Dekor / Otthon

Eldugott zugok a lakásban: egyedi megoldások a sarkok kihasználására

Eldugott zugok a lakásban: egyedi megoldások a sarkok kihasználására

A sarokterek gyakran üresen tátongó, kihasználatlan lehetőségeket rejtenek magukban. Bár nem szerencsés, ha minden apró zugot tartalommal töltesz meg a lakásodban, ideje felülvizsgálni a lehetőségeiteket – a sarkoknak köszönhetően egész biztosan nálatok is helyet kaphat egy-egy új bútor, vagy éppen kiegészítő!

Sarokbútorok

Mindenkinek szüksége van egy olyan kis bútorra, vagy legalább polcra, amire a mindennapos holmijait leteheti. Befizetésre váró csekkek, kulcsok, egy-egy kósza hajgumi, vagy éppen egy csomag rágó – ezeket nem szerencsés szanaszét hagyni a lakásban. Az előszobák azonban a legtöbb otthonban nem túl nagyok, így maradnak az alternatív, kevésbé praktikus lehetőségek.

Vagy mégsem? Ha helyet tudsz szorítani valamilyen kisebb komódnak, tárolónak a sarokban, esetleg derékmagasságba fel tudsz szerelni egy praktikus sarokpolcot, akkor máris másként fest ez a lehetőség.

Képek: 1, 2, 3

Izgalmas sarokpolcok 

A sarokpolcok nem csupán a térkihasználás miatt bizonyulnak remek választásnak, hanem azért is, mert hihetetlenül fel tudják dobni a környezetüket. Remek dizájnelemek, amiken rengeteg holmi elfér, és teherbírásuktól függően akár könyvespolcként is üzemelhetnek. Vásárolhatsz kifejezetten sarkok megtöltésére gyártott polcokat, de egyedi elképzeléseket is megvalósíthatsz a hagyományos polcok segítségével. Sőt, még csak nem is kell, hogy megfúrd a falat, a lábonálló polcok is népszerű alternatívák lehetnek a sarkok megtöltésére.

A mi otthonunkban a kanapé mögött kapott helyet egy eldugott sarokpolc, ugyanis a radiátor miatt nem tudtuk falig tolni a bútort, mégsem szerettük volna, hogy az így fennmaradó hely kihasználatlan maradjon. A polcból távolabbról nem látszik semmi, csupán a rá helyezett virágok és a praktikus lámpa díszíti a környezetet.

Képek: 1, 2, 3

Praktikus térkihasználás a konyhában

Az én konyhámban összesen két sarok van, és már a tervezésnél tudtam, hogy az egyikbe garantáltan a mosogató fog kerülni – egyszerűen ez biztosította a legpraktikusabb helykihasználást. Azonban nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy viszonylag nagy alapterületen tervezhet és még különálló éléskamrája is tartozik a konyhához. Amikor minden centi számít, akkor bizony a sarkok sem állhatnak parlagon, és minden praktikus megoldást be kell vetni a cél érdekében.

Egy-egy jól beépített sarok bámulatos mennyiségű holmit képes elnyelni, ezért gyakran érdemes teljesen bepolcozni, vagy éppen szekrénnyel megtölteni. Ugyan a zárt szekrények a teret optikailag kisebbnek mutatják, legalább az egyik sarkot érdemes beáldozni, hiszen akár a komplett spejz elférhet egy jól kialakított konyhabútorban.

Képek: 1, 2, 3

Sarokiroda

A legtöbb lakásban sajnos nincs lehetőség arra, hogy egy külön szobát biztosítsunk az otthoni irodának. Ilyenkor jönnek szóba az olyan alternatív lehetőségek, mint a sarokirodák, amik eldugott, elszeparált zugokban is lehetőséget biztosítanak arra, hogy kényelmesen elvégezhesd az otthoni munkáidat. 

Képek: 1, 2, 3

Izgalmas tartalommal megtöltve

Nem csak akkor tehetsz izgalmassá egy-egy eldugott sarkot, ha feldobod valamilyen hasznos bútorral, vagy kiegészíted egy praktikus sarokpolccal. Pusztán dekorációs célokra is használhatod a sarkokat, hiszen erre a célra szintén tökéletesek. Csupán a fantáziád szabhat határt a kivitelezéseket illetően, és ha már az építkezés, felújítás során gondolsz ezekre a lehetőségekre, akkor még szélesebb lehet a paletta.

Például készülhetnek a sarkokra beépített polcok, amiknek nem csak a teherbírásuk nagy, a látványuk sem éppen utolsó. Egyedi alternatíva lehet az is, ha nem a szokásos módon a fal közepét díszítitek fotókkal, hanem a sarokrészre koncentráltok, és persze egy dekorációnak sem kell véget érnie pusztán azért, mert félúton ott a sarok.

Képek: 1, 2, 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást