Ezek az étkezési zavarok leggyakoribb okai

Ezek az étkezési zavarok leggyakoribb okai

Címlap / Életmód / Egészség / Ezek az étkezési zavarok leggyakoribb okai

Sajnos egyre több nő esik bele az étkezési problémák csapdájába és mára ez már korántsem kizárólag egy „tini” betegségnek mondható, hiszen egyre gyakoribb, hogy felnőttkorban jelentkezik a betegség. Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy egyre több híresség vállalja fel étkezési problémáit, ezzel is segítséget nyújtva sorstársaiknak. Azonban fontos, hogy megtaláljuk az okokat, melyek kiváltói a betegségnek.

Gyerekkori traumák

Talán klisének hangzik, de nagyon fontos, hogy már kisgyermek korban is odafigyeljünk gyerekeink lelki békéjére. Hiszen egy stabil, önbizalommal teli alapot nehéz kibillenteni a nyugalmából.

Sokaknál a probléma gyökere a múltban található és egy-egy keményebb csúfolódás, vagy beszólás örökre megváltoztathatja a gyermek önmagáról alkotott képét.

A szülőknek ilyenkor hatványozottan nehéz dolguk van, ugyanis ezek a gyerekek annyira bezárkóznak, hogy nagyon nehezen lehet áttörni a falaikat, mivel minden egyes ércelődést szégyenként élnek meg.

Az egyetlen megoldás talán az lehet, ha az iskolában nem is, otthon kap egy olyan erős lelki támogatást, amitől kellő önbizalma lesz ahhoz, hogy a külvilág kevésbé legyen hatással önképére.

Túlzott diéta

Bizony sokaknál csak egy egyszerű diétának indul, majd átalakul egy nehezen leküzdhető étkezési zavarrá.

Ez főként azért alakul ki, mert a sok sikerélmény és dicséret annyira felspanolja az illetőt, hogy még tovább akar bizonyítani magának és környezetének.

Ez viszont könnyen átfordulhat egy veszélyes diétává, amikor egyik pillanatról a másikra csökkennek az ételadagok.

Ezért fontos megtalálni a számunkra helyes táplálkozást és persze személyre szabni az adagokat.

Párkapcsolati problémák

Sajnos nem egy nőtől hallottam, hogy párkapcsolati problémái vezették az anorexiához, vagy éppen bulímiához.

Ennek kiváltó okai lehet egy folyton kritizáló pár, vagy egy nem működő kapcsolat, ahol a nőt valósággal felemésztik a konfliktusok.

Bármelyik is a kiváltó ok, egyetlen megoldás az ebből való menekülés. Ugyanis ez már az elmének egy olyan fokú tiltakozása, ami akár végzetes testi tüneteket is ölthet.

Jó, ha ilyenkor van az ember mögött egy stabil családi és baráti háttér, akik persze nem hagyják, hogy idáig fajuljon a dolog.

Tökéletességre való törekvés

Ez nem újkeletű dolog a nők körében, ugyanis állítólag már Diana hercegnő, Audrey Hepburn és sok más híresség is megküzdött az étkezési problémák különböző fajtáival.

Valahogy ez a történelem során mélyen belénk ivódott, hogy mindig tökéletesnek és kívánatosnak kell mutatkoznunk a férfiak előtt.

Mára pedig olyan méreteket öltött, hogy tényleg nagyon erősnek kell lenni ahhoz, hogy ne legyenek ránk hatással a tökéletes testű modellek.

A csapda pedig az, hogy a kergetett tökéletességet soha nem fogják elérni, ugyanis nem létezik. Mindig lesz valami, amivel nem lesznek megelégedve és tovább akarják magukat tökéletesíteni. Talán a legfontosabb, hogy megértsük, senki sem tökéletes, még a kifutókon szaladgáló modellek sem.

Terhesség

Igen, sajnos ez is egy kiváltó ok lehet a nők körében. A test természetesen ilyenkor megváltozik, és sokan ezt nem tudják megfelelően feldolgozni.

Ilyenkor általában megindul a kínzó éheztetés, ami nem csak az anyára, de az újszülöttre is veszélyes lehet.

Talán ez is a szülés utáni depresszió egyik kiváltó oka és ezért olyan nehéz egyes nőknek megszeretni a későbbi tükörképüket.

Elengedhetetlen, hogy ilyenkor egy megbízható társ álljon az újdonsült anya mellett és persze minden támogatást megadjon ahhoz, hogy könnyebben menjen az önelfogadás.

Nem vagy egyedül!

Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor jó, ha tudod, hogy nem vagy egyedül és nem kell ebből az egészből egyedül kigyógyulnod.

Ha a családoddal nem is tudod ezt megbeszélni (ugyanis ők túlságosan is aggódnak érted), akkor keress külső segítséget.

Viszont azt is meg kell értened, hogy végül te egyedül leszel az, aki legyőzi ezt a mentális zavart. Minden segítséget igénybe vehetsz, de a démonjaiddal neked kell szembenézned.

És ettől csak erősebb leszel. Ne feledd, minden értünk történik, még a rossz dolgok is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást