Ez zajlik le a testedben, ha egynapos rosszulléted van

Ez zajlik le a testedben, ha egynapos rosszulléted van

Címlap / Életmód / Egészség / Ez zajlik le a testedben, ha egynapos rosszulléted van

Veled is előfordult már, hogy váratlanul rosszul lettél, különféle kellemetlen tüneteket tapasztaltál, közben pedig úgy érezted, hogy egyszerűen nem telik az idő, majd végül egy nap alatt sokkal jobban lettél? Ebben az esetben nagy valószínűséggel már téged is érintett egy különös, főleg télen jelentkező betegség, amelyet 24 órás influenzaként szokás emlegetni, valójában viszont semmi köze nincs az influenzához.

Mi valójában a 24 órás influenza?

A 24 órás influenza viszonylag tágabban értelmezhető. A felnőttkori eseteket általában a norovírus okozza, amelyre gyakran hányásos betegségként szoktak hivatkozni. Elkapni a vírussal szennyezett élelmiszerek fogyasztásával, szennyezett felületekkel való érintkezéssel vagy más betegektől lehet elkapni, méghozzá meglehetősen könnyen. A legfőbb ismertetőjelei a hirtelen jelentkező hányás és hasmenés.

De 24 órás influenzának tekintik olykor az ételmérgezést vagy a rotavírust is. Ilyen esetekben arról van szó, hogy a szennyezett élelmiszer vagy a vírus irritálja a gyomrot és a beleket, ami gyomor-bél huruthoz vezethet, amelyet szintén gyorsan jelentkező hasmenés és/vagy hányás kísér. Éppen ezért nem feltétlenül egyszerű megmondani, hogy egy adott esetben pontosan mi az oka a hirtelen jelentkező rosszullétnek.

Tényleg egy napig tart?

A 24 órás influenza neve több szempontból is csalóka, ugyanis sajnos valójában nem szó szerint egy napig tart. Bár a legtöbb tünet jellemzően valóban az első napon jelentkezik, és 24 óra múlva a beteg már sokkal jobban érezheti magát, néhány napig is elhúzódhat, és aki átesik rajta, még két hét elteltével is fertőző lehet attól függően, hogy melyik vírus okozta a panaszait.

A norovírus például a gyógyulást követően akár két hétig is a székletben maradhat. Tekintve pedig, hogy a 24 órás influenza nagyon fertőző, a legjobb, ha hirtelen jelentkező hányás, hasmenés esetén amennyire csak tudsz, távol maradsz másoktól, majd ha már jobban vagy, feltétlenül fertőtlenítsd az összes felületet, amihez hozzáértél, a kilincseket, a pultokat és a csaptelepeket is beleértve. Illetve ilyenkor különösen fontos, hogy naponta többször is moss kezet alaposan (szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig).

svitlanahulko85.gmail.com/depositphotos.com

Mit tehetsz ellene?

A 24 órás influenza kellemetlen tünetei szerencsére hasonlóan gyorsan mennek, mint ahogyan jönnek, így a legtöbb esetben magától elmúlik. Amit mindenképpen érdemes megtenned, az a sok pihenés és a bőséges folyadékfogyasztás, amelynek a nagy része víz legyen. Az energiaitalokat és más cukros készítményeket pedig pár napig felejtsd el, mert a bennük lévő cukor tovább súlyosbíthatja a tüneteidet.

Ha nehezen marad meg benned az ital is, akkor is próbálj meg fél vagy egy óránként pár korty vizet meginni. Ha úgy érzed, hogy már tudsz enni, kezdd olyan ételekkel, mint a natúr keksz, a kenyér, a rizs, a banán vagy az almaszósz. A nehéz vagy fűszeres ételeket pedig néhány napra jobb, ha mellőzöd, hiszen amíg a gyomrod érzékeny, addig szinte biztos, hogy rontanának az állapotodon.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha több napon keresztül is hasmenésed van, vagy vért látsz a székletedben, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. De intő jel lehet az is, ha 1-2 hétnél tovább hányingert tapasztalsz. ebben az esetben szintén az a legjobb, ha elmész orvoshoz. Ha viszont a panaszaid pár nap alatt sokat enyhülnek vagy teljesen meg is szűnnek, akkor bőven elég lehet a már említett dolgokra odafigyelned, ráadásként pedig probiotikum szedésével hozzájárulhatsz a bélflórád helyreállításához. 

Forrás: womenshealthmag.com, unitypoint.org, nyitókép: euofororstudio/depositphotos.com

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!