Kiváló kardióedzések, ha ki nem állhatod a futást

Kiváló kardióedzések, ha ki nem állhatod a futást

Címlap / Életmód / Egészség / Kiváló kardióedzések, ha ki nem állhatod a futást

Nyíltan bevallom, ez a cikk a szívemből szól, hiszen, mióta az eszemet tudom, utálom a futást. Na jó, az utálom talán erős kifejezés, de nem tartozik a kedvenc mozgásformáim közé, az biztos! Már általános iskolában is mindig átsétáltam a futóversenyek azon részeit, ahol nem volt felügyelő, és az évenkénti felméréseknél is ezt a számot vártam a legkevésbé. Igazából minden másban jeleskedtem tornaórán, még a sprintet is imádtam, de a hosszútávú futás nem volt, és szerintem soha nem is lesz az én világom.

Ugyan mára elértem arra a szintre, hogy ha mély levegőt veszek, és megerőltetem magam, akkor hetente egyszer-egyszer kijárok futni a közeli parkba – és bár a teljesített etap után mindig feltöltődőm energiával és büszkeséggel -, mégis számomra a mozgás örömforrás kell, hogy legyen, nem pedig muszáj. Így akarva-akaratlanul beleástam magam a kardió világába, hogy elsajátíthassam azokat a mozgásformákat, amikkel tökéletesen kiegészíthetem a súlyzós edzéseimet, mégsem kell hozzájuk futócipőt húznom.

Előjáróban még annyit, hogy természetesen, aki csak teheti, járjon futni, mert nagyon egészséges és hasznos sport! Sokszor kívánom én is, hogy bárcsak jobban szeretném, de amíg ez a csoda nem következik be, íme, 5 kardióedzés, amivel kiváltható a futás.

Fitnesz

Bár önmagában ez a műfaj egy elég tág fogalom, a fitnesznek vannak olyan edzésprogramjai, melyeket az életmódtanácsadóm csak „ugra-bugrának” hív.

Lényegében van benne némi igazság, hiszen számtalan olyan kardióedzés van, ahol eszközhasználat nélkül, a testsúlyunkra hagyatkozva kell különböző guggoló, szökkenő, egy helyben futó, lépcsőző vagy ugró mozdulatot végezni.

Első ránézésre ezek a feladatsorok pofon egyszerűnek tűnnek, de egyáltalán nem azok! Ha csoportos órát vagy egy fitnesz applikációt választunk, készüljünk fel a gyilkos tempóra.

Kezdőknek remek oktatóvideók és feladatsorok vannak a neten, haladók pedig nehezíthetik az edzéseket például gumiszalag alkalmazásával.

Zumba

Ez a mozgásforma kiváló átmenetet képez a fitnesz és a tánc között. Előnye, hogy jóval ritmusosabb, mint a legtöbb fitneszedzés, mégis követhetőbb, mint mondjuk egy táncóra.

Elég intenzív, még egy kezdő gyakorlat is, így főként akkor ajánlom, ha valamelyest aktív életmódot élsz.

Természetesen akkor is bátran belevághatsz, ha amúgy a sétán kívül más mozgásformát nemigen végzel – a busz utáni futás, az irodában szaladgálás, vagy a bevásárlóközpontban való séta nem számít annak!

Tánc

Nyugalom, nem kell azonnal a legközelebbi tánc stúdióhoz sietni! Az interneten is megannyi oktatóanyag található különböző táncstílusokból, melyeket akár otthon is gyakorolhatunk.

Érdemes a ritmusosabb, intenzívebb típusokat választani, mint a salsa, flamenco vagy akár a hastánc.

Ha mégis jobban bele szeretnénk vetni magunkat ebbe a mozgásformába, akkor is érdemes először körbe nézni a világhálón, ugyanis számtalan ingyenes óra várja az érdeklődőket, ahol kipróbálhatjuk magunkat, mielőbb komolyabb anyagi beruházásba kezdenénk.

Kardió gépek

Ha nem konkrét mozgásformát szeretnél beiktatni az életedbe, csupán a szükséges „rosszat” szeretnéd letudni a súlyzós edzéseid mellé, akkor a különböző lépcsőző- és ellipszis gépek bizony a javadra vállhatnak.

Amennyiben a motivációd közel egyenlő a nullával, akkor a futópadon való intervall séta is jobb, a semminél!

Biciklizés

Közel s távol a legjobb kardióedzés, amit valaha feltalált az emberiség.

Rengeteg előnye van, de mind közül talán a legpraktikusabb, hogy akár a munkába jutást is megoldhatjuk vele, s így összeköthetjük a kellemest a hasznossal!

Ha hetente egy-egy alkalommal szeretnénk csak végezni ezt a mozgásformát, akkor érdemesebb egy olcsóbb kerékpárba fektetni, vagy az edzőtermi verziót választani, míg ellenkező esetben egy profi kétkerekűbe beruházni!

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást