Életmód / Táplálkozás

3 egészségtelen étel, amit gyakran fogyasztunk + 3 amivel kiválthatod

3 egészségtelen étel, amit gyakran fogyasztunk + 3 amivel kiválthatod

Manapság már gyakorlatilag nincs olyan étel, amire rásüthetnénk, hogy teljes mértékben egészséges – vagy éppen nem az. Azonban akadnak olyan élelmiszerek, amiket egy átlagos ember napi rendszerességgel fogyaszt, márpedig ebben az esetben az alábbiak egész biztosan nem támogatják az egészséged megőrzését. Éppen ellenkezőleg…

Előrecsomagolt, félkész ételek

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor hullafáradtan hazaesünk a munkából, és mindenre vágyunk, csak arra nem, hogy a konyhában bármit is keresztbe tegyünk… Nos, ebben az esetben a legtöbb családnál előkerülnek a mélyhűtőből a félkész, előre csomagolt ételek. Ezek ugyan kétségtelenül praktikusak és gyorsak, ám a lehető legkárosabb alapanyagok közé tartoznak.

Természetesen nem a gyorsfagyasztott zöldségekről és gyümölcsökről van szó, amik ugyancsak félkésznek bizonyulnak, hanem pl. a rántott sajtról, a félig megsütött csirkecombról, vagy éppen a pizzáról, különféle péksüteményekről. Ezek nem csupán a kalóriákban dúskálnak, hanem óhatatlanul sok bennük a mesterséges ízfokozó és a tartósítószer. Arról nem is beszélve, hogy rendszerint a kevésbé jó minőségű élelmiszerek kerülnek fűszerekkel megspékelve a mélyhűtőbe…

 

Hogyan váltsd ki?

Bár, ha igazán ügyelsz az egészségedre, sosem eszel ilyeneket, ha időnként becsúszik, nyilván nem történik katasztrófa. Azonban semmiképpen sem ajánljuk, hogy napi rendszerességgel élj ezzel a lehetőséggel, akkor már az is jobb, ha rendelsz valamit. Ha ennél előrelátóbb vagy, akkor minden napra dobozolj magadnak legalább egy-két fogást, így kiküszöbölheted, hogy este farkaséhesen érkezz haza, és se ötleted, se kedved ne legyen főzni magadnak.

Emellett pedig, ha igazán rutinos vagy, egész nyugodtan fagyaszthatsz te is félkész fogásokat, vagy akár egy-egy komplett menü is landolhat a mélyhűtődben. Persze ebben az esetben kicsit többet kell főznöd akkor, amikor ráérsz. Végül pedig gondolj arra, hogy egy hétköznapi, villámgyors szendviccsel is sokkal jobban jársz, főleg, ha friss zöldségeket eszel hozzá, mint egy mirelit vacsorával.

 

Felvágottak, virslik és májkrémek

Sok újat nem tudunk ezzel kapcsolatosan mondani, pontosan az a gond velük, amik a mirelit ételekkel: muszáj hozzájuk rengeteg ízfokozót, tartósítószert és mesterséges adalékanyagokat adni, hogy fogyaszthatóvá váljanak. Ám még ezek sem tudják semmissé tenni azt a tényt, hogy ezekbe az ételekbe a legtöbbször a legsilányabb húsrészek kerülnek. Ha az apróhúsra gondolsz, amit a hentesnél mindig olcsón kínálnak, akkor az a legfinomabb és legminőségibb része a virslidnek…

Eleve rossz ötlet olyat fogyasztani, ami csak azért ízlik, mert alaposan meg kell sütnöd, főznöd, és mert előzőleg teletömték mindenféle aromával. Ezzel érvel egyébként sok vega és vegán is: a húst eleve nem ennéd önmagában sőt, ez veszélyes is lenne rád nézve. Ha mégis fogyasztasz, akkor legalább arra ügyelj, hogy ne a legrosszabbat vásárold!

 

Hogyan váltsd ki?

Természetesen vannak jó minőségű felvágottak a boltokban, de minden esetben érdemes megnézned a címkét, illetve a származási helyet is.

Biztos lehetsz benne, hogy az olcsó termékek számtalan adalékanyagot tartalmaznak (többek között rengeteg cukrot is), és garantált, hogy az állatokat is méltatlan körülmények között tartották. A legjobb, ha – amikor csak módod van rá – otthon készíted el a szalámikat. Kis utánajárással könnyű lesz házi pástétomokat összedobnod, a főtt, sült húsok pedig a nélkül is betölthetik a szalámi szerepét, hogy kifejezetten felvágottnak készítetted volna őket.

Emellett, ha húsárut vásárolsz, próbálj bio minősítésű, kistermelői termékeket venni!

 

Péksütemények

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk a péksüteményeket, amik sokak számára mindennapos tápláléknak számítanak – és pont itt van a baj.

A péksütemények egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy naponta edd őket, mert három dologra épülnek: margarinra, finomlisztre és cukorra. Ezt a három alapanyagot pedig mindenkinek minimálisra kellene csökkentenie az étrendjében, holott a többség szinte az összes étkezése mellé társítja a különféle sós és édes péksütiket (vagy éppen ki is váltja az adott étkezést ezekkel az élelmiszerekkel).

Nem állítjuk, hogy katasztrófa közelít, ha buktát eszel reggelire, vagy nem veted meg a hagyományos sajtos kiflivel készült szendvicset. De nagyon lényeges, hogy valóban minimális mennyiséget fogyassz ezekből az ételekből!

 

Hogyan váltsd ki?

Itt is egyetlen igazán működőképes megoldás létezik, mégpedig az, ha házilag készíted el a péksüteményeket. Nyilván nem vagy sokkal előrébb, ha ugyanazokat az alapanyagokat használod fel, de már az is rengeteget számít hosszútávon, ha csökkented a cukortartalmát, vagy éppen lecseréled pl. steviára.

Ezen felül készíthetsz reform péksüteményeket, kenyereket is otthon, nagyon kedvező tápértékekkel. Ha ezt választod, azzal egész biztosan a legjobbat teszed saját magadnak. Azonban arra figyelj, hogy ne olyan liszteket válassz, amiknek azért kedvezőek az értékei, mert telenyomták gluténnal és szójával! Ezek az alapanyagok is kockázati tényezőt jelentenek hosszútávon, igaz, fogyni lehet velük, de a hormonháztartásodat alaposan megviselhetik. Próbálj minél több friss alapanyagot beilleszteni az étkezésedbe, és sose váltsd ki pl. a gyümölcsevést egy péksüteménnyel!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást