Éreztél már bűntudatot egy görbe este után? Nem vagy egyedül – lendülj túl a másnapos szorongáson

Éreztél már bűntudatot egy görbe este után? Nem vagy egyedül – lendülj túl a másnapos szorongáson

Címlap / Életmód / Egészség / Éreztél már bűntudatot egy görbe este után? Nem vagy egyedül – lendülj túl a másnapos szorongáson

Ami a tinédzserkorunk végén és a húszas éveink elején még vicces és kalandos, az később egyre több szorongást okozhat – lehet, hogy korábban úgy érezted, egy-egy görbe este után nincs semmi bajod, újabban meg rád tör a bűntudat, ha túl sokat iszol. De nyugodj meg, nem vagy vele egyedül! A másnapos szorongás egy létező dolog, ami azért jelentkezik, mert elveszted a kontrollt a saját cselekedeteid felett. Könnyű rajta túltenni magad – próbáld ki ezeket a tippeket!

Tudatosítsd magadban, hogy nem csináltál semmi rosszat!

Ahogyan növünk fel, a társadalmi elvárások akarva-akaratlanul is hatással vannak ránk. Hiába tudod ésszel, hogy nincs baj egy-két görbe estével néha, elkezdheted szégyellni magad azért, hogy mit gondolhatnak rólad mások, és hogyan férhetsz bele mások értékrendjébe azzal, hogy kicsit többet ittál a kelleténél. Tudatosítsd magadban, hogy tulajdonképpen nem csináltál semmi rosszat, és nincs miért szégyenkezned!

Vedd át magadban, mire emlékszel az estéből!

Rosszabb esetben semmire, jobb esetben mindenre – de könnyebben megnyugszol, ha tudod, hogy igazából nem csináltál semmilyen hülyeséget, nem voltál nevetség tárgya, és korántsem voltál olyan szörnyű, mint amilyennek a saját fejedben elképzeled. Nagy az esély arra, hogy amire te élénken emlékszel, az másoknak fel sem tűnt, ezért nem érdemes sokáig idegesítened magad rajta.

Kép forrása: fizkes/Depositphotos.com

Gondold át, mit mondanál egy barátnődnek!

Általában csak saját magunkkal vagyunk nagyon szigorúak, ha a barátnőnk vagy barátunk járna ugyanígy, nem csinálnánk belőle ekkora ügyet. Képzeld el, ha ő állna előtted azzal, mennyire szorong az előző este miatt – mit mondanál neki?

Adj tanácsot a képzeletbeli beszélgetésben, aztán fogadd meg szépen te is, mert valószínű, hogy csak a te fejedben olyan kellemetlen a helyzet, és másokat egyáltalán nem zavar, hogy egy kicsit felöntöttél a garatra előző este.

Még ha esetleg kicsit be is égetted magad, akkor is mindenki tudja, hogy részeg voltál – te sem hibáztatnál senkit azért, mert idiótán viselkedik, ha becsiccsent.

Igyál sok vizet, és aludd ki magad!

Az ilyen szorongást általában sokkal rosszabbá teszi az, hogy fizikailag sem érzed jól magad a bőrödben. A dehidratáltság, a fejfájás és a fáradtság tükrén keresztül mindent sokkal sötétebben látsz, mint amilyen valójában. Hozd helyre magad testileg is, és akkor mindjárt sokkal szebben fogod látni a világot! Hidd el, ilyenkor az ásványvíz és az ágyad a legjobb barátod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást