Egyszerű tippek, amelyekkel fenntarthatóbban élheted a mindennapjaidat 2020-ban

Egyszerű tippek, amelyekkel fenntarthatóbban élheted a mindennapjaidat 2020-ban

Címlap / Otthon / Háztartás / Egyszerű tippek, amelyekkel fenntarthatóbban élheted a mindennapjaidat 2020-ban

Bár mostanában nem a fenntarthatóság volt az emberiség legfőbb problémája, és a mindennapokban is inkább próbáltuk elkerülni a koronavírus-fertőzést, mint hogy a műanyagszennyezéssel foglalkozzunk, azért szépen lassan visszaáll a rend, és megint előtérbe kerülhetnek a környezettudatos törekvések. Ha te is elindulnál ezen az úton, az alábbi néhány tipp segít, hogy egy kicsit zöldebben élhesd a mindennapjaidat 2020-ban is.

Használj többször használható vizes palackot!

Ez az egyik legegyszerűbb trükk a porondon, ráadásul olyan, ami tényleg rengeteg hulladéktól szabadítja meg a bolygót: ne vásárolj műanyag palackokat, inkább vigyél magaddal mindenhová vizes palackot, és azt töltsd újra! A magyar csapvíz a legtöbb területen kifogástalan, és rendszeres fogyasztásra alkalmas, ráadásul egyébként is ez a legegészségesebb választás mind közül. Ha nem szereted a sima vizet, csinálj otthon teát vagy citromos vizet, és azt vidd magaddal.

Ne dobd ki a régi pólóidat!

Lehet, hogy régen kinevettük a szüleinket, hogy rongyokkal takarítottak, pedig ennél környezettudatosabb módja nincs is a régi ruhák felhasználásának: ha valami már annyira tönkrement, hogy sem eladni, sem elajándékozni nem akarod, és egyébként is kidobnád, hasznosítsd újra törölgetőrongynak, vagy bármi hasonlónak! Így meghosszabbíthatod az élettartamát, és nem kell a boltban külön erre a célra termékeket vásárolnod.

Válaszd a helyit!

A külföldről hozott zöldségeknek, gyümölcsöknek, húsoknak nagyon magas a szénlábnyoma, ezért nagyon jót teszel a környezettel, ha helyi termelőktől, hentesektől, kisgazdálkodóktól vásárolsz. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a magyar gazdaságot is támogatod, jellemzően pedig jobb minőségű terméket vásárolsz, hiszen nem kell mindenféle mesterséges módszerrel tovább eltarthatóvá tenni az árut. Nézz körbe a piacokon, vagy válassz kistermelőt online – meglepődnél, hogy nagy részük még csak nem is drágább, mint a nagy áruházláncokban vásárolható termékek.

Keress olyan termékeket, amelyeket okosan csomagolnak!

Ha online rendelsz például, nagyon nehéz kikerülni, hogy csomagolásban kelljen érkeznie az árunak. Éppen ezért keress olyan helyeket, ahol biológiailag lebomló, vagy újrahasznosított csomagolásban küldik ki a termékeket. Azt hihetnéd, hogy ehhez rengeteget kell majd nézelődnöd, de szerencsére ez nem igaz: a legtöbb nagyvállalat is figyel már arra, hogy legalább ilyennel ne szennyezze a környezetet.

Markus Spiske/unsplash.com

Használj fémszívószálat!

Vagy ne használj szívószálat egyáltalán – a lényeg, hogy mondj le az olyan egyszer használatos műanyagokról, amik nélkül tudsz élni. Ugyanez vonatkozik az evőeszközökre, poharakra is: csak akkor használd őket, ha nagyon muszáj, és akkor is igyekezz minél kevesebbet szemetelni belőlük. A szívószálakat pedig tényleg felejtsd el, nem igazán van olyan szituáció, amikor ne tudnál meglenni nélkülük. Arra meg ott van a fémből készült változat.

Próbálj meg máshogy közlekedni!

Ha autóval jársz, akkor gondolkodj el azon, mivel tudnád kiváltani, még akkor is, ha nem mindenhová tudod megoldani, hogy például biciklivel járj. Ha nem szeretsz biciklizni, nézz körbe a rollerek, elektromos rollerek környékén, vegyél görkorit, gördeszkát, vagy bármit, ami segít eljutni A-ból B-be még akkor is, ha nem minden nap használod. Úgy is segítesz a környezeten, ha legalább a rövidebb útjaidra nem a környezetszennyező megoldást választod.

Vigyél táskát a boltba!

Ezt már milliószor lenyomták az ember torkán, mégis van, aki képtelen megjegyezni: felesleges nejlonzacskókkal távozni a boltból, amikor tényleg csak fél perc odafigyeléssel bárki vihet magával vászontáskákat, amikbe pakolhat. Most már a nagyobb áruházakban lehet kapni a zöldségek és gyümölcsök tárolására alkalmas szövettáskákat is, így erre sem kell valójában nejlonzacskót venni.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!