7 érdekes tény, amit nem tudtál az alvásról

7 érdekes tény, amit nem tudtál az alvásról

Címlap / Életmód / Egészség / 7 érdekes tény, amit nem tudtál az alvásról

Mik az alváshiány jelei? A fiatalok jobban bírják? Vakvágányra terelődhet-e miatta a szexuális élet? Összegyűjtöttünk néhány dolgot a pihenéssel kapcsolatban, ami meglephet.

Milyen álmokról beszélnek szívesen az emberek?

Kutatások bizonyítják, hogy a vizsgán történő bukás, a nyilvános meztelenség és a pénztalálás tartozik a hétköznapokban leggyakrabban taglalt álmok közé.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy folyton ilyesmiről álmodnánk, hiszen az alvás során látott képek több mint 95%-át egyszerűen elfelejtjük. Pedig éjszakánként átlagosan 6-8 darabhoz van szerencsénk!

A fiatalok jobban bírják az alváshiányt?

Tény, hogy a zsengébb korúak szervezete sok tekintetben strapabíróbbnak bizonyul az idősebbekénél, ám az alvást illetően egészen más a helyzet.

Egy vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy az egészséges 65-76 évesek csoportja jobb reakcióidővel és hatékonyabb koncentrációval teljesítette a feladatokat 26 óra ébrenlét után, mint a 18-29 éveseké.

Mik az alváshiány jelei?

Az alvásigény egyedi dolog. Van, akinek elég 5 óra, míg másnak 10-re van szüksége.

Amennyiben a nap során úgy érzed, hogy a monoton teendők elálmosítanak, egy csésze kávé sem pörget fel, és öt percen belül elalszol, ha vízszintbe helyezed magad, valószínűleg pihenéshiányod van, amit a szokásoshoz képest néhány plusz órával kell pótolnod.

Ki korán kel, aranyat lel?

Nem biztos, de a kiegyensúlyozott alvásra jobb esélye van. A pacsirta típusú emberek ugyanis – akik korán kelnek és fekszenek – belső ritmusa gyakran éppen egybeesik a napkeltével és –nyugtával, így sokkal több napfényt vehetnek magukhoz, mint bagoly társaik.

Ez pedig jótékonyan befolyásolja a hormonháztartást, s vele együtt a melatonin-termelést.

Alvás vagy szex?

Az amerikaiak negyede állítja, hogy ágyba kerüléskor már túl fáradt a szexhez, Magyarországon pedig még nem készült kutatás erre vonatkozóan.

Márpedig a testiség hanyagolása az érzelmi egyensúly felborulásával idegrendszeri problémákhoz vezethet. A szakértők javasolják, hogy aki rendszerint túl fáradt az esti összebújáshoz, időzítse a dolgot reggelre.

Az alvajárás nem veszélyes?

Maga a tény, hogy valaki fölkel és mászkál álmában, nem ártalmas az egészségére.

A gyerekek körében gyakoribb alvászavar következményei azonban akár tragikusak is lehetnek, hiszen a megfelelő biztonsági intézkedések hiányában a páciens akár a házból is kijuthat, illetve baleset érheti a lakásban.

A probléma rendszerint öröklődik, de fokozza a stressz és az alkohol.

Az autóban nyugodtan lehet ásítozni?

Az orvosok kimutatták, hogy az enyhe fáradtság 0,08 ezrelékes véralkoholszintnek felel meg. Magyarán olyan, mintha italtól lassult reflexekkel ülnél a volán mögé! A legtöbb fáradtság miatti baleset műszakban dolgozók, valamint 16-29 éves férfiak körében következik be.

Amennyiben gyakran vezetsz fáradtan, érdemes valamilyen relaxációs technikát bevetned indulás előtt, vagy aludni egy nagyot. Előfordulhat, hogy úgy érzed: mennyiségre eleget alszol, mégis fáradtan ébredsz reggelente.

Ebben az esetben vizsgáld meg a körülményeket, mert a minőség is számít az időtartam mellett! Többek között a matrac és a hőmérséklet is közrejátszhat a jelenségben.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!