Gondoltál már arra, amikor egy réten sétáltál, hogy a pásztortáskát vagy pipacsot akár meg is ehetnéd? Ezek mind egészséges táplálékok. Ismerj meg néhányat közülük! Cikkünkhöz a Marie-Claude Paume: Ehető vadnövények ‒ Füvek, virágok és salátafélék gyűjtése és felhasználása (Bioenergetic Kft. 2013) című könyvet használtuk.
3/8 Lándzsás útifű
Fiatal levelei nyersen a legfinomabbak, salátákban is jól érvényesül az ízük. Hosszú erdei túrautakon, ha útifüvet teszel a cipődbe, a talpad alá, akkor enyhíti fogja a gyaloglás okozta égő érzést.
A fiatal levelek íze a rókagombához és a nyers zöldbabhoz hasonlít, később megkeményednek és keserű ízűek lesznek. Egész évben szedhetőek a levelei, tavasszal és ősszel azonban lágyabb az ízük. A mézgás terméséből főzött tea csillapítja a köhögést.
Magas csersavtartalma miatt összehúzó hatású. főzete hatásos szemgyulladás esetén. Levesekben, tésztás batyukban is finom ízűek.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!