Jelek, hogy már neked is maradandó sérüléseket okozott a stressz

Jelek, hogy már neked is maradandó sérüléseket okozott a stressz

Címlap / Életmód / Egészség / Jelek, hogy már neked is maradandó sérüléseket okozott a stressz

Állandóan beteg vagy

Bármennyire is furcsa, a stressz egyik fizikailag is érzékelhető mellékhatása a betegségek gyakori jelentkezése. Ezek lehetnek sajnos komolyak is, belső szervi gondok, hormonproblémák (pl. pajzsmirigy betegségek), illetve az immunrendszer gyengesége is. Utóbbi tulajdonképpen minden problémának a melegágya, hiszen, ha nem működik megfelelően az immunrendszered, akkor nem is vagy védett a kórokozókkal szemben.

Mindezért – stressz esetében – a mellékvese által termelt kortizol tehető felelőssé, ami stressz hatására krónikusan is megnövekedhet. Ezt egy laborvizsgálattal is ellenőrizni lehet, érdemes is kérned, ha látszólag nincs arra magyarázat, miért kapod el az összes vírust, ami felbukkan a környezetedben. Persze, a magas kortizol szint nem csak a stressznek köszönhető, de számtalan negatív hatása van, ezért célszerű vele foglalkoznod.

Nem túl jó a memóriád

Míg rövidtávon nagyon hasznos a stressz, pl. általa sokkal hatékonyabban tudunk fellépni egy-egy kritikus, veszélyes helyzetben, és minden pillanatot „az agyunkba vésünk”, addig hosszú távon éppen ellentétes hatásokat vált ki. Tanulmányok alapján a stressz negatív hatást fejt ki az agy azon részein, amik a memóriáért felelősek.

Ennek eredménye sokszor csak időskorban tűnik fel igazán, amikor a demencia korábban és súlyosabb mértékben jelentkezik. Ugyanakkor már rövidtávon is megfigyelhetőek a negatív hatások, pl. mindent fel kell írnod, állandóan elfelejtenéd a dolgokat, és sokkal inkább nehezedre esik visszaemlékezni bizonyos eseményekre, mint korábban. Ez valamilyen szinten normális akkor, ha telítettek és nehezek a napjaid, de hetek, hónapok alatt már inkább a stressz egyik nagyon komoly mellékhatásáról beszélhetünk.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást