Egészség / Életmód

Te is érintett vagy? Az emberiség felében tovább él az ősi vírus

Te is érintett vagy? Az emberiség felében tovább él az ősi vírus

A számtalan katasztrófa között, melyek manapság a világot sújtják, a veszélyes vírusok, legyőzöttnek hitt járványok is gyakori szereplők a hírekben. Tudósok szerint azonban egy bizonyos vírussal ősidők óta élünk együtt, a génjeinkben hordozzuk, és meglehetősen gyakori problémát idézhet elő: lehet, hogy a diabétesz kialakulása mögött is egy vírus áll?

Minden második ember érintett

A vírus jelenlétére először egy számítógépes szimuláció során figyeltek fel a kutatók, majd önkéntesek mintáiban is keresni kezdték, hogy kiderüljön, a valóságban is létezik-e az elméletben kialakult mutáció.

A korábban ismeretlen vírusról kiderült, hogy az egyik leggyakoribb bélbaktériumban lehet – áll a DailyMail cikkében. A kutatók vizsgálataik során azt találták, hogy minden második ember magában hordozza a vírust, ami már ősidőktől kezdve érintheti az emberiséget, és összefüggésbe hozható az elhízás, illetve a cukorbetegség kialakulásával.

A tanulmányt Robert Edwards, a San Diego-i Egyetem bioinformatikai professzora közölte a Nature Communications-ben. A kutató azt is elmondta, a felfedezés félig-meddig a véletlennek köszönhető: kollégáival együtt korábbi mintákat vizsgáltak, hogy lehetséges, a bélben élő vírusokat fedezzenek fel, amikor feltűnt nekik, hogy egy bizonyos vírus DNS-e a minták nagy részében jelen van, noha semmilyen korábbról ismert víruséval nem egyezik.

Sokat keresnek, ritkán találnak

A professzor azt is elmondta, hogy ritka, amikor a kutatók új vírust keresnek, és találnak is egyet, az pedig különösen szokatlan, hogy egy eddig fel nem fedezett vírus ilyen sok emberben jelen van – számításaik szerint a föld lakosságának több mint a fele érintett lehet.

Természetesen felmerült annak a lehetősége is, hogy egy új, nemrégiben kialakult vírusról lenne szó, de a kutatók ezt cáfolják:

„Ahány populációt vizsgáltunk, mindenhol találtuk nyomát a vírusnak. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez a vírus egyidős az emberiséggel, csak eddig valami különös véletlen folytán mindig figyelmen kívül maradt” – mondta el a professzor.

Még nem tudjuk, hogyan alakul ki

A kutatók egyelőre nem tudják, hogyan terjed a vírus, de az biztosnak tűnik, hogy nem születésünkkor hozzuk magunkkal, mert egészen fiatal csecsemők szervezetében eddig nem találták meg.

Sokkal valószínűbb, hogy a vírust valamikor gyermekkorunk során kapjuk meg.

A kutatók abban reménykednek, hogy a vírus pontosabb megismerésével tisztább képet kaphatnak arról, hogyan és miért alakul ki a kóros elhízás, illetve a cukorbetegség, a pontosabb ismeretek birtokában pedig a betegségek talán könnyebben kezelhetőek, esetleg megelőzhetőek lesznek.

A jövőben akár azt is elképzelhetőnek tartják, hogy ezek a betegségek személyre szabottan lesznek kezelhetőek: az elhízást, vagy cukorbajt okozó vírust el tudják majd különíteni a bélflóra többi összetevőjétől, és specifikusan kezelhetik majd.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást