Ezért lehet szükséged egy hormontanácsadóra – Kötelező konzultáció kellene legyen!

Ezért lehet szükséged egy hormontanácsadóra – Kötelező konzultáció kellene legyen!

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért lehet szükséged egy hormontanácsadóra – Kötelező konzultáció kellene legyen!

A hormontanácsadókkal általában csak akkor találkozik az ember, amikor már olyan gondja van, amit csupán gyógyszerekkel, műtétekkel lehet kezelni. Mennyivel jobb lenne, ha a hormonproblémákkal járó betegségeket is megpróbálnánk megelőzni, és konzultálnánk a szakemberekkel, lehetőleg minél előbb… De mi pontosan egy hormontanácsadó feladata?

Milyenek a hormonális problémák?

Napjainkban a leggyakoribb hormonális gondok a pajzsmirigy megbetegedésével, illetve a termékenységgel kapcsolatosak.

Sokszor előfordul, hogy egy páros babát szeretne, ám valamilyen probléma útját állja a fogantatásnak – ekkor jön a kivizsgálás, és a legtöbb esetben gyorsan ki is derül, milyen hormonális elváltozás áll a háttérben, illetve közlik a leendő szülőkkel, lehet-e természetes úton gyermekük.

Azonban nem csak „tipikusan” a meddőség számít hormonproblémának. Bizony ide sorolhatóak a mellékvese rendellenességek, az inzulinrezisztencia, a mióma, a pajzsmirigy problémák, a ciszták, az endometriózis, de még a csontritkulás és gyakran az autoimmun betegségek is.

 

Miért kellenek hormontanácsadók?

Sokan a legkevésbé sincsenek tisztában azzal, hogyan működik a szervezetünk, a hormonszintek változása milyen árulkodó tüneteket okoz, illetve mit tehetünk azért, hogy a problémák ki se alakuljanak. Ha mégis szembesülünk valamilyen betegség tényével, automatikusan a nyugati orvosláshoz fordulunk, ami nem feltétlenül rossz (sőt).

Azonban hátránya a mai egészségügy rendszernek, hogy a legtöbb szakember nem foglalkozik az egyénnel, vagy éppen a kiváltó okokkal, kizárólag a meglevő betegséget kezeli. Tipikus példa erre a pajzsmirigy megbetegedése: az orvosoknak nem feladatuk feltérképezni, honnan indul a betegség, „csak” annyit tesznek, hogy beállítják a szükséges hormonpótlást. Félreértés ne essék, ez egy szükséges dolog! Azonban önmagában csupán tüneti kezelés.

Ezért vannak a hormontanácsadók: ők nem csak magával a betegséggel, hanem a kiváltó okokkal, és alternatív kezelési lehetőségekkel is foglalkoznak.

 

Kényes egyensúly

Bár alapjaiban véve helytelen az a hozzáállás, hogy ne foglalkozzunk a betegség gyökerével, csak a tüneteket kezeljük (igazából egy teljesen hétköznapi fájdalomcsillapító is pontosan ezt teszi), a hormonrendszer az átlagosnál is érzékenyebb terület. Igaz, hogy manapság még mindig nincs egyöntetű elfogadottsága annak, hogy a stressz hatással van a betegségek kialakulására, azért egyre többen ismerik el az összefüggést.

A hormonháztartás bizony felborulhat a lelki tényezők hatására, úgy, mint a krónikus stressz, a gyász, vagy éppen egy kisebb-nagyobb trauma. Ha más tényezők is közrejátszanak, akkor nagyon érdekes dolgokat produkálhat a szervezeted, és számtalan kutatás bizonyítja, hogy meg is betegedhetsz (különösen hosszútávon).

Ebből a szempontból vizsgálva kifejezetten káros, hogy az orvosok nem foglalkoznak a lelki tényezőkkel, vagy a betegség kiinduló pontjával, hanem csak áthidaló megoldást kínálnak – gyógyszerek formájában.

 

Akkor mit csinál egy hormontanácsadó?

Néhány alapelvet leszámítva, a legtöbb hormontanácsadó különböző természetgyógyászati képzésben is jeleskedik, így mindenki talál olyan szakértőt, aki számára is szimpatikus nézeteket vall. Amellett, hogy a tanácsadók felgörgetik a lelki szálakat, megreformálják a táplálkozásodat, tippeket adnak arra vonatkozóan, milyen életmódot érintő szokásokon kellene változtatnod.

Emellett pedig alkalmazzák saját, tanult módszerüket a gyógyítás folyamán, ami a masszázstól kezdve, az akupunktúrán át egészen a jógáig, meditációig terjedhet. Ahogy a hormontanácsadók sem teszik, úgy te se kérdőjelezd meg az orvosok szükségességét! Igenis nagyon kell az ő közreműködésük, azonban sajnos sokszor nem elég. Nem csupán az egészségügy helyzete, hanem a bevált protokollok miatt sem (pl. egy felfedezett betegséget nem kezelnek addig, amíg a laborérték bizonyos szint alá nem romlik).

Ha tehát hormonális gondod van, és nem akarsz beletörődni a megváltoztathatatlannak tűnő helyzetbe, akkor te is beszélj egy hormontanácsadóval!

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást