Az életkorodtól függ, milyen az étvágyad: rengeteget számít, ha tudod, te melyik szakaszban jársz

Az életkorodtól függ, milyen az étvágyad: rengeteget számít, ha tudod, te melyik szakaszban jársz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Az életkorodtól függ, milyen az étvágyad: rengeteget számít, ha tudod, te melyik szakaszban jársz

Az emberiségnek mindig is komplikált kapcsolata volt az ételekkel. Van, hogy egyszerűen semmit sem bírunk megenni, máskor pedig akkor is nassolunk, ha nem vagyunk éhesek. Azt pedig mindannyian megtapasztaltuk már, hogy amit évekkel korábban nyugodtan ehettünk, ma már sokkal gyorsabban felszalad ránk plusz kilóként. Valójában ebben szerepet játszik az életkorod is, hiszen ahogy telnek az évek, úgy változik az étkezéssel való kapcsolatod is. A mögötte lévő folyamatokat fontos megértened, ha szeretnél mindig jó formában maradni!

0-10 éves korunk között

Az, hogy gyerekként milyen étkezési szokásaink vannak, a felnőtt korunkra nézve is meghatározó erővel bírnak. Például egy kisgyerek, aki nagyon fiatal korban túlsúllyal küzd, nagy valószínűséggel később is ezzel találja szemben magát, hacsak a szülők nem tesznek lépéseket még időben. Ebben az esetben az étrend átalakítása válik kritikus ponttá, de szakértők azt tanácsolják, hogy ezt sose kizárólag csak a gyermeknél vezessük be.

A legideálisabb megoldás az, ha a szülők és a többi testvér is egészségesebb életmódra vált, részben azért, mert ez így motiválóbb lesz a túlsúlyos gyermeknek is, másrészről pedig nem lesznek önbizalomhiánnyal kapcsolatos érzései.

Kisebb gyermekek esetében szintén fontos, hogy minél előbb megismertessük velük a különböző állagú, színű és ízű ételeket, mert ha ekkor nem találkoznak velük, elutasítás alakulhat ki bennük, és később válogatósak lesznek, ami viszont különböző ásványi anyagok hiányát eredményezheti. A gyerekek a szüleik étkezési szokásait másolják, ezért figyeljetek arra, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrendetek!

 

10-20 éves korunk között

A tinédzser kor beköszöntével a hormonok veszik át az uralmat a fiatalok teste felett. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal nagyobb lesz az étvágyuk, többet esznek, mint korábban, és sok esetben az egészségtelenebb ételek felé húz a szívük. Ez a periódus nagyon jelentős, mert befolyásolja azt, milyenek lesznek az étkezési szokásaik felnőttként.

Aki nem kap irányadást a szüleitől, és kedvére ehet gyors kajákat, chipseket, csokoládékat, az annyira hozzászokik ezekhez, hogy később sem tud lemondani róluk.

Természetes, hogy ebben az életszakaszban vágyik valaki az erőteljes ízekre, de az egyensúly megteremtése és a mértékletesség óriási erővel bír. Ekkoriban még nem látszik meg rajtuk az egészségtelen étkezés nyoma, de valahol a 20. születésnapjuk környékén, a hormonok csillapodásával együtt a kilók is elkezdenek könnyebben felszaladni. Szerencsére itt még visszafordítható a folyamat!

 

20-30 éves korunk között

Ezt az életkort betöltve a testünk sokkal érzékenyebbé válik a különböző életmódváltásokra. Ha például egy nehezebb szakaszon mész keresztül, és a nassolásba menekülsz, hiába csak néhány napról van szó, az meg fog látszani rajtad. Ráadásul még nehezebb lesz leadni, mint korábban valaha. Egészen máshogy működik az anyagcseréd, a hormonjaid, mint a 20-as éveidben, és ezt mihamarabb tudomásul kell venned.

Ráadásul szakértők szerint ebben a szakaszban sok stressz éri az emberi szervezetet, és a testünk ugyan jelzi, hogy éhesek vagyunk, de azt már nem feltétlenül érzékeljük, ha jól laktunk.

Ez vezet a túlevéshez is, és itt a leggyakoribb, hogy valaki saját magához képest gyorsan, és több kilót szed fel. A legjobb megoldás, ha megpróbálsz odafigyelni a testedre, és arra, mennyit kéne enned. Igyál több vizet étkezés közben, válassz rostokban és fehérjében gazdag fogásokat, és egyél többször kisebb adagokat!

 

30-40 éves korunk között

A fiatal felnőttkor alatt kialakult stressz ebben a szakaszban kezdi igazán kimutatni magát. És ez bizony az étvágyunkra is kihatással van, méghozzá kétféleképpen: az egyik verzió, hogy teljesen elveszíted az étvágyadat, a másik, hogy rendkívül falánkká válsz.

Akikre az első válik igazzá, szinte alig étkeznek valamit, elfeledkeznek róla, esetleg valamilyen lelki probléma miatt veszítik el az étvágyukat.

Míg akire a második igaz, legszívesebben egyfolytában enne valamit, ebéd és vacsora után igényli a desszerteket, és van, hogy a magánéleti gondok elől is az evésbe menekül. Az itt felszedett plusz kilóktól rendkívül nehéz megszabadulni, ezért szakértők szerint nagyon fontos még időben tenni az egészségesebb étkezésért. Később már nagyon nehéz lesz!

 

40-50 éves korunk között

Szakértők úgy vélik, ha eddig inkább az egészségtelen étkezés volt jellemző rád, akkor ezen a ponton roppant nehéz lesz bármit is változtatni az életviteleden és a külsődön. Nem lehetetlen, de nagy akaraterőre lesz szükséged, pláne, hogy az emberek többsége bár tudja, hogy mit kéne tenni, mégis mindig elgyengülnek, és a pihenést, zsíros ételeket választják. Pedig egy alkalom is sokat számít!

Arról nem is beszélve, hogy hiába kezdesz bele egy életmódváltásba, hosszú hetek, hónapok után lesz csak minimális látható eredménye, ezért a kitartás elengedhetetlenné válik.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a nem megfelelő étkezésből származó egészségügyi problémák ebben a 10 évben mutatják meg magukat. Magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség; ez a három gyakran emiatt alakul ki, és van, hogy a gyógyszeres kezelés marad a megoldás.

 

50-60 éves korunk között

Ebben a korban már nem feltétlenül bírunk annyit enni, mint korábban, hamarabb telítve érezzük magunkat, és szép lassan a nassolás mértéke is lelassul. A testünk viszont ekkorra már erőteljesebben megérzi a hosszú évek rossz étkezéseinek hatásait és következményeit.

Egy bizonyos életkor felett elkerülhetetlen, hogy az izmok aránya elkezdjen lecsökkenni a testünkben, ez az élet természetes rendje, de minél jobb az étrendünk, annál később adunk erre lehetőséget.

Különösen fontossá válik, hogy ásványi anyagokban, fehérjékben és egészséges összetevőkben gazdag legyen az étrendünk, mert ha ezen felül a mozgásra sem fordítunk figyelmet, a testünk gyors változáson fog keresztülmenni, és sajnos nem pozitív irányba. Ilyenkor már az is sokat számít, ha minden nap elmegyünk fél órát sétálni, és megpróbálunk kevesebb időt egy helyben ülve tölteni!

 

60 éves korunk felett

A 60. születésnapunk után kezdhetjük tapasztalni azt, hogy az étvágyunk már nem olyan jó, mint korábban. Sokkal kevesebbet eszünk, szakértők szerint pedig gyakran azért, mert ezeket szociális élményekhez szeretjük kötni. Amikor viszont a családi fészekből kirepülnek a gyerekek, és mindenki a saját életét kezdi élni, ritkábbá válnak a látogatók, a közös étkezések elmaradnak, és emiatt gyakran megfeledkezünk arról, hogy éhesek vagyunk.

Pedig ebben az életkorban is rengeteget számít, hogy úgy és annyit együnk, hogy az a testünknek előnyös legyen.

Nem baj, ha kevesebbet eszel és ritkábban, de akkor figyelj oda arra, hogy ezek ne zsíros, olajos vagy cukros fogások legyenek! Különösen fontos ez már csak amiatt is, hogy ha valamiből hiány lép fel a szervezetedben, sokkal erősebb tünetekkel mutatkozik meg, szemben például azzal, amikor 20 évesen küzdöttünk hasonló problémákkal.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást