Egészséges a súlyod? Akkor is lehet étkezési zavarod – Íme a tünetek!

Egészséges a súlyod? Akkor is lehet étkezési zavarod – Íme a tünetek!

Címlap / Életmód / Egészség / Egészséges a súlyod? Akkor is lehet étkezési zavarod – Íme a tünetek!

Ha étkezési zavarról van szó, az emberek hajlamosak valamilyen, a testalkaton is látható tünetre gondolni, pedig számos más jele is lehet az ilyen problémának. Az alábbi tünetek természetesen nem jelentenek automatikusan étkezési zavart, azonban – más problémákkal, panaszokkal együtt – akár teljesen egészséges, átlagos testalkat mellett is utalhatnak arra, hogy valami nincs rendben az élelmiszerekhez fűződő viszonyunkkal.

Nem szeretsz másokkal enni

Az evés alapvetően egy közösségi élmény: szeretünk a családunkkal, barátainkkal asztalhoz ülni. Ugyanakkor az is természetes késztetés, hogy a szeretteinket figyelmeztessünk, ha úgy látjuk, egészségtelen választásokat hoznak.

Ez az oka annak, hogy az étkezési rendellenességgel küzdő emberek hajlamosak elszigetelni magukat, különösen evéskor.

Főleg, ha nagyon szigorú diétát követnek, eleve kizárnak bizonyos élelmiszercsoportokat, nagy kihívást jelent az étkezés, a más emberekkel való evés, az étkezési szokások magyarázata. A társadalmi nyomás kellemetlenséget okoz a számukra, ezért inkább magányosan esznek.

 

Szünet nélküli edzés

A testedzés remek dolog, és nem is azzal van baj, ha valaki elszánt, hanem azzal, ha nem ismeri fel a teste jelzéseit, vagy nem hallgat rájuk.

Még a profi sportolók is tudják, hogy van, amikor azzal teszik maguknak a legjobbat, ha kihagynak egy edzést vagy néhány napig pihenni, regenerálódni hagyják a testüket.

Ha valaki képtelen észrevenni ezeket a jeleket, vagy az edzést mindenek fölé helyezi, és még például olyan kivételes események sem vehetik rá, hogy megváltoztassa a rutinját, mint egy családi vagy munkahelyi esemény, akkor felmerül a gyanú, hogy valóban egészséges-e a testmozgás, vagy valamilyen kényszeres tevékenységről van szó.

 

Élelmiszercsoportok merev elutasítása

Természetesen nem arról van szó, amikor valaki egy ételallergia vagy más betegség miatt mond le egy élelmiszercsoportról, és a diétázóknak, vegáknak sincs étkezési zavara – viszont az élelmiszercsoportok merev elutasítása (semmi szénhidrát, semmi hús, semmi tejtermék) különféle egyéb jelekkel, problémákkal együtt lehet az étkezési zavar egyik tünete.

Ezt a merev szelektálást orthorexiának hívják, és szélsőséges esetben valóban étkezési zavart okozhat, vagy jelentősen ronthatja a már meglévő étkezési zavart, hiszen akár az élelmiszerek 85%-ának kizárásához is vezethet.

 

Új ízek elutasítása

Egy étkezési rendellenességgel küzdő ember számára komoly kihívás, hogy feladja a diétáját és valami újat próbáljon ki.

Amikor valaki egy kialakult étrendhez ragaszkodik, olyan mértékben, hogy minden új íz kipróbálását elutasítja, elképzelhetetlen számára, hogy egy falatot is egyen a desszertből vagy olyan étterembe menjen, ahol korábban még nem járt, az az étkezési zavar egyik jele is lehet.

A világ ilyenkor fekete-fehérré válik, vannak az ismert, jó és fogyasztható ételek, és minden más, aminek már a kínálása is szorongást, félelmet, nyomasztó érzést kelt az étkezési zavarral küzdőkben, ezért mindent megtesznek, hogy elkerüljék az ilyen helyzeteket.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást