Érzelmi evésben szenvedsz? 4 tanács, hogy gyorsan túl ess rajta

Érzelmi evésben szenvedsz? 4 tanács, hogy gyorsan túl ess rajta

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Érzelmi evésben szenvedsz? 4 tanács, hogy gyorsan túl ess rajta

Sajnos az evés legtöbbünknek nem csak arra szolgál, hogy tápláljuk vele a testünket, a lelkünk bajaira is általában nassolás segítségével keresünk vigaszt. Ha te is rögtön a tábla csokiért nyúlsz, ha rossz kedved van, vagy egy-egy nehéz nap után megnyugvás, ha kinyithatod a chipses zacskót, ez a cikk neked való – szakértők szerint így lehet a legjobban leszokni az érzelmi evésről.

Az élete során mindenki előbb-utóbb legalább egyszer eljut odáig, hogy evésbe fojtja a bánatát – ez teljesen természetes, ugyanakkor ha nem darabolt zöldségen és humuszon nassolsz, az alakod és az egészséged is bánhatja, ha a stresszre az evés a válaszod. A Women’s Health magazin dietetikusokat kérdezett meg arról, hogy hogyan küzdenek meg az érzelmi evéssel, a tippjeiket pedig te is könnyen alkalmazhatod magadon.

1. Derítsd ki, mikor nassolnál!

Az első és legfontosabb lépés az, ha rájössz, hogy mi okozza nálad az érzelmi evést, milyen szituációkban és milyen napszakban vagy a leghajlamosabb rá. A legegyszerűbb ezt úgy megfigyelni, hogy mindig felírod, ha ugyan nem vagy éhes, de szívesen ennél valamit, és azt is feljegyzed, hogy milyen a hangulatod, és mi okozhatja szerinted a kívánósságot.

2. Tervezz előre!

Nem véletlen, hogy a mealprepnek, azaz a kaják előre elkészítésének és dobozolásának olyan nagy divatja van. A félrekajálást ugyanis úgy tudod a legjobban kivédeni, ha tényleg nagyjából egy hétre előre minden étkezésedet megtervezed, és olyan nassolnivalót is raksz, ami ugyanolyan egészséges, de segít egy kicsit, ha rossz a hangulatod. Így biztosan nem a tábla csokiért fogsz nyúlni, ha rád tör az ehetnék.

3. Először próbálj meg lenyugodni!

A stresszes helyzetre ne az evés legyen az első reflexmozdulat, előbb próbálj meg lehiggadni, és kihelyezni magadat a stresszes szituációból.

Ha negyed óra után még ugyanúgy kívánod azt a csokit, akkor lelked rajta, de nagy a valószínűsége, hogy később már nem gondolod olyan életmentőnek, és simán folytatod a napodat nélküle.

Ne első felindulásból egyél, várj egy kicsit, amíg elmúlik a stresszes érzés!

4. Aludd ki magad, és igyál eleget!

Ez a két probléma állhat annak a hátterében, hogy gyakrabban érzed magad éhesnek, és még akkor is kívánós vagy, ha egyébként tele a hasad. A megfelelő mennyiségű alvás és a napi legalább 2-2,5 liter víz nélkül ne csodálkozz, ha falásrohamaid lesznek, a szervezeted ugyanis így próbálja pótolni az energiát, amit az éjszakai dorbézolás miatt nem kapott meg.

Kép forrása: [email protected]/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást