Kár, hogy ezeket nem tudtam, amikor először kezdtem súlyzós edzésbe

Kár, hogy ezeket nem tudtam, amikor először kezdtem súlyzós edzésbe

Címlap / Életmód / Kár, hogy ezeket nem tudtam, amikor először kezdtem súlyzós edzésbe

Idén lesz két éve, hogy a csoportos (leginkább kardió jellegű) órákat magam mögött hagytam, és nekivágtam az egyéni edzéseknek, mégpedig súlyokkal. Az egyik legjobb döntésem volt!

Azóta is mindenkit arra bátorítok, hogy nyugodtan vágjon bele ebbe az edzésformába, persze kellő körültekintéssel. A kezdéshez én is kaptam segítséget egy ismerősömtől – ő volt az, aki megmutatta az alapgépeket. Ennek köszönhetem, hogy egyre bátrabban próbáltam ki új gyakorlatokat, különlegesebb gépeket, és persze kiismertem saját határaimat annyira, hogy a súlyokkal is magabiztosabb lehessek. Ha tudom, hogy ez az edzésforma ennyire hatékony, izgalmas és motiváló, már régen elkezdtem volna!

A fogyáshoz nem kell kardiózni

Az egyik ok, amiért elkezdtem súlyokkal edzeni az, hogy bár az álomsúlyomat elértem, nem voltam elégedett a látvánnyal. Most csaknem 5 kilóval vagyok nehezebb, mint amikor felhagytam a kardióval, de mégis vékonyabbnak tűnök és sokkal érzem magamat a bőrömben. Mindezt úgy, hogy nagyon keveset kardióztam az elmúlt két évben. Inkább a hétvégi túrákra, a kislányommal történő biciklizésre koncentrálódott a kardió mozgás, már, ha lehet ezt egyáltalán annak nevezni. Amikor úgy éreztem, hogy felszedtem egy kicsit, akkor az edzések végén 10-20 percet futottam a futópadon, de lényegében ennyiben kimerült részemről a kardió.

A súlyzós edzések kiváló zsírégetők, ráadásul minél nagyobb az izomtömeged, annál több energiát használ fel a szervezeted.

Kínzó, kimerítő kardió nélkül is látványosan és esztétikusan lehet fogyni. Az én meglátásom szerint a kardió akkor lehet nagyon hatékony, ha gyakorlatilag semmilyen állóképességed nincs, vagy kifejezetten a szív-és érrendszeredet tartanád karban, de előbbi is csak akkor fejlődik jól, ha egy megfelelő edzésterv alapján haladsz a céljaid felé.

Nincs szükség táplálék-kiegészítőkre

Az első okot már elárultam, amiért súlyokkal történő edzésre váltottam, a második ok viszont az volt, hogy időközben az étrendemet is lecseréltem. A kardiós időszakom alatt növényi étrendre váltottam, és ugyan javult a laborom, az állóképességem, a kedvem, mindenem, mégis voltak kételyeim. Sokat olvastam a témában és alapvetően biztos voltam a dolgomban, de bennem is mélyen éltek az agyonismételgetett dogmák.

Tényleg elég a bevitt fehérje? Hiszen semmilyen állati eredetű „terméket” nem eszek… Lehetek én is olyan izmos, amilyen szeretnék? Nem lesz baj ebből?

Muszáj volt ellenőriznem magamat, és erre a legjobb lehetőség az volt, ha amatőr, kezdő szinten, de belevágok a testépítésbe. Ez ugyan továbbra is csak hobbi maradt számomra, viszont az akkori edzőm nem győzött dicsérni. Azt mondta, amit elértem néhány hónap alatt, az neki anno egy-két év alatt sikerült. Csodálta az erőnlétemet, a kitartásomat, és egyszer sem szólt bele abba, mit eszek – látta, hogy működik, bármit is csinálok.

Ehhez nyilván kellett egy adag genetika és kitartás is, de azóta sem fogyasztottam semmilyen táplálék-kiegészítőt. Nem állítom természetesen, hogy ezek nem lehetnek hatásosak, de a kutatások alapján is jó néhány agyondicsért étrend-kiegészítő csupán a marketing eredménye. Az én legdurvább „pörgetőm” az edzés előtti kávé és némi csoki, vagy datolya az edzés közepén. Ugyan növényi fehérjeport időnként fogyasztok, annak sokkal inkább étrendbeli, semmint edzésre vonatkoztatható okai vannak.

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»