Így erősítsd az önbecsülésed! 4 tipp a tudatosságért

Így erősítsd az önbecsülésed! 4 tipp a tudatosságért

Címlap / Életmód / Egészség / Így erősítsd az önbecsülésed! 4 tipp a tudatosságért

Sokat foglalkozol vele, hogy mit gondolnak rólad mások? Meghatározó, hogy hány lájkot és kommentet kapsz a közösségi oldalakon? Kiemelkedően fontosnak tartod a külsőségeket és azok erősítését? Ez mind-mind arra utal, hogy valami nincs rendben az önbecsüléseddel. Ha helyre szeretnéd tenni a dolgokat, vesd be az alábbi trükköket! Nem könnyű és nem is villámgyors út ez, de kellő odafigyeléssel beépítheted őket a mindennapjaidba, ezzel apránként erősítve magad és jobbá téve életed minden területét. Tudatosságra fel!

Mesélj magadról pozitívan!

Gondold végig őszintén: hogyan beszélsz magadról? Tisztelettel, szeretettel, vagy lenézően, negatívan? Ne feledd, a szavaknak óriási teremtő ereje van. Az, amit mondasz magadra, könnyen valósággá válik, ha pedig a valóságod alapján mondasz valami méltatlant önmagadra, azzal csak determinálod a helyzeted ahelyett, hogy kitörnél belőle és elindulnál az egészséges önszeretet és elismerés útján.

Tudatosan kerüld a „hogy lehetek ekkora idióta” és a „természetesen már megint elrontottam” típusú kijelentéseket. Csak tovább rontják a valószínűleg amúgy sem túl magas önbecsülésed. Ehelyett inkább dicsérd meg magad, ha valami jól sikerült!

Fogadd el a bókokat és dicsérj te is másokat!

Biztosan te is ismersz olyat, aki azonnal hárít, ha megdicsérik, mert nem hiszi el magáról a hallottakat (persze van, hogy álszerénység áll a háttérben, de ez más kérdés): 

– De jól nézel ki ma!

– Ugyan, dehogy, alig aludtam és a hajam is le van nőve.

Ehelyett fogadd el az elismerést, sőt, viselkedj te is elismerően másokkal! Ha elfogadod a másik embert, és elismered a sikereit, akkor magaddal szemben is könnyebben teszel majd így, és ez fordítva is igaz.

Gondolkodj pozitívan! Minden visszaszáll rád, úgyhogy viselkedj úgy másokkalahogy szeretnéd, hogy mások is viselkedjenek veled. Más önzetlen elismerése és dicsérete kapukat dönthet le, és arról tanúskodik, hogy magabiztos, önmagával elégedett (de nem önelégült!) nő vagy.

Így erősítsd az önbecsülésed! 4 tipp a tudatosságértNe hasonlítsd magad másokhoz!

Minden ember egyedi és megismételhetetlen, mindannyiunknak megvannak a maga megoldandó problémái és fejlődési útja, amit be kell járnia. Mindenki máshol tart, ezért fölösleges máshoz mérni magad és azt sulykolni, mi minden hiányzik még az áhított képhez.

Azokat a mondatokat pedig végképp felejtsd el, hogy ez meg az úgyse sikerül és soha nem fogod elérni ezt és ezt. Nos, ezzel a hozzáállással valóban nem. Segíthet, ha tudatosítod magadban, hogy ahol ma éppen tartasz, az jó, de holnap még jobb lesz. Ismét a tudatosság az inspiráció, ami előrelendít.

A hasonlítgatás másrészről hamis alapokra is épülhet – a látszólagos népszerűség, a siker, a csillogás sokszor csak külcsín, tehát óvatosan válassz magadnak példaképet.

Írj egy listát arról, miket szeretsz magadban!

Az írás kiváló terápia az önmegerősítésre, és lehetőséget teremt rá, hogy rendet rakj a lelkedben. Ne érezd nagyképűnek vagy szerénytelennek magad (a realitás nem összekeverendő az önmagasztalással), légy tisztában a képességeiddel!

Rá fogsz jönni, milyen értékes is vagy valójában. Kérj a barátaidtól is egy ilyen listát; meg fogsz lepődni, és talán új dimenziókat nyit önmagad megismerésében és elfogadásában.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást