Szerelem / Párkapcsolat

Ezért fognak sokan szakítani a korlátozások után

A mostani élethelyzet és úgy általában az összezártság alaposan próbára teszi a kapcsolatokat. Ez a szituáció kétségtelenül felszínre hozza a sérelmeket és a rejtegetni próbált érzelmeket – ez már önmagában is nagy eséllyel szakításra sarkall megannyi párt. Azonban sokan lesznek olyanok, akik még egy ideig kitartanak, adott esetben kényszerből, hiszen sem munkát keresni, sem új, testhezálló albérletet találni nem túl egyszerű manapság. Az viszont biztos, hogy amint lecseng a vírushelyzet, sokan néznek majd új pár után. De miért?

Mert már eleve szakítani akartatok

Ahogy általában, úgy most is sokan voltak olyanok, akik már fél lábbal kiléptek az aktuális kapcsolatukból, esetleg már elkezdtek kialakítani egy új viszonyt valaki mással – nos, a karantén nem csak az ismerkedések legjavának, hanem a folyamatban levő szakításoknak is sok helyen véget vetett. Persze, akadnak olyan szakítások, amiknek a vírus sem állhatott az útjába, a tarthatatlan helyzetet nem lehetett tovább a négy fal közé kényszeríteni, és megtörtént a szétválás.

Sokan azonban egyszerűen nem tudnak most kilépni a párkapcsolatukból, köszönhetően a nem túl hétköznapi körülményeknek, amikkel gyakorlatilag senki sem számolt.

Az összezártság persze vajmi keveset segít az eleve rossz alaphangulaton, de a kényszerhelyzet sokakat tűrésre kényszerít. Ez azonban csak addig tart, amíg a korlátozások feloldásra nem kerülnek: a meggyengült alapú és meggyötört kapcsolatok ezt követően gyorsan megszakadnak majd. 

Mert most csak egymásra támaszkodhattok

Akár hivatalosan szakítani készültetek, akár nem, a karantén sokakat alaposan visszavetetett a tervek kovácsolgatását illetően. Rengeteget lettek munkanélküliek, aminek következtében kiszolgáltatottá váltak, és az egyéni törekvések helyett jóval fontosabb lett a túlélés. Az ideiglenes vészhelyzetben a többségnek egyébként is rengeteg változással kell megküzdenie, aki teheti, az most nem kreál magának extra fordulatokat.

Márpedig egy szakítás, ami adott esetben költözéssel, osztozkodással jár, éppen elegendő változást tartogat akkor is, amikor egyébként minden fix az életünkben.

Sokan éppen emiatt elnapolják a tervezett szakítást, és még ha legbelül tudják is, hogy nincs jövője a kapcsolatnak, a kényszerhelyzet miatt kitartanak egymás mellett. Sajnos most valóban jelentős az egymásra utaltság, ám amint rendeződnek a hétköznapok, úgy ezeknek a kapcsolatoknak is vége szakad majd. 

Olvastad már?  Íme egy párkapcsolati játék, ami közelebb hoz titeket a pároddal

AllaSerebrina/depositphotos.com

Mert kiderül, hogy édes hármasban éltek

A karantén ideje alatt sokkal nehezebb titkot tartani, mint eddig bármikor, és olyasmire is fény derülhet az otthon töltött idő alatt, amire nem is gondoltatok. Mivel eleve feszült az alaphelyzet, sokkal könnyebb kiborulni a valóban ártatlan dolgokon is, nemhogy azokon, amiknek van alapjuk.

Talán feltűnik, hogy a barátod állandóan magánál tartja a telefonját, jól láthatóan írogat valakinek, de erősen titkolja, hogy kinek…

Amikor csak tud, igyekszik elszabadulni otthonról, és azt érzed rajta, hogy szinte kétfelé próbál szakadni. Nos, megeshet, hogy mindennek van alapja, és miközben meg akarja tartani az eredeti, „hivatalos” kapcsolatát, úgy nem akar teljesen lemondani arról a személyről sem, aki idáig meg tudott bújni a háttérben. Még, ha nem is találkoznak, a kapcsolatot tartják, és ez bőven elég ahhoz, hogy legkésőbb a karantén után véget vess mindannak, ami köztetek van.

Mert kiderül, hogy nem értetek egyet

A veszélyhelyzet kihozhatja az emberből a legjobbat és a legrosszabbat is, ilyenkor kétségtelenül kiderül, mennyire alkottok jó csapatot. Vannak olyanok, akiket megerősít ez a szituáció, mert elő tudják venni rejtett tartalékaikat, meg tudják mutatni a másik számára vonzó, biztonságot nyújtó oldalukat. Ám olyanok is vannak, akik – akár érthető okok miatt – bepánikolnak, kétségbeesnek, és természetesen egymáson vezetik le a feszültséget.

Ez már önmagában is elég nagy probléma, de elmélyítheti a köztetek levő nézeteltérést, ha éppen a vírussal kapcsolatosan nem értetek egyet.

Amennyiben mondjuk egyikőtök nagyon komolyan veszi a védekezést, míg a másik túlságosan lazán, akkor az alapjaiban rengetheti meg köztetek a viszonyt. Ez egy nagyon specifikus élethelyzet, és alaposan megnehezíti a karantén életet: korábban el sem tudtuk képzelni, hogy ilyen szituációk fogják próbára tenni a kapcsolatainkat.

Olvastad már?  5 program, amit jobb, ha kihagysz a koronavírusos időszakban

Mert mindent mérlegre tesztek

Akár ténylegesen veszélyezteti az egészségeteket a mostani vírus, akár nem, az biztos, hogy az ilyen élethelyzetekben mindenki átgondolja a fontossági sorrendjét. Sokan rá is kényszerülnek erre, tekintve, hogy időnként valóban a nulláról kell elkezdeni mindent.

Egy ideig a dolgos hétköznapok, a szokásos rutinok átlendítik a kapcsolatokat a mélypontokon, hullámvölgyeken, de amikor valóban mérlegelnünk kell a boldogságunkat, az életcéljainkat, akkor ezek az átlendülések már nem kielégítőek.

Ez persze nem jelent automatikusan szakítást, mert megeshet, hogy a kapcsolat alapjai rendben vannak, de újra el kell kezdeni dolgozni rajta. A feladat viszont csak akkor válthatja be a hozzá fűzött reményeket, ha mindketten egyformán odateszitek magatokat, ellenkező esetben itt is a szakítás lesz kiút.