Egészség / Életmód

Ezekre a változásokra számíthatsz a menzeszeddel kapcsolatban, ahogy öregszel

Ezekre a változásokra számíthatsz a menzeszeddel kapcsolatban, ahogy öregszel

Ahogyan a testedben minden más, úgy a menstruációs ciklusod is változik az idő előrehaladtával. A hormonális változások miatt hol hosszabb ideig tarthat, hol rövidebbig, és az erőssége sem lesz mindig ugyanolyan. Erre kell számítanod a különböző életkorokban egészen a klimaxig!

A húszas éveidben

A tinédzserkor még a kiszámíthatatlan menstruációról és a különböző kellemetlenségekről szól, a húszas éveidre viszont azért jellemzően beáll már a menzesz, és megismered annyira a saját ciklusodat, hogy ki tudd számítani akkor is, ha nem szedsz fogamzásgátló tablettát. Persze vannak, akik később érnek, de azért nem ez a jellemző, és ilyenkor már lenyugszanak a hormonjaid.

A dolog hátránya az, hogy felerősödnek a premenstruációs szindróma tünetei, vagyis a görcsök, az éhség, a hangulatingadozások vagy a fejfájás is erőteljesebben jelentkezik.

Ez az az időszak, amikor a legtöbb nő elkezdi szedni a fogamzásgátló tablettát, mert sokan stabil párkapcsolattal rendelkeznek, és/vagy egyáltalán nem aktuális még nekik a gyerekvállalás.

Kép forrása: AndreyPopov/depositphotos.com

A harmincas éveidben

Ekkor már ismered a menstruációs ciklusodat, tudod, hogy mire kell számítanod, és milyen tünetek kísérik. Ha erőteljesebb a PMS, vagy szokatlan jeleket tapasztalsz, valószínűleg valamilyen egészségügyi problémáról van szó, és nem egyszerűen a ciklusod változik.

A nők körében ekkor a leggyakoribb az endometrózis kialakulása, ennek felismerésében is segíthet, ha változásokat tapasztalsz a menzeszedben.

Ilyenkor egyre több nőnek esedékes a gyerekvállalás, ami egyértelműen azzal jár, hogy kilenc hónapig, majd utána még egy darabig szünetel a menzesz – ha nem anyatejjel táplálod a kicsit, nagyjából hat hétig, ha pedig azzal, akkor egészen addig, amíg el nem kezd ritkábban enni a baba. Persze ez sincs kőbe vésve, de nagyjából erre kell számítani.

A negyvenes éveidben

Innentől már számítani kell a menopauza előtti változásokra, és a menzeszed ismét rendszertelen és kiszámíthatatlan lehet, inkább többször nem jön meg, mint igen.

A hormonháztartásod megint változik, az ösztrogénszint-ingadozás pedig azt eredményezi, hogy egyszer kimarad a menstruáció, aztán erősebben jön meg, és akár hosszabb ideig szenvedhetsz a premenstruációs szindrómától is

Mintha újra tizenéves lennél, csak most már látod a végét is, hamarosan a menopauza miatt ugyanis teljesen eltűnik a menzeszed. Embere válogatja, hogy ki meddig termékeny – lehet, hogy már a negyvenes éveidben elbúcsúzhatsz a piros betűs ünnepektől, de lehet, hogy hatvanéves korodig várni kell rá.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást