Ezek a legfontosabb tanulságok, amiket levonhatsz a megcsalás után

Ezek a legfontosabb tanulságok, amiket levonhatsz a megcsalás után

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ezek a legfontosabb tanulságok, amiket levonhatsz a megcsalás után

Sokan a megcsalást tekintik egy kapcsolat halálának, úgy vélik, ennél rosszabb nem is történhet egy viszonyban. Érthető ez a nézőpont, mégis, talán éppen a félrelépés az, ami miatt a legtöbb kapcsolat, házasság tönkremegy – vagy legalábbis ez az a kiütközési pont, ami felett a többség már nem tud szemet hunyni. De milyen tanulságok várnak rád a megcsalás után?

Nem a harmadik az, akire haragudnod kell

Mondani szokták, hogy a megcsaláshoz két fél kell, de leginkább három. Ugyanakkor nem helyes éppen a harmadikat hibáztatni, akkor sem, ha ő esetleg pontosan tisztában volt azzal, hogy az adott férfinak van valakije.

Nem firtatnánk ennek az álláspontnak a helyességét. Tény, hogy sokkal könnyebb haragudni arra, akit nem is igazán ismersz, pedig leginkább a párodra kell neheztelned. Az ő döntése a félrelépés, az, hogy nem marad hűséges hozzád.

Ennek persze megannyi kiváltó oka lehet, amikben esetleg te is hibás lehetsz, de a végső döntés mégis az övé volt. Tehát, ami történt, a legkevésbé a te ballépésed, és másodikként is csak a szeretőt hibáztathatod – leginkább pedig a párodat okolhatod.

Nem jobb nálad

Amiért olyan borzasztó a megcsalás az az, hogy sokkal rosszabbnak érzed magad másoknál, vagy legalábbis annál a nőnél garantáltan, akivel a párod megcsalt. Ez nyilván semmiképpen sem igaz ilyen formában.

A megcsalásokról először is tudni kell, hogy többnyire nem gondosan megtervezettek, hanem inkább spontánok, ha úgy tetszik, a férfi élt az adott lehetőséggel.

Lehet, hogy egyáltalán nem ismerte a nőt, vagy ha ismerte is, minden bizonnyal nem kapcsolatra gondolt vele, csupán szexre. Ez máris elmondja, hogy más szinten kezelte őt, és téged.

Nyilván megbántott, de ebből a gondolatmenetből is láthatod, nem kell magadat alábecsülnöd, vagy rosszabbnak gondolnod annál, akivel a párod félrelépett. Éppen ellenkezőleg!

Csakis a saját érzéseidre kell hagyatkoznod

A megcsalás meglehetősen nagy törés az emberek életében, főleg azért, mert többnyire hosszú távú, és monogám kapcsolatokra jellemző. Nem mindig van előjele, sokszor a semmiből üti fel a fejét a hír, miközben te akár azt érezhetted, hogy minden a legnagyobb rendben van.

Így persze még fájdalmasabb az egész. Mégis, csak akkor léphetsz túl a történteken – függetlenül attól, hogy együtt, vagy külön folytatjátok – ha szembenézel a tényekkel, és megválaszoltatod a felmerülő kérdéseket.

Utóbbi általában nehézségekbe ütközik, hiszen a félrelépő nyilván nem szívesen beszél. Azonban neked is csak azokat a kérdéseket szabad feltenned, amikre szeretnéd is hallani a válaszokat.

Persze az is normális, ha semmit sem akarsz tudni – van, akinek így sokkal egyszerűbb. A számodra könnyebb utat válaszd!

Te mit csinálhattál volna másként?

Nem lenne minden kerek, ha nem beszélnénk arról, hogy saját életeddel is számot kell vetned. Igen, a megcsalás a másik feled saját, egyértelműen rossz döntése volt, de vajon mi vezetett idáig?

Az emberek nagyon nagy része nem teszi meg ezt a lépést akkor, ha boldog, kiegyensúlyozott kapcsolata van. Sokan akkor sem, ha néhány nehézséggel szembesülnek, mert jóval fontosabbnak tartják azt, amit valakivel felépítettek, mint azt, hogy egy alkalommal lefeküdjenek valakivel.

Szóval a kérdés az, mit csinálhattál volna másként? Vajon miben mutatkozik meg a te felelősséged? Ennek mérlegelése azért fontos, hogy ne kövesd el ismét ugyanazt a hibát – függetlenül attól, hogy együtt folytatjátok, vagy valaki mással kezded újra az életedet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást