Egészség / Életmód

Évekkel is tovább élhetsz, ha ezt az 5 egyszerű faktort megváltoztatod az életviteledben

Évekkel is tovább élhetsz, ha ezt az 5 egyszerű faktort megváltoztatod az életviteledben

A Guardian magazinban megjelent cikk szerint akár tíz évvel is megnövelhetjük az élettartamunkat, ha néhány egyszerű faktorra jelentősebb hangsúlyt fektetünk. Azt ígérik a szakértők, hogy az alábbiakra nagyobb figyelmet fordítunk, akkor nem csak hosszabb, hanem egészségesebb, minőségibb életet élhetünk, mégpedig a tipikusnak mondható, civilizációs betegségek nélkül. 

A kutatásban 110 000, 50 év feletti embert vizsgáltak meg, illetve szűrtek különféle „népbetegségekre”. Ilyenek voltak a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos elváltozások, valamint a cukorbetegség. Ezek után megfigyelték, hogy a résztvevők milyen életvitelt folytatnak, vannak-e káros szenvedélyeik, hogyan étkeznek, mennyit sportolnak. Ennek megfelelően össze tudtak állítani egy 5 faktorra épülő rendszert, ami szerintük alapjaiban határozhatja meg az életminőségünket.

Alacsony alkoholfogyasztás

A tanulmány szerint nem kell kizárni az alkoholfogyasztást az életünkből, de törekednünk kell arra, hogy a szeszesitalokat mértékkel és jó minőségben fogyasszuk. Nem bátorítanak minket a rendszerességre sem, az alkalmankénti, kismennyiségű alkoholfogyasztást azonban nem találták károsnak.  

Dohányzás kizárva

Aligha kell megmagyarázni bárkinek is, miért káros a dohányzás: manapság már mindenki úgy tud dönteni a cigaretta mellett, vagy ellen, hogy tisztában van a kockázatokkal. A dohányzás nem csak az élettartamunkat, hanem annak minőségét is nagyban képes rontani, ezért az egészség érdekében mindenkinek érdemes kizárnia az aktív és a passzív változatát egyaránt.

Ideális testtömegindex

A testtömegindex, avagy a BMI már nem kőbe vésett dolog, hiszen nagyon összetett dologról beszélünk, ugyanakkor ez a táblázat remek kiinduló pontja az egészséges testsúly meghatározásának. Emiatt is hivatkoznak rá a kutatásban a szerzők: ha sikerül az ideális tartományban tartanod a testtömegindexedet, akkor azzal óriási lépést tettél a hosszú és egészséges élet irányába.

Ikostudio/depositphotos.com

Egészséges étrend

Azt gondolhatnánk, hogy az ideális BMI és az egészséges étrend szorosan összefügg, de ez sajnos nincs így: lehet valakinek úgy is normális a súlya, hogy nagyon egészségtelenül étkezik. A mai ismereteink szerint a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszerek bizonyulnak a legegészségesebbnek, azokat kell előnyben részesítenünk, amikor természetes formájukban kerülhetnek a tányérunkra. A sok zöldség, gyümölcs és gabonaféle hozzájárul a magas rostbevitelhez, ami záloga az egészséges emésztőrendszernek, a falási rohamok kivédésének, valamint az ideális testsúly őrzésének. 

30 perc mozgás naponta

Igazán nem tűnik soknak a napi 30 perc mozgás, de sajnos rengetegen ennek csupán elenyésző hányadát tudhatják maguk mögött. Pedig létfontosságú, hogy időt szakítsunk a sportra, vagy akár csak a sétálásra valamilyen formában, és találjunk rá módot, hogy naponta 30 percet, vagy hetente 3-4 órát aktívan mozogjunk.

AllaSerebrina/depositphotos.com

Egészséges életmódnak számít a felmérést készítők szerint, ha az 5 pontból 4-et rendszeresen betartunk.

Azok a nők, akik ennek a kritériumnak eleget tettek, akár 84 éves korukig is számíthattak a súlyosabb betegségek nélküli életre, tehát elkerülték őket a kardiovaszkuláris problémák éppúgy, mint a daganatos elváltozások és a cukorbetegség.

Ezzel csaknem 11 évvel hagyták le azokat a kortársaikat, akik nem tettek eleget az 5 (vagy minimum 4) alapszabálynak.

A férfiakat illetően is pozitív irányba dőlt a mérleg, bár ők „csak” 7,6 év pluszra számíthattak abban az esetben, ha ügyeltek az előírt faktorok betartására. 

És, hogy kiknek lenne szükséges nagyon gyorsan változtatnia az életvitelén? Bár egyik tényező sem elhanyagolható, a túlsúly és a dohányzás együttesen a legkárosabb kombinációt jelentette. A nemek tekintetében ebben is a férfiak állnak rosszabbul, ugyanis azoknak a férfiaknak voltak a legrosszabbak a kilátásaik, akik nem csupán túlsúlyosak voltak, hanem rendszeresen dohányoztak is. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást