Ezek a problémák állhatnak a térdfájás mögött: érdemes kivizsgálni az okokat!

Ezek a problémák állhatnak a térdfájás mögött: érdemes kivizsgálni az okokat!

Címlap / Életmód / Egészség / Ezek a problémák állhatnak a térdfájás mögött: érdemes kivizsgálni az okokat!

A térd egy igen összetett testrész: vannak itt csontok, izmok, inak, porcok és ízületek is, így nem mindig egyszerű eldönteni, mi is okozza a fájdalmát. Mégis érdemes utánajárni és kivizsgáltatni, mert a fájdalommal együtt élni semmiképpen sem jelentheti a választ.

Porckopás

A porckopás során az ízületek felszínét borító porcok elkopnak, elvékonyodnak, így amikor a térdedet mozgatod, tehát az ízületek mozognak, egymáshoz érnek, mert nincs ott a porc, ami addig megakadályozta ezt.

A betegség jellemzően 40 éves kor fölött alakul ki, de erős igénybevétel esetén vagy az arra hajlamosaknál hamarabb is okozhat panaszokat.

Fontos még tudni, hogy a porcok nem egyik napról a másikra kopnak ki, ezért ha a veszélyeztetettek csoportjába tartozol, például mert aktívan sportolsz, túlsúlyos vagy, esetleg térdalaki eltérésed van (ezeket a népnyelv X- vagy O-lábaknak hívja), akkor fontos, hogy már fiatal korban figyelmet fordíts a porcok védelmére, mert ami már kikopott, azt sajnos vissza nem lehet növeszteni.

Íngyulladás

Az erős, nagyon intenzív fájdalom mellett az íngyulladás tünete lehet mér a térd duzzanata, illetve a terület melegsége.

A fájdalom jellemzően erősebb igénybevétel után jelentkezik, ezért is nevezik futótérdnek is a problémát, de kerékpározás vagy például falmászás után is kialakulhat.

Ha csak a túlterhelés okozta a bajt, akkor néhány nap pihentetés után a panaszoknak enyhülniük kell, de ha a tünetek nem enyhülnek, mindenképpen keresd fel a háziorvosodat, aki gyulladáscsökkentővel kezeli a panaszt.

Túlterhelés

Nem csak az intenzív sportolás jelenthet túlzott megterhelést a térdeknek, akár az egyszerű túlsúly is elegendő lehet, hogy a porcokra olyan nagy nyomás helyeződjön járás vagy akár rövidebb távú kocogás közben is, hogy az gyulladást okozzon.

Ezt segíti elő az is, ha nem megfelelő cipőt hordunk: a rossz cipőméret eleve a lábfejek bizonytalan tartására, megváltozott járásra kényszerít, de vannak olyanok is, akiknek például a bokájuk eleve befelé vagy kifelé dől járás közben.

Ezen a megfelelő cipőbetét segíthet, így a helyesen felállított diagnózis után akár néhány ezer forintos befektetéssel is sokat tehetsz a fájdalom megszüntetéséért.

Irodatérd

A teniszkönyökhöz hasonlóan az orvosok szerint ma már nem ritka az úgynevezett irodatérd kialakulása sem. Sokat hallani arról, hogy milyen káros hatásai vannak az ülőmunkának, de kevés szó esik arról, hogy mennyire megterheli a térdet is.

Az állandóan hajlításban tartott térdizmok ugyanis idővel szinte összezsugorodnak, megrövidülnek, ráadásul ha valaki még súlyfelesleggel is küzd – ami szintén nem ritka az ülőmunkát végzők körében – akkor még nagyobb megterhelést ró a porcokra.

A megoldást az jelentheti, ha odafigyelsz, hogy a térdeidet rendszeresen kinyújtóztasd, és hetente néhány alkalommal érdemes olyan sportot is űzni, ami odafigyel az izmok nyújtására, átmozgatására – az irodai jóga például kimondottan ajánlott.

Osgood-Schlatter-betegség

A betegséget a népnyelv porcleválásként ismeri, és jellemzően nagyobb igénybevétel hatására alakul ki. Születésünk után a testünkben lévő későbbi csontok még porcokként vannak jelen, és ezek később erősödnek csontokká.

A sípcsont több pontból kiindulva csontosodik meg, az egyik ilyen közvetlenül a térdkalács alatt található – ez az, ami begyulladhat, fájdalmassá válhat, és kicsit akár ki is emelkedhet a közegéből, leválasztva a porcokat, általában ebből ismerik fel a betegséget.

A betegség elsősorban a korai kamaszévekben jelentkezik, jó hír viszont, hogy fizikoterápiával a tünetek enyhíthetőek, a növekedési kor végére pedig a panaszok jellemzően meg is szűnnek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást