Szórakozás / Otthon

Ezek lesznek idén a karácsonyi slágerételek!

Az ünnepek jelentőrészt a nagy karácsonyi falatozásokról szólnak, ami bizony nagy kihívás elé állítja a kezdő háziasszonyokat. Aggodalomra semmi ok, összegyűjtöttük a legfontosabb karácsonyi ételeket, amik igazán magyarossá teszik a karácsonyi menüt.

Halászlé

A karácsonyi menüt illetően élen jár egy sokak által kedvelt, mások által gyűlölt leves, a halászlé. Sokan tartanak az elkészítésétől, pedig ha a hal friss, az alap pedig kellőképpen fűszeres, nem lehet ok az aggodalomra. Bár a leves elkészítése kicsit macerás, de legalábbis az átlagosnál több időt vesz igénybe, egy próbát érdemes tenni vele.

Rántott hal

A leginkább kezdőknek ajánlott a rántott ételek elkészítése, hiszen ezt tényleg csak akkor lehet elrontani, ha az olaj túl forró, vagy túl hideg. Egyébként a panírozott húsfélék szinte mindenkinek toplistásak, karácsonykor pedig főként a hal és a karaj az, ami asztalra szokott kerülni. Hogy a vacsora könnyebb legyen, kínálj mellé franciasalátát, finom falatok gyanánt pedig akár sonkatekercset is készíthetsz.

Töltött káposzta

Minden családnak van egy hagyományos töltött káposzta receptje, hiszen tény és való, hogy ez az étel minden rokonságban asztalra kerül az ünnepekkor. Kiválóan tápláló, abszolút ünnepi étel, a karácsonyi étkezés kihagyhatatlan része. Hátránya, hogy a húsok egyesével történő becsomagolása némileg bonyolultnak, de legalábbis lassú folyamatnak mondható, előnye viszont, hogy sosem egy adag készül belőle, így sokáig kitartanak a finom falatok.

Sült kacsa vagy pulyka

Hazánkban inkább a süt kacsa élvez elsőbbséget az ünnepi menüt illetően, de nyugati mintára egyre többen tesznek az asztalra pulykát. Bármelyiket is választod, ennek az ételnek nagy előnye, hogy nem kíván nagy tudományt és odafigyelést, hiszen a sütő elvégzi helyetted a munkát. Neked csupán azt kell eldönteni, hogy milyen fűszerezést választasz a hús mellé, hiszen ennek köszönhetően is számtalan variáció készülhet.

Raguk

A raguknak ugyancsak nagy előnyük, hogy nem igényelnek túl sok figyelmet. A legtöbbször elő kell kicsit sütni a húst, fűszerek, zöldségek társaságában, majd az egészet felönteni alaplével, borral és betenni a sütőbe. A raguk többnyire 3-4 óra alatt készülnek, de a kezdeti odafigyelésen felül legtöbbször csak az utolsó fél órában kell velük foglalkozni, amikor is a mártást be kell sűríteni, a kroketteket pedig kisütni. Ha vadból, vagy marhából készíted, kínáld áfonyaszósszal!

Göngyölt húsok

A göngyölt ételek elkészítése sem nehéz, mégis látványos, finom és könnyen variálható finomságokról beszélünk. Ízlésed szerint használhatsz karajt, vagy éppen csirkemellet, a lényeg, hogy a göngyölni készült húst ki kell klopfolni. A töltelék lehet aszalt gyümölcs, sajt, sonka, vagy a klasszikus, ízesített kenyér. A feltekerés után rögzítsd fogpiszkálóval a húst, tedd tepsibe, locsold meg olajjal, majd helyezd a sütőbe. Tálalás előtt távolítsd el a fogpiszkálókat, és a mártásról ekkor se feledkezz meg!

És egy hasznos tipp

Bármelyik klasszikus karácsonyi menüt választod, nagyon fontos, hogy ne aznap készítsd el először. Sokan hajlamosak rá, hogy éppen a legfontosabb alkalom során kísérletezzenek, pedig ekkor nagy az esély rá, hogy valami nem a tervek szerint sül el. Mindig az az étel lesz a legfinomabb, aminek a készítése már a kisujjadban van, tehát ne szenteste állj neki gyakorolni.