Tényleg egészségesebb a koffeinmentes? Utána néztünk a kávéhelyettesítőknek

Tényleg egészségesebb a koffeinmentes? Utána néztünk a kávéhelyettesítőknek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Tényleg egészségesebb a koffeinmentes? Utána néztünk a kávéhelyettesítőknek

Noha népszerűsége töretlen, az egészségre gyakorolt hatása miatt egyre többen cserélik le a kávét valami más alternatívára. De tényleg egészségesebb a koffeinmentes élet?

Amikor egészségesebb életet akarunk élni, és átalakítanánk a diétánkat, nem biztos, hogy a kávé lesz az első dolog, amit elhagyunk, főleg, hogy a fekete italt számos tanulmány kapcsolta már bizonyos egészségügyi kockázatok csökkenéséhez.

De ahogy tudatosabbak leszünk az étrendünk és az egészségünk kapcsolatát illetően, a koffeint is többen okolják a szorongásért és az alvási problémákért. Ennek eredményeként a kávégyártók egyre nagyobb érdeklődést tapasztaltak a koffeinmentes kávé iránt azok körében, akik szeretik a forró csésze fekete rituáléját.

Változatos kávéhelyettesítők

Az utóbbi években megszaporodtak a kávé koffeinmentes alternatívái, amelyek azt állítják, hogy „természetesebb” lökést adnak. Olyan összetevőket használnak, mint az ősi gyógynövények és az úgynevezett „szuperételek”.

Néhány kávézóban manapság a tejeskávé mellett céklás, kurkuma és maca tejeskávé is található. A ginzeng és a moringa néhány további összetevő, amelyeket a kávé egészséges alternatíváiként forgalmaznak, amelyek szintén energialöketet adnak.

Ezen összetevők közül sok növényi bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek fogyasztása hatással lehet egészségünkre.

A koffeinmentes kávéról egy alternatív kávéra való váltás valóban egészség- és energialöketet ad?

A kávé egyik legelterjedtebb koffeinmentes alternatívája a maca gyökérnövényből származó maca, amelyet általában por formájában adnak a tejhez. De a maca nem ad kávészerű energialöketet, mondja Michael Heinrich, a University College London etnofarmakológia és farmakognózia professzora.

A maca nem stimuláns, mint a kávé”- mondja. – „Nem fokozza a figyelmet. Azt sem várhatod el, hogy egy maca latte egészségesebb legyen, mint a kávé ” – teszi hozzá. Egy 2017-es tanulmányában Heinrich azzal érvel, hogy miután az andoki emberek több mint 2000 évig élelmiszerként és gyógyszerként használták Peruban, a maca egészségügyi előnyeivel kapcsolatos helyi ismereteket „kiragadták a kontextusból, hogy megfeleljenek a növekvő piac igényeinek.”

A maca egészségügyi előnyeit nem vizsgálták alaposan, és nem minden tanulmány olyan megalapozott és megbízható, mint kellene”- mondja.

A ginzeng, egy másik, hagyományosan gyógyszerként használt gyógynövény, a kávépótlószerek kedvelt összetevőjévé is vált. Bár Heinrich szerint ez sem kínál a kávééhoz hasonló energialöketet, „egyes kutatások azt sugallják, hogy megelőző hatása lehet, különösen fertőző betegségek esetén, és ahogy más tanulmányok állítják, bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében is.” Hasonlóképpen, néhány tanulmány kimutatta a kurkumához kapcsolódó egészségügyi előnyöket is. Charlotte Mills, a Readingi Egyetem táplálkozástudományi oktatója szerint azonban ezeknek az előnyöknek egyikét sem fogod látni, ha egy kurkumás tejeskávét iszik.

Csak egy bizonyos adag kurkumát képes kezelni a gyomrunk, és a kutatások némelyikében kimutatott hatások eléréséhez hihetetlenül nagy adagra van szüksége. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt egy alternatív kávén keresztül kapná meg valaki” – mondja.

Nincs egyszerű válasz

Ősidők óta kutatjuk a kávét” – teszi hozzá Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem élelmiszer- és táplálkozástudományi professzora. „Tudjuk, hogyan hat a koffein. A kurkumát kis mennyiségben fűszerként és színezékként használják, de nagy mennyiségben, italokban, nincs róla tapasztalatunk.”

A kávé nagyon bonyolult téma” – mondja Mills. „Ez a zavar pedig eltereli az embereket a kávétól az egydimenziósabb dolgok felé. Például a „szuperételeknek” nevezett dolgokhoz könnyebben hozzájutnak az emberek anélkül, hogy megértenék a részleteket.

Egyszerű válasz pedig nincs. A kurkuma, a maca és a moringa latte vagy túl kicsi adagok ahhoz, hogy jótékony hatást gyakoroljanak az egészségre, vagy olyan káros mellékhatásokat okozhatnak, amelyeket még nem értünk.

Sokkal több kutatásra van szükség, mielőtt egészséges italként kezdenénk fogyasztani ezeket” – mondja Mills. „Ha valaki koffeinmentes italra vágyik, akkor ezek helyett én egyszerűen a koffeinmentes kávét javasolnám.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!