Ezért lesznek sikeresebbek a gonosz emberek: a te főnöködre is igaz lehet?

Ezért lesznek sikeresebbek a gonosz emberek: a te főnöködre is igaz lehet?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ezért lesznek sikeresebbek a gonosz emberek: a te főnöködre is igaz lehet?

A mérgező kapcsolatokkal nehéz leszámolni, különösen, ha az embernek a főnöke élete megrontója. Márpedig néha úgy tűnik, mintha a magasabb beosztásúak körében tendencia lenne az elviselhetetlenség. Tényleg lehetséges, hogy a gonoszabb emberek könnyebben jutnak előre?

A természetük viszi őket előre

A Szingapúri Egyetemen dolgozó Klaus Templer 2018-as publikációja egy olyan jelenséget vizsgál, amivel már mindannyian találkoztunk: a környezetüket mérgező emberek mindenkin átlépve haladnak előre a pályájukon, egyre följebb és följebb lépdelve a karrierlétrán, akár az üzleti életben, akár a politikában.

De vajon miért lehetséges ez? A tanulmány szerint részben azért, mert a másokon való átlépkedés valóban nem okoz problémát ezeknek az embereknek, másrészt pedig azért, mert gyakran azok, akik az előlépésükről döntenek, maguk is hasonló értékrenddel bírnak – vagy éppen annak hiányában vannak.

A Sötét Triász

A kutató szerint a mérgező személyiséget egy Sötét Triász alkotja meg: a hajlandóság mások kihasználására (Machiavellianizmus), az együttérzés, a másokkal érzett közösség hiánya (pszichopátia), és a szélsőséges törekvés arra, hogy mindig, mindennek a középpontjában legyünk (narcizmus).

A vizsgálat során ennek a Sötét Triásznak a jegyeit mutató embereket vizsgáltak különböző helyzetekben és környezetekben, többek között a munka világában is, Templer pedig úgy találta, hogy már az egyik tulajdonság megléte is alacsonyabb alázatossággal és becsületességgel jár együtt.

Mindezek a tulajdonságok persze etikátlan szakmai döntésekhez, egoizmushoz, kontraproduktív viselkedéshez, a felelősség vállalásának hiányához vezethetnek, így azt gondolhatnánk, hogy ezek az emberek általában a munkában is kevésbé sikeresek. Paradox módon a vizsgálat mégis azt találta, hogy a Sötét Triász tulajdonságaival bíró emberek többnyire magasabb pozícióban vannak, jobb fizetést visznek haza. Szóval igen, lehet, hogy az elméleted arról, hogy a legundokabb kollégáid haladnak előre, nem csak a te fejedben létezik.

Ezért lesznek sikeresebbek a gonosz emberek: a te főnöködre is igaz lehet?

Forrás: sdecoret/depositphotos.com

Mi a sikerük titka?

Felmerül persze a kérdés, hogy ha mégis olyan rossz együtt dolgozni ezekkel az emberekkel, ha nem képesek felismerni a saját hibáikat és nem motiválják a környezetüket, hogyan lehetséges, hogy mégis előre jutnak?

Templer szerint a mérgező emberek a Sötét Triász mellett a manipuláció, az énközpontúság és az erkölcsi érzék korlátoltsága miatt gyakran jól teljesítenek az úgynevezett politikai képességek terén is.

Ez alatt olyan társadalmi kompetenciát kell érteni, ami magába foglalja a kapcsolatépítést, a személyes ráhatást, az őszinteség látszatának fenntartását és a szociális szerkezetek megértését, kiismerését.

Nagyon egyszerűen fogalmazva, a mérgező emberek tudják, hogy kinek, mikor mit és hogyan mondjanak, ha jól akarják pozicionálni magukat, és semmiféle lelkiismereti tényező nem tartja vissza őket attól, hogy ezt meg is tegyék. Észben tartva, hogy sokszor azok, akik az előlépésükről döntenek, szintén ilyen tulajdonságokat hordoznak, már nem is nehéz visszafejteni a munkahelyi sikerek okát.

Mit lehet tenni ellenük?

Most, hogy már bizonyos vagy benne, hogy egy kollégád – vagy akár a főnököd – mérgező személyiség, biztosan szeretnéd tudni, hogy mit tehetsz az ellen, hogy megkeserítse a mindennapjaidat. Templer publikációjában felhívja a figyelmet a munkavállalók jogaira, és arra, hogy amennyiben szükséges, ezekkel élhetsz, és akár jogi útra is terelhetsz bizonyos ügyeket.

A mindennapi életre viszont az a tanácsa, hogy még ha nehezedre esik is, porold le a politikai képességeidet, és – tisztességes eszközökkel – de szállj be te is a vezetőség lenyűgözését célzó játékba, máskülönben esélyed sem lesz nyerni.

Sajnos a világ nem igazságos, és ha te nem teszel azért, hogy érvényesítsd az érdekeidet, mások sem fognak – mondja a kutató.

Addig pedig, amíg eljön a változás, próbálj a közvetlen környezetedben jobb hangulatot teremteni: adj pozitív visszajelzést a kollégáidnak, építsd a csapatszellemet, próbáld nem gyűlölni a munkádat. Egy gonosz főnök mindenki életét megkeserítheti, de egy összetartó, kollegiális csapat ellenpólust jelenthet, és védelmet biztosít mindenki számára.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást