Gondoltál már arra, amikor egy réten sétáltál, hogy a pásztortáskát vagy pipacsot akár meg is ehetnéd? Ezek mind egészséges táplálékok. Ismerj meg néhányat közülük! Cikkünkhöz a Marie-Claude Paume: Ehető vadnövények ‒ Füvek, virágok és salátafélék gyűjtése és felhasználása (Bioenergetic Kft. 2013) című könyvet használtuk.
2/8 Kövér porcsin
Vöröses, húsos, kúszó száraival szétterül a földön. Levelei simák, fényesek, világoszöld vagy vöröseszöld színűek. Apró virágai sárgák. A fiatal levelek és szárak lágy ízűek, enyhén savanykásak, mézgásak.
A krétaiak nagy mennyiségben fogyasztják, és kevés köztük a rákos és az érrendszeri betegségben szenvedő. Gazdag omega-3 zsírsavban, A-, C- és E-vitaminban, továbbá flavonoidokban. Bő mézgája vízhajtó, féreghajtó, frissítő és sebgyógyító hatású.
Ajánlatos rágcsálni, mert elállítja a fogíny vérzését és erősíti a foggyökereket. Ropogós levelei és szárai vannak. Nyersen vagy főzve a legtöbb zöldséghez jól illik, például a zöldbabhoz, a cukkinihez, a padlizsánhoz, a zöldborsóhoz. Levesekbe is tehetjük.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!