós érvünk az egyszerűség mellett, melyek egy életre eloszlatják még a konyhatündér-mítosz bűvöletében szorongók összes félelmét is. Végül is, az étel nem csak a test, hanem a lélek tápláléka is, érdemes örömmel készítenünk hát, amit megeszünk!
Jobban megőrizhetjük az alapanyagok karakterét
Húsokra, zöldségekre, de gyümölcsökre is igaz, hogy elsősorban az alap-hozzávaló ízéért döntünk egy fogás mellett. Szeretnénk minél többet kihozni belőle, ezért csak segítenünk kell az alapíznek érvényesülni, nem szabad elnyomnunk hasonlóan karakteres hozzávalókkal. Ezt főként a fűszerezéssel és a helyes arányok megtalálásával érhetjük el és biztosra megyünk, ha fűszerből sem használunk háromnál többet. Ez a krumplipaprikástól a lazacstake-ig a legtöbb fogásra igaz.